Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prymula pro Blesk: Roušky nesundáme celou zimu. Omezení čeká i dětské kroužky

Aktualizováno -
25. září 2020
17:55
Autor: Jakub Veinlich, ula, trm - 
25. září 2020
16:30

Česko čeká další zpřísnění opatření, týkat se bude hlavně shromažďování a volnočasových aktivit. A velmi pravděpodobně se dotkne i dětí a jejich mimoškolních aktivit, především kroužků, potvrdil pro Blesk zprávy ministr Roman Prymula (za ANO). Ministr také potvrdil, že roušky v Česku budou povinné celou zimu, nesundáme je. Počet případů koronaviru dál stoupá, ve čtvrtek přibyly další skoro tři tisíce nakažených. Prudce přibývá i těch, kteří musí být v nemocnicích, jich je už 740. Podle ministra zdravotnictví by se křivka mohla zploštit v polovině října.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula připustil, že budeme nosit roušky až do února. 

Které volnočasové aktivity a jak omezí, nechtěl Prymula předjímat s tím, že je ještě bude probírat s těmi, kterých se týkají. Potvrdil ale, že se dotkne mimo jiné mimoškolních aktivit dětí a kroužků. „Tím směrem některá opatření půjdou,“ řekl Prymula pro Blesk Zprávy.

Omezení aktivit je podle ministra nezbytné, aby kleslo takzvané reprodukční číslo po jedna. Ještě minulý týden bylo takzvané číslo R, které udává, kolik lidí nakazí jeden pozitivní člověk, přibližně 1,6. Teď se pohybuje mezi 1,3 a 1,4.

Prymula doporučuje seniorům zejména v Praze a ve středních Čechách, aby se nebáli chodit ven, např. na procházky do parků, ale pro nákupy by měli volit spíše menší obchody než hypermarkety.

O možnosti omezení nákupní doby pro seniory se podle ministra hovoří, ale není to „na programu“ dne. „V obchodech je riziko malé, pokud nákupy budou rozumné a nebudou se tam tlačit lidé a budou vrouškách, tak riziko je malé. Problém je v MHD, tam riziko je a omezení nákupní doby to zcela neeliminuje, pokud senioři pojedou na nákupy MHD,“ řekl k tomu ministr.

„Za prací bych do Prahy jel, ale co se týká dalších aktivit, které nejsou nezbytně nutné, po dobu dvou a tří týdnů bych je omezil,“ uvedl k situaci v Praze Roman Prymula. Karanténa hlavního města podle něj nebude zavedena, naopak připustil možnost vyhlášení nouzového stavu, pokud by se situace zhoršovala.

Počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v nemocnicích budou podle Romana Prymuly v příštích sedmi až deseti dnech stoupat. „Půjde ale o desítky pacientů, ne stovky,“ doplnil Prymula.

Podívejte se na celý záznam rozhovoru:

Video  Prymula: Roušky na celou zimu, varování důchodcům a omezení kroužků  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jjusa2 ( 27. září 2020 04:45 )

To už tu jednou bylo kroutil i opozice si myslela že Babiš vládu nesestaví a PŘECE SESTAVIL A JE PREMIÉREM!!!

Thyronx ( 27. září 2020 01:24 )

Co že stačilo?
Co Babiš zkazil?
TO JE VAŠE ZDRAVÍ a ne Babišovo. To je VAŠE povinnost a ne státu abyste si ho chránili!! To jste si zpackali VY !!! a ne Babiš. Vymlouvá se někdo z nás Amíků na Trumpa nebo idiota Bidena? Roušky jsou NEPOVINNÉ ale nosí je 99% lidí všude okolo mně!

Thyronx ( 27. září 2020 01:21 )

Ynteligence národa zavede politiku i do nošení roušek.
I do dodržování základních opatření a rozestupů 2 metry.
PROTO TAKY TOŮIL NAKAŽENÝCH a já Amík se jen směju. Snad se do té směšné země dostanu aspoň příští rok abych se na tu nevšední ynteligenci podíval zblízka.
Mám z vás opravdu srandu a vaši sousedé jednoznačně HRŮZU.
Být sousedem té sebrance je jedno štěstí.

Covid_19 ( 26. září 2020 22:39 )

nyní se rozčilují, že nám zavírají okolní státy hranice pro turisty, stačilo půl roku a jsme nebezpečím pro jiné větší než oni byli pro nás na jaře

Covid_19 ( 26. září 2020 22:37 )

Prymula selhal jako náměstek ministra, jako šéf krizového štábu, jako poradce premiéra v srpnu. V srpnu byl proti zavedení prevence, nepodpořil návrh na opatření, zkrátka byl proti návrhu ministra zdravotnictví a ten byl Babišem donucen změnit nařízení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa