Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Babiš přiznal: Dosavadní opatření nefungují. Tady je prezentace, která „zlomila“ premiéra

  • Autor: ČTK,for - 
    Aktualizováno -
    21. 10. 2020
    14:49
    21. 10. 2020
    13:05

    Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, vysvětlil po dnešním mimořádném jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO), proč kabinet přistoupil k dalším. Omluvil se občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných predikcí mohl zkolabovat mezi 7. až 11. listopadem. Vláda své vysvětlení podpořila prezentací, kterou mají Blesk Zprávy k dispozici. Podívejte se na ni.

    Babiš řekl, že životy občanů jsou na prvním místě. „Důvod, proč to děláme, je kapacita lůžek. I když máme jeden z nejrobustnějších zdravotnických systémů v Evropě, tak pokud bychom opatření neudělali, zdravotnický systém by zkolaboval kolem 7. až 11. listopadu,“ uvedl. Připustil, že opatření jsou vyhlášena narychlo. „Ale nemáme čas,“ vysvětlil.

    V úterý přibylo v Česku 11 984 potvrzených případů koronaviru, což je nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. V zemi je nyní více než 113 000 nakažených. Babiš řekl, že nárůst je obrovský a dramatický. „Opatření, která jsme udělali v minulých týdnech, bohužel nezploštila tu křivku nárůstu, vypadá to, že zatím nefungují. Máme obrovský nárůst pacientů v nemocnicích,“ řekl.

    Babiš připustil, že v minulosti plošná opatření a uzavření ekonomiky a běžného života vylučoval. „Neuměl jsem si představit, že by se tohle mohlo stát, bohužel se to stalo a my musíme v první řadě chránit životy občanů. Není to jen o životech nemocných s covidem, ale o ochraně životů všech občanů,“ konstatoval.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21. 10. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21. 10. 2020) | ČTK / Šimánek Vít

  • 1.Aktuální vývoj: Průměrný přírůstek 9 tisíc za den

    Za úterý přibylo 11 984 nakažených. Průměrně je podle dat ministerstva zdravotnictví denní přírůstek 9 171. „Ten nárůst je obrovský a opatření z minulého týdne nezploštila křivku, vypadá to, že opatření nefungují,“ řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

    Na 100 tisíc obyvatel připadá za poslední týden 600 nakažených. V nemocnicích je nyní 4 417 osob a od počátku epidemie zemřelo s potvrzeným koronavirem 1 566 osob.

    Vývoj epidemiologické situace k 20. říjnu 2020 Vývoj epidemiologické situace k 20. říjnu 2020 | Vláda ČR

  • 2.Laboratoře dělají 40 tisíc testů denně

    Prymula informoval, že denně laboratoře provedou až 40 tisíc testů. „Třetina prakticky všech testů, které provádíme, je pozitivní,“ řekl Prymula. Znamená to, že v populaci je „obrovský počet osob pozitivních“.

    Aktuální stav odběrů, testování a pozitivních případů k 20. říjnu 2020 Aktuální stav odběrů, testování a pozitivních případů k 20. říjnu 2020 | Vláda ČR

  • 3.Třetina testovaných je pozitivní

    Během prezentace se objevil i snímek ohledně úspěšnosti trasování kontaktů. Podle dostupných dat bylo vyřešeno 18 599 kontaktů a celkem hygiena provolala 2 587 hodin. „Dostali jsme se na 100 procent původní kapacity a jsme schopni s více jak 1 500 osobami zvládat obvolávat kontakty. Pokud se to nepodaří, je mu zaslána SMS zpráva, a to do 48 hodin,“ uvedl Prymula.

    Aktuální stav trasování kontaktů s nakaženým k 20. říjnu 2020 Aktuální stav trasování kontaktů s nakaženým k 20. říjnu 2020 | Vláda ČR

  • 4.Reprodukční číslo se nepodařilo srazit

    „Při reprodukčním čísle 1,36 jsme v trajektorii, která vede k vyčerpání kapacit, ať jsou ty kapacity jakékoliv,“ konstatoval ministr Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády.

    Číslo, které ukazuje, kolik lidí je schopen nakazit jeden infikovaný, se podle slov ministra a epidemiologa Prymuly nepodařilo srazit.

    Situace v celé populaci ČR ohledně čísla R k 20. říjnu 2020 Situace v celé populaci ČR ohledně čísla R k 20. říjnu 2020 | Vláda ČR

  • 5.Koronavirus mezi seniory: 17 172 nakažených

    V Česku přibývají podle dat ministerstva zdravotnictví nemocní lidé nad 65 let, tedy lidé patřící do rizikové skupiny vedle lidí s chronickým onemocněním. „Je tu nepříjemný fenomén. Máme toto onemocnění i v nejrizikovější skupině. Je tu prudký nárůst,“ uvedl ke slidu Prymula.

    Podle tabulky se od začátku října diagnostikovalo onemocnění u většího počtu seniorů, než tomu bylo od března do srpna. Zatímco do konce léta byl koronavirus pozitivně otestován u 3 425 lidí od 65 let výše, od října se nákaza prokázala u 17 172 osob!

    Senioři s nákazou covid-19 k 20. říjnu 2020 Senioři s nákazou covid-19 k 20. říjnu 2020 | Vláda ČR

  • 6.Nákaza se šíří v sociálních službách

    Jak napovídá předchozí graf, nákaza se šíří v sociálních službách. Zde se koronavirus pozitivně testuje nejen u klientů, ale i u samotných pracovníků. „Máme zde 2 tisíce případů jen za říjen (...) U seniorů je to 500procentní nárůst,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví.

    Zařízení sociálních služeb jako místa nákazy  k 20. říjnu 2020 Zařízení sociálních služeb jako místa nákazy k 20. říjnu 2020 | Vláda ČR

  • 7.Kde mám největší šanci, že se nakazím?

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula také zveřejnil seznam nejrizikovějších míst z hlediska vývoje epidemiologické situace. „Dominantně jsou riziková pracoviště poskytování sociálních služeb, zravotnická zařízení a školy. Školy, které jsou již ošetřeny, nepatří k tomu, že by tam měl být další nárůst,“ uvedl s tím, že u sociálních zařízení čelíme obrovskému problému.

    Zdůraznil, že zdaleka největším problémem je prokázáné onemocnění u zdravotníků. „Jsme na číslu 6 600,“ varoval.

    Potenciál šíření onemocnění covid-19 Potenciál šíření onemocnění covid-19 | Vláda ČR

    A zde přehled prokázaných případů podle místa nákazy.

    Významné události a výskyty nákazy celé ČR od 1. 10 do 20. 10. 2020 Významné události a výskyty nákazy celé ČR od 1. 10 do 20. 10. 2020 | Vláda ČR

  • 8.V nemocnicích končí 4 % případů

    Hospitalizace přesáhly 4 400. V původních kapacitách by to podle ministra zdravotnictví Prymuly znamenalo 80 procent kapacity. Opatření jsou podle něj nezbytná, protože už nyní končí v nemocnici 4 procenta lidí.

    „Je zřejmé, že na JIP máme 611 osob a 355 z nich vyžaduje ventilaci. Těžké stavy jsou na úrovni 15 procent,“ konstatoval ministr.

    Stav hospitalizací a kapacit lůžkové péče k 20. říjnu 2020 Stav hospitalizací a kapacit lůžkové péče k 20. říjnu 2020 | Vláda ČR

  • 9.Černý scénář: Lůžka nevystačí

    Jako rozhodující obrázek pojmenoval Prymula další snímek ve své prezentaci. Jedná se o model, který předpovídá vývoj situace podle současného stavu. „Opatření, která chceme provést, chceme dělat proto, abychom se nedostali nad kapacitu našeho zdravotnictví. I přesto, že jsme navýšili počty lůžek, tak bychom tuto hladinu mohli překonat někdy kolem 8-10. listopadu,“ varoval Prymula. Oznámil, že se potřebujeme dostat u reprodukčního čísla silně pod hodnotu 1,4.

    Vysvětlení důležitosti omezení volného pohybu osob Vysvětlení důležitosti omezení volného pohybu osob | Vláda ČR

  • 10.Proč musí být Češi doma?

    Na závěr prezentace ministr Roman Prymula (za ANO) uvedl, že celá situace má jen jedno východisko, a to zabránit lidem, aby se dostávali do kontaktu s ostatními. „Je zřejmé, že zásadním opatřením, které musí fungovat, je omezení volného pohybu osob. Pokud nebudeme v kontaktu, je logické, že nepotřebujeme roušky,“ řekl.

    „Nepodařilo se toto zabezpečit. Důvody jsou různé. Vidíme, že velká část populace toto opatření nedodržuje. Supermarkety inzerují akce na víkend, čímž dochází k masivním nákupům,“ dodal rozhořčeně.

    Epidemiologický význam omezení volného pohybu osob Epidemiologický význam omezení volného pohybu osob | Vláda ČR

gejzovic ( 22. října 2020 08:33 )

Dělat naschvali to umi každy blbec,po boji je každy general,kdo nic neděla nic nezkazi heslo opozice

gejzovic ( 22. října 2020 08:23 )

Ty kašlou na lidi hlavně Babiš,aby mohli ke korytům a ČT jim skvěle pomáhá to je pravě ta banda která vznaší mezi lidi zmatek a neposlušnost

denisz ( 22. října 2020 00:30 )

Nemá to vláda v dnešní těžko době lehké a opozice
ji to vůbec neulehčuje, naopak velmi komplikuje.
Nenávistné a často až podlé útoky na premiéra
a vládní reprezentaci jsou tak masivní, že se jimi
nechali mnozí lidé ovlivnit a uchylují k protestům.
V Česku nemáme ani zákonem danou definici, co je
epidemie a co po jejím vyhlášení má následovat. To
je selhání všech vlád. Dnes to řeší za pochodu.
Přesto pomatená Pekarová, jakož i opozice, burcuje
"Až to nejhorší překonáme, budeme hnát vládu k
odpovědnosti". Je to podlé získávání voličů pro svoji
politickou stranu, je v tom jen málo kontruktivního.
Opozice má tu výhodu, že v tak těžké době nevládne,
může jen kritizovat a jejich PR oddělení se předhánějí,
kdo to vládě nejvíce zavaří. Kdyby tvrdými nepopulárními
opatřeními začali v létě a v září. tak by je občané a ani
politici nepřijali a nejspíše by vláda padla. "Pochybovači",
"zlehčovači" a opozice měla na své straně veřejné mínění.
Ještě tu nebyly desetitisíce nakažených a mnoho mrtvých. X
Opozice chtěla, aby vláda něco dělala, ale zároveň nechtěla
žádné omezování. Nikdo z opozice by to nezvládal lépe.
To jsou jen falešné plané řeči pro voliče v politickém boji.
Hlas rebelů zní vždycky přitažlivěji než hlas rozumu.
Kdyby se covid 19 dal zvládat jako jiné epidemie, co tu
byly, tak by vlády ostatních zemí k tomu přistoupily. Šíření
nákazy je tak obrovské v celé Evropě, že už i přestavitelé
EU svolávají na řešení celou evropskou radu. Nanadávat
jen české vládě, všude to nezvládají. Snad jen v Izraeli, kde
přijali hodně tvrdá opatření. Češi by se z toho pominuli.
Je to virus, jemuž přesně nerozumíme, nechápeme jeho šíření,
nevíme, jak se ho zbavit. Žádná vláda na světě nemá přesný
recept, jak přísná opatření či kolik otevřenosti je potřeba. Ten
virus je nepředvídatelný a postupuje rychle.Dbejte pokynům.
Roušky je i projev nesobeckosti, opravdu neslouží vládě k
omezení demokracie a svobody. Nebrat to jako "Kdo z koho
- v

viho ( 21. října 2020 23:36 )

Nejsem si jistý, jak dokonalé ty modely jsou. Ale spíše se mi zdá, že se nyní ty exponenciální křivky staly jakousi módou a všichni jsou na ně experti. Problém je v tom, že každý člověk má jen určitý omezený prostor, ve kterém se pohybuje a jakmile dojde k jeho nasycení, začne počet nových případů denně klesat jiným způsobem, který už tak snadno popsat nelze. Přenos mezi těmito prostory jednotlivých lidí už tak rychlý není. Exponenciála funguje jen v nějakém velkém městě s hojně využívanou hromadnou dopravou a přelidněnými místy, kde se všichni setkávají, ale těch zase v Česku tolik není. Ostatně i v severských zemích byl zpočátku číselně předpovídán katastrofický scénář, ale nenastal právě proto, že je tam relativně řídké osídlení a lidé žijí více izolovaně. Číňané asi dokončují vakcínu, a tak potřebují vyděšenou Evropu, která ji od nich koupí, podobně jako na jaře roušky. Babiš, Prymula, Hamáček, a spol. nejsou zase tak hloupí, a ta současná vlna je jimi vyvolaná nejspíš záměrně, aby v listopadu mohli vítat na letišti v Praze dodávky předražené čínské vakcíny pochybné kvality a na anonymních kontech někde v Číně za to dostávat provize.

Omasta ( 21. října 2020 22:13 )

Jen se neupínejte pořád k těm restrikcím a represím. Tyto 2 možnosti jsou taky řešením:
2) zvýšit kapacitu nemocnic nebo vybírat jen pacienty ve vážném stavu, ostatní posílat do polní nemocnice domů.

3) Nechat přestárlé a polymorbidní pacienty zemřít, když se o ně neumí postarat. Tak hned uvolní lůžka.

Češi prodělali 500 miliard. I kdyby mělo umřít dalších 500 lidí, tak je nemyslitelné, aby přeživší platili 1 miliardu za jednoho, kterému oddálí smrt o rok. Přitom 50 miliónů za vadné děcko, Oliverka jim bylo moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa