Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Experti řeší záhadu: Město má v kanalizaci koronavirus, ale nikdo není nakažen

Autor: Darina Jíchová - 
30. září 2020
20:20

Epidemiologové z australského státu Victoria, který se v posledních měsících potýkal s druhou vlnou koronaviru, řeší záhadu. Koronavirus způsobující nemoc covid-19 „vystopovali“ do malého městečka Anglesea vzdáleného přes 100 kilometrů od epicentra nákazy – metropole Melbourne. Koronavirus našli v odpadní stoce, překvapivé ale je, že nikdo z obyvatel města není nakažen, informoval list Daily Mail.

V Anglesea žije kolem 2300 lidí, u nikoho se zatím nepotvrdil koronavirus. To je fakt, který vědce vyvedl z míry, protože v jejich kanalizaci se našly silné stopy koronaviru. Odborníci se nyní snaží vypátrat zdroj viru, do městečka přijel tým expertů, který provádí hloubkovou analýzu a snaží se koronavirus trasovat.

Jak se koronavirus dostal do kanalizace?

„Jedná se o nový nález. Už je to nějakou dobu, kdy byl ve městě někdo pozitivní, v tuto chvíli zde nemají žádný aktivní případ,“ uvedl zmocněnec ministerstva zdravotnictví Jeroen Weimar, který vede tým odborníků v Anglesea. „S největší pravděpodobností tudy někdo nakažený projížděl, nebo je mezi obyvateli někdo infikovaný, koho jsme zatím neodhalili,“ spekuluje Weimar.

Objasnil, že koronavirus se musel do odpadních stok dostat s výměšky nakaženého jedince. Weimar připomněl, že tělo se koronaviru zbavuje, i když už má člověk testy negativní a nevykazuje žádné příznaky nemoci. Testování kanalizací v současné době probíhá po celé Austrálii, vědci se tak snaží vypátrat zatím „utajené případy v různých komunitách“.

Minulý měsíc experti slavili úspěch, objevili koronavirus v odpadu dvou plážových resortů v Sydney oblíbených mezi turisty. Oba byly uzavřeny a tím se předešlo dalšímu šíření nemoci. Resorty Bondi a Malabar do té doby o žádném případu nevěděly.

Austrálie přečkala druhou vlny nákazy

Situace v Austrálii se v září zlepšila, drakonické restrikce přijaté ve Victorii vedly sice k obrovské nespokojenosti lidí, epidemiologové se ale domnívají, že zabránily katastrofě. Za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno jen 19 nových případů, z toho 13 ve státě Victoria, bohužel se ale zvýšil počet obětí. Covidu-19 podlehlo dalších 7 lidí, celkem registruje Austrálie 882 zemřelých.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa