Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus u Městské policie v Praze: Přes 40 nakažených strážníků, další jsou v karanténě

Aktualizováno -
18. ledna 2022
15:13
Autor: ČTK - 
29. září 2020
16:52

Městská policie v Praze (MPP) v pondělí v první den povinného testování zaměstnanců zaznamenala šest lidí s pozitivním testem na covid-19. Celkem strážníci evidují přes čtyři desítky nakažených a dalších několik zaměstnanců je v karanténě. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí MPP Irena Seifertová. Všichni zaměstnanci MPP jsou několik měsíců pravidelně testováni a průběžně dostávají ochranné pomůcky, dodala. Povinné testování zaměstnanců dvakrát týdně nařídila vláda od letošního 17. ledna zatím na tři týdny. MPP má asi 2200 zaměstnanců.

„Vpondělí jsme pokračovali v dlouhodobě nastaveném režimu testování zaměstnanců, ve kterém jsme od listopadu 2021, kdy jsme začali antigenně testovat všechny bez rozdílu, zda byli očkováni, či nikoli, nebo zda prodělali v uplynulé době onemocnění covid,“ uvedla Seifertová. V současné době má MPP 42 pozitivních zaměstnanců a dalších 15 je v povinné karanténě.

Strážníci během pandemie mají k dispozici například respirátory FFP2 i FFP3, rukavice či ochranné brýle. Nakoupeny byly i ochranné obleky a dezinfekce. Rovněž se dezinfikují pracoviště, vozy i uniformy strážníků. Všechna pracoviště jsou také vybavena dezinfekcemi a některá ochrannými plexiskly. „Nákup testů a dalších ochranných pomůcek zajišťujeme v otevřených výběrových řízení a bez ohledu na to, zda je nebo není vyhlášen nouzový stav,“ dodala Seifertová.

Komplikovaný nábor

Pandemie nového koronaviru pozitivně ovlivnila nábory nových strážníků. V roce 2020 zaznamenala MPP zvýšený zájem o práci. „Velký zájem nás těší, přesto je pro nás prioritní naše výběrové řízení, které se skládá z fyzických testů, psychotestů a zdravotní prohlídky,“ řekla mluvčí. Největším úskalím pro zájemce jsou psychotesty, které nezvládne až 80 procent uchazečů. MPP se dlouhodobě potýká s nedostatkem strážníků, kterých chybí několik stovek.

Plošné testování

Plošné antigenní testování na úřadech v Praze a v městských organizacích, jejichž zástupce v pondělí ČTK oslovila, zatím odhalilo minimum nakažených. Samotné testování se obešlo bez větších komplikací. Všichni zaměstnanci se musejí z nařízení vlády testovat antigenními testy dvakrát týdně. Testování není závazné pro lidi, kteří pracují z domu nebo se na pracovišti s nikým dalším nesetkávají. Nový režim testování by měl platit dva až tři týdny.

Stano1963 ( 18. ledna 2022 16:42 )

aspoň u hasičů nejsou tito ..., zase je ale vidíme na ulici, takže nějak nevím co je horší

Stano1963 ( 18. ledna 2022 15:50 )

koho odmítli u státní policie a hasičů, ten jde k měšťákům

Stano1963 ( 18. ledna 2022 15:50 )

za 5 dnů jsou většinou zpátky ve službě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa