Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Roušky a respirátory ve skladech státních rezerv: Jak je na tom Česko se zásobami?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
29. září 2020
07:45

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) má uzavřené smlouvy na všech 11 druhů ochranných pomůcek, které poptávala. V převážné většině je podepsala s českými dodavateli. Úřad aktuálně soutěží už jen několik dílčích zakázek. ČTK to dnes řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Vítězné firmy podle něj dodávají zásoby do skladů správy prakticky denně, minulý týden byla největší zásilka od firmy DispoMask, která přivezla 1,6 milionu roušek.

„Podepsali jsme smlouvy s dalšími pěti firmami. Targo Promotion Praha dodá 1 537 000 respirátorů třídy FFP2, Edinburgh Genetics 62 995 rychlotestů a Dina-Hitex 578 000 zdravotnických čepic. Batist Medical pak dodá 370 000 návleků na obuv a společnost Schulke CZ 1680 tun dezinfekčního přípravku. To znamená, že máme pod smlouvou všech 11 druhů ochranných pomůcek,“ uvedl Švagr.

Před podpisem jsou podle něj také další tři dílčí zakázky celkem na 600 000 respirátorů třídy FFP3. Podle informací ČTK by měly být uzavřeny v následujících dnech. Švagr připomněl, že vláda správě uložila pořídit zásoby na dva měsíce případné krize. „První měsíc máme pokrytý zakázkami, které jsme vypsali my, a zakázkami ministerstva vnitra. Základ pro druhý měsíc tvoří zásoby v policejním skladu v Opočínku,“ uvedl.

Na základě květnového rozhodnutí vlády správa vypsala zakázky na dodávky roušek, respirátorů FFP2, respirátorů FFP3, filtrů do respirátorů, ochranných brýlí, ochranných štítů, návleků na obuv, rychlotestů, výtěrových setů, zdravotnických rukavic a zdravotnických čepic. Švagr zopakoval, že SSHR má nyní aktuálně k dispozici zhruba 44 milionů roušek, pět milionů respirátorů FFP2, 200 000 respirátorů FFP3, 12 milionů zdravotnických rukavic, 150 000 návleků na obuv nebo 42 000 výtěrových setů.

„Další zakázky jsou v běhu a jsou vypisovány průběžně. Nejen na ochranné pomůcky, ale i na dezinfekci a vypisujeme je v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. Tento způsob nákupu nám umožňuje červencové usnesení vlády. U všech vypsaných zakázek na ochranné pomůcky požadujeme evropský certifikát. Zároveň před podpisem smlouvy necháváme vybraný vzorek otestovat,“ dodal Švagr.

Povinné roušky mimo domov kvůli šíření nemoci covid-19 vláda poprvé nařídila od 19. března. Tehdy se ale ukázalo, že ČR nemá pro tuto situaci dostatečné zásoby nejen roušek, ale i dalšího ochranného vybavení. Lidé se proto ve velkém uchýlili k šití roušek doma. Ministerstvo vnitra také přistoupilo k centrálním nákupům ochranných pomůcek pro zdravotníky a další, především z Číny.

V poslední době počet hospitalizovaných i zemřelých v souvislosti s koronavirem v Česku vzrostl. Případů přibývá nyní nejvýrazněji v Praze a okolí. U většiny lidí má nemoc lehký průběh.

Covid_19 ( 29. září 2020 08:12 )

velikosti ochranných obleků jsou dětské jako je sehnali na jaře? Ono toho materiálu v dětských velikostech bylo poměrně hodně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa