Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mlácení do hrnců a ničení talířů: Restauratéři vyšli do ulic, Francie chce zavřít hospody

Autor: ČTK, for - 
2. října 2020
22:50

Majitelé restaurací a jejich personál v Paříži demonstrovali před svými podniky bušením do hrnců a pánví. Naléhali tak na vládu, aby nezpřísňovala omezení zaměřená na zpomalení šíření koronaviru. Informovala o tom v pátek agentura Reuters, podle níž se restauratéři obávají dalšího zavírání a následného možného krachu.

Šéfkuchař oceněný michelinskými hvězdami Philippe Etchebest vyzval kolegy z branže k protestu proti hrozícímu zavření gastronomických podniků tím, že před obědem vyjdou ven a budou dělat rámus.

„Máme velké obavy o svá pracovní místa, naše mzdy, naši budoucnost,“ řekl Reuters Andrea Vincenzi, který řídí restauraci La Ville de Provins poblíž vlakového nádraží Gare de l'Est na severu Paříže.

Koronavirus v Paříži: Restauratéři protestují kvůli obavám z dalších omezení (2. 10. 2020). Koronavirus v Paříži: Restauratéři protestují kvůli obavám z dalších omezení (2. 10. 2020). | Reuters

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran ve čtvrtek varoval, že v oblasti Paříže se epidemická situace zhoršila natolik, že od pondělí hrozí další zpřísnění restrikcí, mimo jiné by mohli být nuceni zavřít restaurace a bary. Počet nakažených v metropoli a jejím okolí se přehoupl přes 250 na 100.000 obyvatel. O zavedení konkrétních opatření ale bude v neděli rozhodovat pařížská radnice na základě aktuálních dat.

V současnosti platí, že bary a restaurace ve francouzské metropoli musí zavřít ve 22:00. V pondělí začne toto pravidlo platit i v České republice. 

Zástupci sektoru pohostinství navrhují opatření jako měření teploty personálu i návštěvníků před vstupem do barů a restaurací, omezení počtu lidí u jednoho stolu na osm až deset a registrování zákazníků, jak je tomu v Německu či Británii. Véran už před týdnem nařídil zavření barů a restaurací na dva týdny v jihofrancouzském městě Marseille.

Francouzské ministerstvo zdravotnictví dnes hlásí 12 148 nově potvrzených případů koronavirové infekce. To je méně než ve čtvrtek, kdy jich bylo 13.970, a ještě výrazněji méně než minulý týden, kdy denní nárůsty přesáhly i hranici 16.000. Celkový počet infikovaných od začátku pandemie v zemi s téměř 68 miliony obyvatel dosáhl 589 653.

Přes 130 mrtvých za den ve Francii

Francie dnes hlásí také 136 dalších zemřelých s koronavirem, dohromady už 32 155. Mezi nově zemřelými je 88 obyvatel domovů seniorů, což je kategorie, která ve statistikách nebyla v uplynulých dvou dnech aktualizována. Co do počtu nakažených i zemřelých patří Francie mezi nejzasaženější země na světě.

Ve Francii v posledních týdnech rostou počty hospitalizovaných s covidem-19, včetně pacientů na jednotkách intenzivní péče. Za poslední den francouzské nemocnice přijaly 106 nových nakažených pacientů a dohromady už se jich takto léčí 6758. Pacientů na jednotkách intenzivní péče přibylo 11 na celkových 1276.

krapotkin ( 3. října 2020 04:09 )

A to jim to zničené nádobí Macaron zaplat ? U nás by dostali kompenzaci za ušlý zisk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa