Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Situace je vážná.“ Babiš opět pohrozil lockdownem a nastínil termín o jeho rozhodnutí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. října 2020
17:03
Autor: Mii - 
10. října 2020
15:50

Nárůst nových případů je dramatický a je třeba udělat všechno proto, aby se křivka zploštila. Lidé nedostatečně dodržují rozestupy a nenosí roušky. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), který znovu zopakoval, že nechce vypínat ekonomiku, ale pokud se situace ještě zhorší, nevyloučil celostátní lockdown. Izraelský scénář si podle svých slov nepřeje, o případném zpřísnění se rozhodne začátkem příštího týdne. Zároveň vyzval firmy, aby pomohly call centrům s personálním zajištěním kvůli trasování, stát shání okolo 500 osob.

„Já bych chtěl využít tuto příležitost, abych na vás apeloval ve vícero věcech,“ zahájil Babiš tiskovou konferenci. Vystoupil jen pár hodin poté, co Česko zaznamenalo rekordní nárůst nakažených, přibylo 8618 nových případů, což je v přepočtu na počet obyvatel nejvíce v Evropě. A vyjmenoval všechny věci, které ho na aktuální situaci tíží.

„Bohužel lidé nechodí na odběrná místa, nechodí na testy. Například v ÚVN (Ústřední vojenská nemocnice, pozn. red.) mělo přijít 650 lidí, přišlo jen 420,“ uvedl premiér. Na stejný problém v sobotu dopoledne upozornil tým chytré karantény – jelikož prší, lidem se nechce ven a nejdou se otestovat. Ani ti, kteří byli objednaní. „Chci říct, aby i když je nepřízeň počasí, abyste skutečně přišli,“ řekl Babiš. „Je to vaše povinnost podle zákona, je to důležité,“ dodal.

Dále hovořil o nedostatečném personálním zajištění call center, která pomáhají trasovat lidi. „Potřebujeme asi 500 navolávačů. Všichni, kteří mají profesionální operátory, tak budeme velice rádi, když nám to nabídnou,“ řekl směrem k firmám. A zkritizoval osoby, které odmítají nosit ochranu úst. „Pokud roušku nemáte na nose, tak je to úplně zbytečné,“ míní premiér.

Ze všeho nejvíc mu ale vadí lidé, kteří se shlukují kolem restaurací, i když otevírací doba byla upravená, aby se přesně toto nedělo. „Změnili jsme otevírací dobu restaurací na 20:00 a včera je vidět, i podle facebooku, že lidé zůstávají kolem restaurací, nedodržují tu vzdálenost. Chtěl bych vyzvat všechny provozovatele restaurací, aby na to dohlédli. Situace je skutečně vážná,“ apeloval Babiš.

„Pokud někdo ještě pořád zpochybňuje, že covid existuje, tak myslím, že ten počet hospitalizovaných mluví jasně. Celá Evropa má problém,“ pokračoval s odkazem na okolní státy. Mimořádné přírůstky v posledních hodinách hlásily například Francie nebo Belgie. „Musíme udělat všechno proto, abychom zploštili ten nárůst, protože je dramatický.“

Zavření země nikdo nechce, ale může na to dojít

Podle Babiše je lockdown, tedy totální uzavření země, reálná varianta, i když si ho nikdo nepřeje. „Nechceme znovu uzavřít naší ekonomiku, ale pokud se dostaneme do situace, že budeme mít nějaké predikce, které budou směřovat k tomu, že naše nemocnice to nezvládnou, tak nemůžu to vyloučit, i když jsme opakovaně říkali, že to nechceme,“ popsal premiér.

Zda bude opravdu vyhlášen, ale uvést odmítl. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) podle něj bude v sobotu večer hovořit s epidemiologickým týmem a rozhodovat, jak dál. „Nepřejeme si izraelský scénář, nepřejeme si italský scénář, ale ten nárůst je obrovský,“ míní Babiš. Podotkl, že je potřeba počkat na vyjádření expertů. Česko ale dle jeho slov nemá další stovky miliard, které by mohlo napumpovat do záchrany ekonomiky.

„Musíme ochránit životy našich lidí, to je priorita,“ říká premiér. O vyhlášení dalších radikálních rozhodnutí se podle něj rozhodne na začátku příštího týdne. V pondělí zasedne Bezpečnostní rada státu i vláda.

rhapsody ( 11. října 2020 01:40 )

Nejvic rvala opozice v cele s Fialou, ze nosit povinne rousky je omezovani svobody obcanu, stejne tak nemoznost cestovat atd..at si ted nasledky nese on a postavi se do cela a situaci resi! Vzdycky je zalezlej a pak umi akorat kritizovat. Tak at se predvede, a ukaze, jak to ted vyresit.

Anifa ( 10. října 2020 23:56 )

Vláda by v této situaci měla odstoupit? Tak to muže vymyslet totální hlupák

Pohybovenadany ( 10. října 2020 23:39 )

Mluvit mateřským jazykem není IN !!! PONIMÁJEŠ ?

Pohybovenadany ( 10. října 2020 23:36 )

Babishu , ty jenom slibuješ , že nas zavřeš!!! Malý ukecaný synek !!!!! ZAVŘI ZAVŘI !!!

tomshark ( 10. října 2020 22:58 )

To si nemyslím. Ze zkušenosti a častých cest během léta vím, že VŠUDE jinde se dodržovala opatření, takže jsme se pohybovali v daleko bezpečnějšim prostředí. Namátkou : na horní palubě lodi v Německu, to jest prakticky venku, měli všichni roušky, v Itálii měl veškerý personál roušky v plažovém baru celý horký den. Nikoli cestování, ale výhradně české domácí chování způsobilo pohromu a vládní přihlížení tomuto stavu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa