Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opatření nezabírají, musíme přitvrdit, oznámil Prymula. Zavřou obchody i služby?

Aktualizováno -
20. října 2020
21:13
Autor: ČTK, Sabina Dračková, trm - 
20. října 2020
13:40

Nálož koronaviru v Česku je mnohem větší, než kolik ukazují čísla pozitivně testovaných, a Česko se tak nevyhne dalšímu zpřísnění opatření, oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v Poslanecké sněmovně. Čísla pozitivních testů podle něj detekují jen špičku ledovce a dosud platné restrikce zatím nenesou efekt. Podle Prymuly i proto, že i přes opatření se lidé stále příliš potkávají. Hned ve středu ráno projedná další zpřísnění vláda, ve hře je i lockdown. Podle serveru Seznam Zprávy Prymula navrhne uzavření obchodů a služeb, tedy například kadeřnictví. Počet případů koronaviru v Česku stále dramaticky roste a pod velký tlak se dostávají nemocnice. Prymula předvídá, že na jednotkách ARO a JIP bude v řádu několika týdnů  1500 až 3000 lidí. 

Obrovským problémem je podle Prymuly podíl pozitivních na všech testech, pohybuje se kolem 30 procent, v minulosti to bylo 4 až 5 procent. „My v tuto chvíli detekujeme vrcholek ledovce, ale v té populaci už je mnohem větší nálož, než se původně samozřejmě odhadovalo,“ řekl ministr zdravotnictví Prymula ve Sněmovně a dodal však, že kapacita systému v poslední době dramaticky narostla. Denně se udělá okolo 30 tisíc testů.

Snížit číslo R na 1,1 nebude stačit

K exponenciálnímu nárůstu dochází podle Prymuly i v okolních zemích, lepší situace je v Asii, nejhůř je na tom Evropa a Česko. Reprodukční číslo v Česku je mezi 1,37 a 1,47. Problém je ale i velký počet pozitivních. „I kdyby bylo nějakým způsobem staženo na 1,1, tak stejně tady bude docházet k poměrně velkému nárůstu, který bude logicky ohrožovat naši hospitalizační kapacitu,“ řekl Prymula na plénu Poslanecké sněmovny. Také poslance informoval o tom, že přibývá nakažených mezi seniory.

Ministr nevyloučil, že opatření platná v Česku mohou ještě přitvrdit, ta současná nepomáhají. „Tak, jak jsme zavedli opatření v těch uplynulých dnech a týdnech, tak stále nevidíme pozitivní dopad v tom, že bychom šli dolů,“ řekl ve Sněmovně ministr zdravotnictví. Důležité podle něj je, aby klesl počet zachycených případů, i když se bude stále dělat velké množství testů. Seznam Zprávy s odkazem na své zdroje informují o tom, že Prymula navrhne uzavření obchodů a služeb, pravděpodobně podobně jako tomu bylo na jaře. 

Prymula také mluvil o kapacitě nemocnic. „Je třeba si uvědomit, že ta kapacita má určité limity, byť se podařilo ty kapacity dramaticky navýšit,“ řekl Prymula s tím, že se udělala inventura lůžek a odsouvají se neakutní zákroky.

Základní problém je ale péče na JIP a ventilátorech, je snaha nakoupit ještě 2000 oxygenátorů a 500 dalších ventilátorů. Právě použití oxygenátoru je podle Prymuly výhodnější. „Dává mnohem větší šanci pacientům, kteří potřebují kyslík, aby se nedostali do fáze ventilátoru,“ řekl.

Video  Prymula pro Blesk: O zákazu vycházení, stavění polních nemocnic i plánu na přesuny pacientů.  - Jakub Kopřiva, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Prymula: Nejhůř bude 11. listopadu, musíme přitvrdit

„Někde mezi 3. listopadem a 11. listopadem se budeme blížit k vrcholovým požadavkům na ten systém,“ předpověděl ministr zdravotnictví. Mělo by jít o 9 až 11 tisíc lůžek hospitalizovaných na lůžkách standardních nebo s kyslíkem. Předpokládá také 1 500 až 3 000 lidí, kteří budou potřebovat intenzivní péči. „Musíme opravdu ta opatření velmi detailně sledovat,“ řekl ministr s prosbou, aby se opatření dodržovala, protože vidí, že tomu tak není.

„Je logické, že budeme muset vládě představit přísnější opatření,“ řekl ministr s tím, že monitorují mobilitu pomocí telefonních operátorů. Zavření je podle Prymuly na 30 až 50 procentech toho, co bylo v březnu. „Stále těch kontaktů je příliš mnoho a ta opatření nejsou vždy účinná,“ dodal.

„Je nutné, aby ta opatření byla realizována, protože nemáme moc času a v podstatě na tu vrcholovou kapacitu, kterou už těžko ovlivníme, protože tady je doběh nějakých 10 až 14 dnů, se dostaneme podle předpokladů se špičkou někdy 11. listopadu,“ řekl ministr na závěr svého proslovu k poslancům.

Babiš do Sněmovny nepřišel

Na jednání Poslanecké sněmovny nedorazil premiér Andrej Babiš (ANO). Zda bude předseda vlády přítomen, přitom do poslední chvíle nevěděl ani předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek (ANO).

Při Prymulově projevu tak ve vládní lavici seděla pouze ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Prymula hned, co domluvil, odešel také. Jak řekl, řeší nákup nových lůžek. „Nevím, ke komu v podstatě mluvit,“ kritizoval poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Neúčast vládních představitelů kritizovala i poslankyně Olga Richterová (Piráti). „Já bych byla velmi ráda, kdybychom mohli dostat odpovědi na naše otázky, zasloužila by si to i veřejnost, která může tento záznam sledovat,“ řekla.

Piráti chtějí Babišovu omluvu za zlehčování viru

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl podle Pirátů pomoci větší důvěře lidí v opatření proti koronaviru tím, že se omluví za své výroky, jimiž ještě v září situaci zlehčoval. Ministerského předsedu k tomu dnes ve Sněmovně vyzvala místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Jako příklad uvedla premiérův výrok ze 13. září o nízkém počtu lidí, kteří v souvislosti s koronavirem zemřeli.

„Pan premiér vlastně zlehčoval závažnost situace ještě v září. Má prosba by byla, aby vyhodnotil, jak napomoci důvěře lidí a dodržování opatření tím, že by bylo, myslím, namístě se za tyhle výroky omluvit,“ uvedla Richterová.

Sněmovna by měla podle poslankyně rovněž vládu požádat o to, aby prověřila, zda maximum státních zaměstnanců pracuje z domova, aby se šíření koronaviru omezilo. Ještě na začátku října to podle Richterové bylo jen deset procent lidí.

Ministři ČSSD v karanténě

Kvůli potvrzené nákaze ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) koronavirem jsou ministři a další čelní představitelé sociální demokracie aktuálně v dobrovolné karanténě. S Tomanem se setkali minulý čtvrtek na jednání grémia strany. Na dnešek (úterý) mají v plánu testy.

Pirátka Richterová uvedla, že se jednání i hlasování prostřednictvím videokonference osvědčilo v případě sněmovních výborů. „Chceme navázat a požádat předsedu Sněmovny, abychom v pracovní skupině projednali novelu zákona o jednacím řádu,“ řekla.

Vzdálený způsob jednání i hlasování pléna Sněmovny by podle představ Pirátů měla novela umožňovat jen v době nouzového stavu vyvolaného epidemií. Tím by se zabránilo hrozbě zneužití, řekla Richterová. „Máme ověřeno, že je to proveditelné i u nás,“ uvedla. V karanténě je nyní například řada členů klubu vládní ČSSD a právě i Vondráček. „Mohli bychom předejít tomu, že by Sněmovna nebyla usnášeníschopná,“ dodala.

Ve Sněmovně budou Piráti apelovat také na to, aby při nynější epidemické situaci všichni úředníci pracovali z domova, pokud je to možné. „Chceme požádat vládu, aby prověřila, zda všichni pracovníci na ministerstvech, podřízených úřadech a institucích pracují na home office, když mohou. Ukazuje se, že bohužel řada institucí se práci z domova brání,“ uvedla Richterová.

Video  Ministr Prymula a jeho instruktážní video: Jak se správně mají mýt ruce?  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Ksel ( 22. října 2020 20:19 )

Je nabíledni reálný předpoklad, že proces prymulizace, tedy sofistikovaná fašizace, bude dál pokračovat.

boxers ( 21. října 2020 10:59 )

tak klobouk dolu pred Albertem a Globusem

illyria ( 21. října 2020 10:38 )

Albert 2000 při odpracovaných hodinách 150+ za měsíc a Globus 4000 na 8mi hodinový úvazek...

boxers ( 21. října 2020 10:33 )

a to jste slysela kde ze maji covid priplatky? pocitam ze to bude priplatek cca petistovka ktera se jeste zdani me se to netyka.. ja delam u soukromnika... a slo mi v prve rade o to jak se porad vyzdvihujou duch­odci,­zdra­votni­ci, ucitele.... tfuj!

dulin ( 21. října 2020 10:19 )

Na 14 dní zavedeme opatření,ale za tři dny řve,že to nefunguje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa