Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavřené školy jako „kudla do zad“: Nemocnice pro děti zdravotníků zajišťují výuku i dětské tábory

Autor: jza - 
16. října 2020
05:30

Přechod základních škol na distanční výuku v minulých dnech vyvolal obavy, že může způsobit problémy hlavně nemocnicím. Lékaři a sestry se děsili, že budou muset zůstat doma s dětmi. Pražské nemocnice se pro Blesk.cz svěřily, jak se s problémem popasovaly. A jaké hrozí dětem riziko nákazy?

Vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Martin Balík v pondělí varoval, že uzavření škol může připravit nemocnici až o 30 procent personálu. Vládní opatření nazval dokonce „kudlou do zad“ zdravotnickým pracovníkům. V řadě pražských nemocnic se uzavření škol řeší hlavně výukou dětí zaměstnanců přímo v jejich budovách.

„Situaci musíme zvládnout. Již včera jsme vytipovali a připravili prostory, kde bude moci probíhat výuka pod dohledem pedagogů, které má VFN k dispozici na dětských odděleních,“ uvedla mluvčí VFN Marie Heřmánková. Ve VFN je nyní hospitalizováno 53 pacientů covid pozitivních, z toho 4 jsou ve vážném stavu připojení na umělou plicní ventilaci, volných tu je ještě 80 lůžek s kyslíkem a 8 lůžek na oddělení JIP.

Dětský tábor

V Motole rovněž zůstávají děti zdravotníků, pro něž byla zřízena speciální výuka. Zatím jich do školy v nemocnici dochází 8. V péči lékařů je momentálně 112 pacientů s covidem-19, z toho je 8 na ventilaci. Zabavit děti se snaží i ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady studenti medicíny. „Stejně jako na jaře využíváme pomoci mediků 3. LF UK, kteří pro naše zaměstnance pořádají od 7:00 do 19:00 hodin dětský tábor v prostorech fakulty,“ uvedla mluvčí nemocnice Tereza Romanová. Lékaři mají také možnost své děti dát do škol speciálně zřízených magistrátem právě pro děti zdravotníků. I tady pomáhá asi šest desítek mediků s péčí o covidové pacienty. „K dnešnímu dni je hospitalizováno 56 pacientů a stále máme volné kapacity lůžek,“ doplnila ve čtvrtek mluvčí.

V budově nemocnice probíhá hlídání dětí také v Nemocnici Na Bulovce, kde na ně dohlíží přímo učitelky nemocniční školy, která běžně slouží hlavně hospitalizovaným dětem. „Na odběrovém místě nám už od jara pomáhají medici (cca 100), nyní máme dalších 35 mediků poptáno,“ dodala mluvčí nemocnice Simona Krautová. Ve středu tam bylo hospitalizováno kolem padesáti pacientů s covidem-19 a lůžková kapacita zatím stačí. Nemocnice také na tiskové konferenci informovala o tom, že se připravuje na případný nápor pacientů a nabídne 228 lůžek.

Hledají se sestry

Nemocnice kromě mediků potřebují hlavně zdravotní sestry. Někde by jich klidně přijali i desítky, například ve VFN hledají 15 nových lékařů a 70 sester, z toho 40 na jednotky intenzivní péče. Podobnou situaci hlásí i Thomayerova nemocnice (TN). „Dlouhodobě nám chybí celkem 80 všeobecných a specializovaných zdravotních sester pro JIP a dalšího pomocného personálu, bez kterého se žádná nemocnice neobejde,“ upozornil mluvčí Petr Sulek. Kromě toho také jedná o zapojení mediků.

„V současné době je v Thomayerově nemocnici hospitalizováno celkem 75 pacientů s onemocněním covid-19,“ uvedl ve středu Sulek s tím, že situace se může měnit každým dnem. Nemocnice také začala s předěláváním některých pracovišť na covidová oddělení s JIP. Většina nemocných je hospitalizována na plicní klinice, na anesteziologicko-resuscitační klinice a dalších pracovištích. Jsou tu také desítky pacientů, u kterých se ještě plně neprokázala koronavirová infekce, TN ovšem stále funguje v běžném provozu a hledá se způsob, jak upravit další lůžka. „Akutní péče a léčba například onkologických onemocnění však nebude omezena nikdy,“ doplnil mluvčí Sulek. Nemocnice ovšem nemá jako jiné k dispozici kapacity pro hlídání dětí zaměstnanců o očekává, že vzniknou v rámci škol pro tyto děti speciální třídy.

Snažíme se to zvládnout

Uzavření škol zatím nemá velký vliv ani na Nemocnici Na Homolce, kde se děti personálu umisťují do vytipovaných škol. „Důvodů k omezení péče je v současné době více a navzájem se prolínají. Covidové jednotky, které snižují kapacitu ostatním oddělením, personál v izolaci nebo v karanténě, který chybí v péči o všechny pacienty. Nicméně v současné době se snažíme i díky entuziasmu a zvýšenému výkonu personálu nemocnice, který zbývá, postarat se nejen o vysloveně akutní diagnózy, ale také o všechny další závažné diagnózy (zejména onkologické) standardně,“ sdělila mluvčí nemocnice Martina Dostálová. Také zde jednají o zapojení mediků, kteří by měli nastoupit během příštího týdne.

Několik dětí zaměstnanců Nemocnice Na Františku navštěvuje školy, které byly vyčleněny pro děti zdravotníků. I zde by rádi využili dobrovolníky nebo studenty. „Určitě bychom v tuto chvíli využili pomoci zhruba deseti dobrovolníků na pozice sanitářů-ošetřovatelů, přičemž tuto práci by mohli vykonávat i medici s uzavřeným druhým ročníkem lékařského studia,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Krausová. Nemocnice nemá oddělení určené přímo pro hospitalizaci lidí s nemocí covid-19.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa