Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nakažený Trump opustil nemocnici a zatnul pěst. Dostane remdesivir a chce do debaty

Aktualizováno -
6. října 2020
06:38
Autor: Darina Jíchová, ČTK, simao - 
5. října 2020
12:41

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer opustil vojenskou nemocnici Waltera Reeda nedaleko Washingtonu, kde se tři dny léčil s covidem-19. Krátce před propuštěním na twitteru oznámil, že hodlá brzy opět pokračovat v kampani před prezidentskými volbami, které se uskuteční za necelý měsíc. Ještě předtím to ale schytal za vyjížďku ze špitálu, američtí lékaři ji komentovali se slovy: „Politické divadélko. Bláznovství. Nezodpovědnost.“ Trump se ve své limuzíně projel kolem areálu a zamával fanouškům, kteří se před objektem shromáždili. Doktory ale nepotěšil, kritizovali ho i lékaři z Waltera Reeda, podle kterých zbytečně ohrozil životy svých bodyguardů, uvedl deník Daily Mail.

Prezident Trump a jeho manželka Melania jsou v současnosti asi nejsledovanějšími pacienty s koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Zatímco Trumpová se léčí celou dobu v Bílém domě, její manžel se za ní vrátil po třídenní hospitalizaci.

Trump vyšel z budovy nemocnice s rouškou na obličeji a nastoupil do SUV, které ho převezlo k vrtulníku. „Moc vám děkuji,“ odpověděl prezident USA novinářům, aniž by odpověděl na zvolanou otázku, kolik lidí je v Bílém domě nakaženo. Vrtulník následně hlavu státu přepravil k Bílému domu.

Trump po krátkém letu řekl, že se cítí dobře a vystoupal na balkon, kde si sundal roušku, kterou si schoval o kapsy. Na kamery ukázal oba zdvižené palce a zasalutoval odlétajícímu vrtulníku. Trump má být nyní nepřetržitě v péči lékařů a ošetřovatelek v Bílém domě.

Chystá se na debatu s Bidenem

Trumův lékař Sean Conley v pondělí řekl, že prezident je stále přenašečem nákazy. Přesto je šéf Bílého domu přesvědčen, že se brzy bude moci vrátit do předvolebního boje. „Brzy budeme zpět v kampani!!!,“ napsal na twitteru.

Mluvčí Trumpovy prezidentské kampaně Tim Murtaugh v pondělí řekl, že šéf Bílého domu se hodlá zúčastnit příští prezidentské debaty se svým demokratickým soupeřem Joem Bidenem 15. října v Miami.

„Nenechte covid ovládnout vaše životy“

Prezident v prvních dnech hospitalizace sdílel fotky dosvědčující nejen, že je mu „fajn“, ale také to, že stále pracuje.

„Dnes v 18:30 opustím skvělé zdravotnické centrum Waltera Reeda. Cítím se opravdu dobře! Nebojte se covidu. Nenechte jej ovládnout vaše životy,“ avizoval Trump.

Prezident možná ještě nemá úplně vyhráno, řekl jeho lékař Conley. Informoval, že prezident v úterý v Bílém domě dostane pátou dávku léku remdesivir.

Lékaři u prezidenta dvakrát v uplynulých dnech pozorovali sníženou hladinu kyslíku v krvi, podali mu experimentální lék na bázi uměle vytvořených protilátek, remdesivir a nakonec i kortikosteroid dexametazon.

Spojené státy evidují v souvislosti s nemocí z koronaviru více úmrtí než kterákoli jiná země světa, tamní bilance obětí už činí na 210 000 případů.

Nový vzkaz Trumpa. A rýpnutí Bidena

Trump po svém návratu do Bílého domu ještě prostřednictvím twitteru zveřejnil další video, v němž Američany ještě jednou vyzývá, aby se covidu-19 nebáli a aby ho nenechali ovládnout své životy. „Porazíte ho. Máme nejlepší lékařské vybavení. Máme nejlepší léky,“ prohlásil Trump. Řekl, že se o viru mnohé dověděl.

Trump je přitom často kritizován za zlehčování koronavirové epidemie. Naposledy Biden v pondělí svému politickému soupeři vytknul twitterovou výzvu lidem, aby se covidu nebáli. „Řekněte to těm 205.000 rodinám, které někoho ztratily,“ řekl viditelně rozrušený bývalý viceprezident na floridském televizním kanálu Local 10.

Agentura AP však zdůrazňuje, že americkému prezidentova zkušenost s nemocí je výrazně odlišná od zkušenosti většiny Američanů, kteří nemají přístup ke stejné péči. Trump totiž pobýval v prezidentském apartmá jedné z nejlepších nemocnic v zemi a je neustále pod dohledem lékařů. Také léky, které mu byly podány, nejsou k dispozici běžným Američanům.

Lékař: Zbytečně je ohrozil

V neděli Trump své stoupence shromážděné před nemocnicí překvapil „okružní jízdou“, ze své limuzíny v roušce mával všem přítomným. Lékaři ale jeho gesto odsoudili. „Zbytečně ohrozil životy agentů tajné služby, kteří s ním byli v autě,“ shodli se američtí lékaři. „Jeho léčba naznačuje, že ošetřující tým považuje jeho případ za vážný,“ dodali někteří zdravotničtí experti.

Trumpovi bodyguardi sice měli ochranné obleky, roušky a štíty, přesto se podle odborníků jednalo o „zbytečné ohrožení“. „Můžou onemocnět, a nejen to, můžou zemřít. A kvůli čemu? Politickému divadélku,“ uvedl na svém twitteru lékař z vojenské nemocnice Waltera Reeda James Phillips. „Bylo to nebezpečné a lehkovážné a v rozporu s doporučeními CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí - pozn. red.),“ doplnil Phillips.

Statisíce lidí souhlasí s kritikou lékařů

Jeho tweet se během hodiny dočkal 100 tisíce „lajků“ a 400 tisíců sdílení. „Všichni, kdo byli ve voze, během této vyjížďky musí na 2 týdny do karantény. Je to šílenství, pro Trumpa takhle zbytečně nasazovat život,“ pokračoval lékař. Phillips rovněž působí jako zdravotnický konzultant v týmu, který se zaobírá, jak bezpečně znovuotevřít zemi a společnost.

„Prezidentská limuzína není jen neprůstřelná, je také hermeticky uzavřená pro případ chemického útoku,“ tento fakt je podle Phillipse v nastalé situaci velmi nebezpečný. „Což znamená, že riziko přenosu je v podstatě na nejvyšší možné míře. Prezidentova nezodpovědnost je opravdu šokující. Moje myšlenky a modlitby jsou s tajnými agenty,“ zakončil Phillips.

Další americké lékaře překvapilo propuštění z nemocnice už po třech dnech. „Ano, lidé se mohou cítit v pořádku, ale to se může rychle změnit,“ komentoval vědec Amesh Adalja z Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která se dlouhodobě zabývá výzkumem covidu-19.

„Byl to vrchol nezodpovědnosti.“ 

„Prezidentovi lékaři záměrně zadržují klíčové informace o jeho stavu. Jestli je tak nemocný, že nasadili remdesivir a dexametazon, nemyslím si, že si můžou dovolit mluvit o jeho propuštění po třech dnech, ani s tak odbornou péčí, která se mu dostává,“ sdělil deníku The Washington Post lékař a vedoucí medicíny na Univerzitě v Karolíně Robert Wachter.

První dáma USA Melania Trumpová zarazila Američany, když si při první prezidentské debatě v hledišti sundala roušku. První dáma USA Melania Trumpová zarazila Američany, když si při první prezidentské debatě v hledišti sundala roušku. | Reuters

„Uvrhl je do vážného nebezpečí. V nemocnici, kde přicházíme do kontaktu s nakaženými, jsme vybaveni všemi ochrannými prostředky: oblečením, rukavicemi, rouškami, respirátory, brýlemi, kuklami, štíty. To, co předvedl Trump, je vrchol nezodpovědnosti,“ připojil se s kritikou také kardiochirurg Jonathan Reiner z fakultní nemocnice při Univerzitě George Washigtona. Trumpovo chování pobouřilo i Craiga Spencera, lékaře z Kolumbijské univerzity, který v minulosti prodělal ebolu.

První dáma chrání agenty

„Chvilku potom, co prohlásil, kolik se toho dozvěděl o covidu-19, se jde projet v hermeticky uzavřeném voze s lidmi, kteří jsou negativní na koronavirus, zatímco on sám je na experimentální léčbě,“ reagoval Spencer. Za prezidentem do nemocnice nejezdí ani první dáma, která též bojuje s nákazou.

Bílý dům k její absenci u prezidenta uvedl v tomto případě velmi zajímavé vysvětlení. „První dáma Melania Trumpová manžela nenavštíví v nemocnici z toho důvodu, že je sama nemocná a nechce nakazit nikoho dalšího. Při cestě by nebezpečí vystavila agenty, kteří by ji doprovázeli,“ to je prohlášení, které od jejího komunikačního týmu dostal moderátor stanice NBC News Peter Alexander.

Fanoušci amerického prezidenta Donalda Trumpa se sešli u vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě, aby hlavu státu podpořili při léčbě (4. 10. 2020). Fanoušci amerického prezidenta Donalda Trumpa se sešli u vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě, aby hlavu státu podpořili při léčbě (4. 10. 2020). | Reuters

V nemocnici Trumo dvakrát trpěl nedostatečnou hladinou kyslíku v krvi a že mu je podáván kortikosteroid dexametazon či látka remdesivir, jež se obvykle používají u pacientů s těžkým průběhem covidu-19.

Jirik-ta ( 6. října 2020 12:39 )

no právě

Jirik-ta ( 6. října 2020 12:38 )

ještě covid neporazil, měl by se ještě šetřit

franz ( 6. října 2020 09:57 )

Evidentně neznámý druh covidu. Já ho chci taky pane prezident. Pošlete mi, prosím, váš umatlaný šnuptychl. Nebo raději ten od té vaší dámy.

sorgedoktor ( 5. října 2020 13:55 )

Ti lekari, to musi byt osobnosti. U nas jsou takovi lkedfa ousideri

jajas ( 5. října 2020 13:11 )

No prostě....je to mega ma.go.r! Prostě amík! Ještě bl.bě.jší, než jsme si mysleli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa