Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Stát vyplatí dávky i bez doložení příjmů. Uleví příjemcům i kolabujícím pracákům

Aktualizováno -
21. října 2020
17:58
Autor: ČTK - 
19. října 2020
17:45

Příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě asi budou lidem vypláceny nejméně do konce roku automaticky v dosavadní výši. Nebude potřeba zatím nárok na ně dokládat. Schválila to dnes Sněmovna na návrh vlády jako jedno z opatření v souvislosti s epidemií koronaviru. Předlohu nyní dostane k projednání Senát, který by o ní mohl rozhodnout za týden. Úřady práce se potýkají s výpadkem personálu. V polovině října jim chybělo zhruba 1150 zaměstnankyň a zaměstnanců. Zůstali doma s dětmi na ošetřovném po uzavření škol, jsou v karanténě či na nemocenské.

Vládní návrh počítá s tím, že úřady práce by nemusely pro letošní poslední čtvrtletí plošně přehodnocovat výši vyplácených příspěvků na bydlení a přídavků na dítě či zvýšení příspěvků na péči. Lidé by tak měli tyto dávky dál dostávat bez toho, aby museli úředníkům dokládat své příjmy či vynaložené náklady za poslední čtvrtletí. Dávky se podle ministerstva práce a sociálních věcí přepočítají jen lidem, kteří už podklady pro poslední čtvrtletí úřadu dodali. Jsou to asi dvě pětiny příjemců.

Stejný postup prosadilo ministerstvo práce a sociálních věcí během jarní vlny epidemie koronaviru. Návrh má mimo jiné zabránit kolapsu úřadů práce kvůli vyplácení dávek, u kterých se nárok na ně posuzuje každého čtvrt roku. Úřadům práce totiž v polovině října chyběla zhruba desetina zaměstnanců, kteří byli kvůli koronaviru v karanténě nebo na nemocenské.

„Dokumenty k přídavku na dítě, příspěvku na bydlení či zvýšenému příspěvku na péči budou lidé dokládat na ÚP až po novém roce. Na vládě jsme schválili, že dávky poběží dál podle předchozího čtvrtletí. Musíme ulevit lidem v nouzi a ochránit zaměstnance ÚP,“ napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na twitter.

 

Česko je od 5. října v nouzovém stavu. Vláda ho vyhlásila na 30 dnů. Úřady práce omezily od minulého týdne úřední hodiny. Otevřeno mají v pondělí a ve středu od 8:00 do 13:00.

Pokud by obdobná situace byla i v lednu 2021 a činnost Úřadu práce ČR bude z důvodu pandemie omezena, navrhuje se tento princip prolongovat (odbourání povinnosti dokládat a přehodnocovat příjem a náklady) i pro první kalendářní čtvrtletí roku 2021,“ uvedlo ministerstvo v podkladech k zákonu.

Úřady by se mohly soustředit na vyřizování jiných žádostí

Lidé, kteří pobírají některé dávky, musí úřadům práce podle nynějších pravidel dokládat své příjmy a další skutečnosti každé tři měsíce. Potřebné dokumenty musí dodat za skončené čtvrtletí do konce prvního měsíce dalšího kvartálu. Nyní je to tedy do konce října. Pokud by to neudělali, vyplácení pomoci od státu se zastaví. Kdyby potvrzení neposkytli, pak do konce daného čtvrtletí, teď tedy do konce prosince, o dávku přijdou. Podklady úředníci přezkoumávají a podle nich výši příspěvků či přídavku upravují.

Díky navrhovanému dočasnému zrušení povinnosti by podle autorů návrhu ubylo úřadům práce významně administrativy a mohly by se soustředit na vyřizování žádostí o dávky v hmotné nouzi či na kurzarbeitovou podporu firmám. Ministerstvo očekává, že kvůli koronavirové krizi a nařízeným opatřením může žadatelů o podporu přibývat.

Matos7 ( 19. října 2020 21:37 )

Tato paní je prase

e.lesanova ( 19. října 2020 20:25 )

Pokud něco PÚ chybí, tak organizace práce...spousta věcí jde vyřídit elektronicky, není potřeba tam honit každého jak ovci, dále by měl automaticky všude fungovat systém objednávání na konkrétní čas atd., případně navýšit počet pracovníků při vyšším nárůstu nezaměstnaných...Je potřeba, aby vedoucí a lidé "zevnitř" systému sami aktivně vymýšleli zkvalitnění možností své práce..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa