Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček nevyloučil lockdown Česka a přiznal chyby vlády. Havlíček: Hlavní slovo má Prymula

Aktualizováno -
18. října 2020
12:53
Autor: simao, ČTK - 
18. října 2020
09:15

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nevylučuje lockdown Česka a nastínil, co by dle něj k němu mohlo vést. Vláda bude současnou situaci vyhodnocovat ve středu, uvedl v Partii na Primě, kde přiznal vládní chyby. Za jednu z nich považuje otevření škol 1. září. Aktuální situace je dle něj vážná, ale zatím ne kritická. To vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) mluvil v ČT rovnou o válce. Popřel však, že by ve středu mělo padnout nějaké zásadní rozhodnutí. A Hamáčkovi na dálku vzkázal, že je jen jedním ze členů vlády a hlavní slovo má momentálně Roman Prymula (za ANO).

Lockdown. Slovo, které se s pandemií koronaviru objevilo náhle i ve slovnících Čechů. Co přesně znamená? Záleží i na pojetí tohoto omezení. V kostce jde o uzávěru, omezení života v zemi od zákazu cestování po omezení volného pohybu osob. A výrazné ekonomické utlumení, „vypnutí“, kterému se chce česká vláda napodruhé vyhnout. Zavírat obchody a činit další opatření, to momentálně nechce. Jenže...

Hamáček: Nemohu to vyloučit

Dotaz na lockdown v aktuální situaci, kdy rostou denní přírůstky nakažených v ČR a v pátek dosáhly dokonce na číslo 11 105 ( v sobotu pak na víkendový rekord  8713), dostal i vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

„My jsme se dohodli, že první vyhodnocení bude nadcházející středu. To se podíváme na ta čísla a Ministerstvo zdravotnictví by mělo říct, zda to takto stačí, nebo je třeba dělat nějaké další úpravy. Ale nemluvím už o lockdownu, bavíme se jen o vyhodnocování. Pokud se mě ptáte na lockdown, tak nemohu vyloučit, že se mu nevyhneme. Pro mě osobně by tím důvodem bylo, kdybychom ani po těch 7 až 8 dnech od středy, tedy někdy v průběhu příštího týdne, žádnou otočku neviděli a dále to razantně rostlo,“ řekl v sobotu Hamáček Seznam Zprávám. Na toto své vyjádření navázal v neděli na Primě.

Nejvíc fungují až ta poslední opatření, říká Hamáček

Hamáček v Partii na Primě v neděli upozornil, že je potřeba dát prostor aktuálním opatřením v Česku, které je ve stavu nouze. „Popravdě řečeno, ukazuje se, že nejvíce fungují až ta poslední, která byla zavedena ve středu. Z mého pohledu tím klíčovým momentem bude konec příštího týdne, středa, čtvrtek, pátek. Tam uvidíme, jestli ta čísla mají tendenci klesat, či nikoli,“ uvedl.

V Česku jsou od středy uzavřené restaurace, které mohou prodávat jen přes výdejové okénko a na veřejnosti se nesmí pít alkohol. Zavřené jsou také školy, které nyní spoléhají na distanční vzdělávání. Je také omezeno shromažďování více než 6 osob.

Opatření byla vyhlášena do 3. listopadu, kdy končí nouzový stav, uzavírka škol platí zatím do 1. listopadu.

Hamáček podotkl, že aktuální vysoká čísla potvrzují, „jaká je nálož viru v populaci“. Situace je dle něj nyní složitá. „Před jakýmkoli dalším rozhodnutím je třeba ještě těch pět, šest dní počkat,“ podotkl.

Ohledně lockdownu poznamenal: „To je velmi složitá otázka, protože ať odpovím cokoliv, tak mi to bude později vyčítáno. Ale já věřím tomu, že ta poslední opatření zabrat musí. Za předpokladu, že je lidé budou respektovat, že je lidé budou dodržovat, tak musí zabrat. Na to jsou analýzy a studie ze zahraničí. Ta kombinace, kterou jsme zvolili, by měla být schopna snížit to reprodukční číslo alespoň o 30 až 40 procent, což by v té první fázi stačilo.“

Reprodukční číslo R je číslem, které značí, kolik dalších lidí nakazí jeden člověk s covid-19. Nyní se pohybuje kolem 1,4, takže jeden nakažený člověk nakazí více než jednoho dalšího.

„Pokud ovšem by se ukázalo, že z nějakého důvodu ta taktika nezabírá, no tak těch alternativ dál, které vláda má, už moc není. Tam je jenom nějaká forma toho lockdownu,“ dodal Hamáček na Primě.

V reakci na slova datového inženýra Petra Ludwiga, že je lockdown nevyhnutelný, Hamáček uvedl, že klíčovým zdrojem dat, se kterými vláda pracuje, jsou data ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR). „Já tady mám před sebou predikce a projekce, které jsem dostal dnes ráno od pana profesora Duška, a podle těch, které tady mám, ta situace je velmi vážná, ale zatím není kritická. Tzn. pokud by zafungovala vládní opatření, tak by to měl zdravotnický systém zvládnout, i když s obrovským vypětím sil,“ dodal Hamáček.

Rakušan: Pokud čísla dál porostou, je třeba lockdown vyhlásit

Šéf STAN Vít Rakušan v Partii upozornil, že lockdown ekonomiky je „extrémním instrumentem, který přichází, když nic jiného nezabírá“. „Já bych v tomto případě vládě skutečně ten čas dal, počkal bych, až ta křivka bude mít nějaký vývoj během příštího týdne,“ uvedl.

„Na druhou stranu, pokud by ta čísla nadále byla skutečně stoupající, nepodařilo by se na základě těchto opatření, které teď fungují, zploštit tu křivku, tak je třeba ten lockdown asi vyhlásit, ale nějakým způsobem jasně časově omezeně a trochu i pro lidi předvídatelně,“ dodal Rakušan.

Pokud se křivka začne vyvíjet pozitivně, je podle něj v zájmu ČR, aby školy byly tím prvním, co se začne otvírat, podotkl. „O tom bych s panem vicepremiérem rád diskutoval, co se stane po tom lockdownu, co vláda připravuje, co se stane, až ta křivka začne zase padat dolů,“ dodal Rakušan.

Hamáček: Školy se neměly otevírat, byla to chyba

„Já jsem přesvědčen, že kdyby se školy 1. září neotevřely, tak v tom problému nejsme. Všechna ta data ukazují, že to byl velmi silný zdroj nákazy,“ míní však vicepremiér Hamáček.

V Partii Hamáček uvedl, že dle něj začnou zavírat školy i další evropské státy. „Já jsem přesvědčen, že začnou zavírat školy, že začnou přijímat stejná opatření jako my, protože ty trendy jsou podobné v celé Evropě, možná s výjimkou Německa, ale pokud se podíváte do Belgie, Francie, do Polska, na Slovensko, tak oni jedou stejným scénářem, ale možná tak 14 dní po nás. A můžeme doufat, že se možná v tomto směru z našich chyb poučí a nebudou je opakovat,“ uvedl vicepremiér.

Další chybou pak podle něj bylo srpnové rozhodnutí a chaos kolem nošení roušek ve vnitřních prostorech, kdy se na jejich znovuzavedení vláda neshodla. Návrh tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prý smetl ze stolu premiér Andrej Babiš (ANO).

K uzavírkám restaurací, škol, ale třeba i nejrůznějších provozoven služeb včetně fitness center či bazénů a také divadel a kin v Česku, pak Hamáček dodal i s narážkou na lockdown: „To je to strašlivé dilema kohokoliv, kdo rozhoduje, protože vždycky musíte na lékárnických vahách vážit dopady těch opatření a samozřejmě po bitvě je každý generál. Kdybychom 1. 9. tu republiku zavřeli, tak dneska žádný virus neřešíme, protože by prostě po 14 dnech totálního lockdownu zmizel. Ale nikdo 1.9. neměl data ani odvahu tohleto udělat. A tu odvahu nemá nikdo na světě možná s výjimkou Izraelců, kteří do toho tvrdého lockdownu šli.

Izraelský model: Lockdown v neděli skončil

Celoplošná uzávěra byla vyhlášena v Izraeli v září. A to poté, co k lockdownu sáhli Izraelci již i na jaře. Podzimní lockdown přišel v době, kdy denní přírůstky v 9milionové zemi dosahovaly 8000 nových případů. Právě od neděle se však přísná opatření uvolňují. Denní počet nově nakažených klesl na cca 2000.

Znovu se tak smí otevřít malé podniky, restaurace (i když pouze skrze výdejní okénka), veřejné pláže a předškolní zařízení. Zrušeno je také omezení necestovat dál než kilometr od domova. Opět je možné uspořádat svatbu, během lockdownu zakázanou. Účast je však nadále omezena na 20 hostů.

I v Izraeli však dochází k protestům proti vládě za její postup a měsíční uzávěru, která řadě lidí způsobila značné ekonomické potíže. Premiér Benjamin Netanjahu naopak varoval, že pokud nebudou opatření uvolňována jen postupně, může dojít ke třetímu lockdownu.

Havlíček: Jsme ve válce

„Jsme v situaci – a nebojím se to nazvat – jsme ve válce. Jsme v situaci, která je bezprecedentní a nemá srovnání v novodobých dějinách nejen v ČR, v Evropě, ale všude ve světě a bohužel v této válce musíme počítat i ztráty, bohužel v této válce dochází i k rozhodnutím, která nejsou správná, to přiznáváme. A logicky lidé jsou tím pádem vyděšeni, někteří jsou otráveni,“ uvedl v ČT vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Příměr s válkou prý použil v Otázkách Václava Moravce proto, že dochází k velkým ztrátám. „Všude jsou rekordní čísla, všude s tím bojují a to, že se uzavírá ekonomika, ať už částečně, nebo zcela prakticky ve všech zemích včetně nás, je prostě něco, co je bezprecedentní, a něco, co skutečně může částečně připomínat válku. To není strašení, to je o tom, že s tím dneska musíme nějak bojovat (…) Tuto válku jsme my nevyprovokovali a každá země s tím nějakými nástroji bojuje. Ano, v tuto chvíli prohráváme a musíme udělat všechna opatření pro to, abychom tu situaci zestabilizovali,“ podotkl.

Příští týden rozhodnutí nepadne, tvrdí Babišův vicepremiér

Havlíček přitom míní, že se s rozhodnutím o dalším postupu bude skutečně čekat až do 2. listopadu na konec nouzového stavu. „My nebudeme rozhodovat v tom týdnu, co teď přijde, o lockdownu. Jasně jsme řekli, že se do druhého (listopadu) počká, počká se na výsledky a druhého dojde buď k dalším opatřením, a nebo uvolnění konkrétních restrikcí. Nevím, proč teď do toho dáváme, že v příštím týdnu dojde k něčemu mimořádnému,“ reagoval Havlíček.

Na Hamáčkova slova o středě, kdy vláda má zvažovat další postup, řekl: „On může mít třeba názor takový, že by se mělo něco zpřísnit, nicméně je to jeden člen vlády a pokud toto vznese, tak se o tom bude diskutovat. Ale v tuto chvíli my vycházíme z toho, co řekl profesor Prymula, a ta čísla jsou jasná, respektive ty termíny.“

Video  Prymula pro Blesk: O zákazu vycházení, stavění polních nemocnic i plánu na přesuny pacientů  - Jakub Kopřiva, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Na přímý dotaz moderátora Václava Moravce, zda se tedy příští týden rozhodne, či nikoli o zpřísnění opatření a eventuálním lockdownu, vicepremiér Havlíček odpověděl: „Ne, protože jsme jasně řekli, že počkáme do druhého. Ta situace se teď pravděpodobně ještě může zhoršovat. Ale to je to, s čím se počítalo. Pan profesor Prymula je ten, který udává směr v tomto. Čili berme prostě jeho slova jako slova jasná, zřejmá, termínově ohraničená. A řekl minulý týden, že se počká do druhého.“

Havlíček: Garantovat nemůžeme vůbec nic

„My jsme udělali v tuto chvíli uzavření restaurací, všech těch drobných služeb a provozoven,nicméně v důsledku toho lidí do běžných obchodů chodí minimum. Podívejme se dneska na obchodní centra. Tam dneska dělat nějaký lockdown, nebo něco, co je uzavře, v zásadě nemá větší význam. Lidé se nemohou potkávat ve větším množství, lidé nemohou chodit za kulturou, lidé nemohou dělat sport, lidé nemohou navštěvovat restaurace. To jsou ta základní ohniska, nebo ty problémové oblasti,“ podotkl.

Přijde další zpřísnění, či nikoli? Havlíček v ČT připustil: „Garantovat nemůžeme vůbec nic. Já jenom říkám, že v této době nemůžeme stoprocentně garantovat vůbec nic.“

Zeman: Lockdown si nemůžeme dovolit

Lockdown odmítá prezident Miloš Zeman, šlo by dle něj totiž o stav, který by výrazně ohrozil českou ekonomiku, která má problémy již tak. „Jsem proti lockdownu, který by ohrozil ekonomiku, protože se domnívám, že Česká republika si už druhý lockdown nemůže dovolit,“ řekl v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz.

Národní lockdowny až za krajní možnost označuje šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge, podle kterého jsou na místě spíše stupňovaná a cílená opatření.

Prymula: Sedět doma a nikam nechodit? To ne

Že nechce lockdown, o tom mluví i ministr zdravotnictví Roman Prymula. Naposledy v sobotním videu však připustil, že může jít o účinnou možnost v boji s pandemií. „Pokud si představíme úplný lockdown, tedy že budeme sedět doma a nebudeme nikam chodit, tak je vyloučeno, aby takové opatření selhalo. Ale do takovéto formy určitě jít nechceme,“ ujišťuje Prymula.

Již dříve pro CNN Prima News k lockdownu ministr podotkl: „Pokud bychom si pod ním měli představit, že tady všechno zastavíme, zůstaneme doma a 14 dnů nebo tři týdny neopustíme své domy, tak to určitě nenastane.“ 

Sám Prymula připouští, že nikoli příští týden, ale následujících 14 dní po něm může být kritických. „Já si nemyslím, že by kritických bylo příštích 14 dní. Ten příští týden bude ještě relativně v klidu, ale těch následujících 14 dnů ano, ty kritické budou,“ varoval v sobotu Prymula na twitteru.

Zdenk astnk ( 18. října 2020 16:53 )

A ještě si u toho upřímně upral do trenek.

Zdenk astnk ( 18. října 2020 16:00 )

Ale jinak jsou kromě tebe doma všichni zdrávi ,že ?

Zdenk astnk ( 18. října 2020 15:57 )

Bureš zval všechny do Chorvatska, kde byli Italové, Španělé, Němci a akmile se magoři vrátili domů tak začal velký problém.

sekebo ( 18. října 2020 15:38 )

Hlavně, aby Hamáček nezapomněl zhasnout a zamknout. On a Maláčová - to už je opravdu příliš.

.tg.bb ( 18. října 2020 14:51 )

Pročínská pando, na jakoukoliv přírodní katastrofu existuje plán, v tomto případě musí existovat/vzniknout pandemický plán. Ten však naše slavná vláda v čele s nejvyšším populistou ještě nevyšpekulovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa