Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu: Nejhorší scénář se nenaplňuje

Aktualizováno -
23. září 2020
13:21
Autor: ČTK - 
23. září 2020
10:00

Ústřední krizový štáb ve středu aktivoval krajské krizové štáby. Podle vicepremiéra a šéfa štábu Jana Hamáčka (ČSSD) je to nutné k zapojení složek Integrovaného záchranného systému (IZS) do opatření proti šíření koronaviru v regionech. Hamáček po druhém zasedání štábu od jeho pondělního ustavení dodal, že o účasti opozice v ústředním štábu by případně rozhodoval premiér Andrej Babiš (ANO). Požadavek Prahy, aby v krizovém štábu mohl být primátor Zdeněk Hřib (Piráti), Hamáček probral s hejtmany. Shodli se podle něj, že stačí účast Jiřího Běhounka (za ČSSD), který asociaci vede. Hřib rozhodnutí považuje za nešťastné a chce jednat s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO).

Členy štábu jsou po nominaci samosprávy generál Vlastimil Picek, který je starostou Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi, a za Sdružení místních samospráv Věslav Michalík. Aktivace krajských štábů souvisí podle Hamáčka s požadavky krizového zákona. Na žádost krajů tak budou moct být použity složky integrovaného záchranného systému, vysvětlil.

Podle Hřiba Praha zastoupení ve štábu potřebuje. „Myslím, že to je velice nešťastné rozhodnutí. Přestože relativní přírůstek je vyšší v jiných oblastech, tak hlavní město má stále nejvíce aktivních případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Kromě toho má Praha i svá specifika, která je nutné zohledňovat při plošných opatřeních. S ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou se setkají zástupci hlavního města ve čtvrtek,“ řekl ČTK.

Kompetence ÚKŠ jsou užší než na jaře

Ústřední krizový štáb byl v souvislosti s epidemií nového typu koronaviru ustanoven v polovině března přes původní Babišův nesouhlas. Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl zřízen o tři dny později. Činnost ukončil k 11. červnu. O jeho znovuspuštění s jinými úkoly vláda rozhodla v pondělí, premiér Babiš žádosti opozice i ČSSD a hejtmanů o jeho spuštění před tím několikrát odmítl.

Parametry rozsahu kompetencí Ústředního krizového štábu jsou oproti jaru podstatně zúženy, soustředí se především na koordinaci krajů. Pracovní skupiny se vedle koordinace krajů soustředí na zabezpečení materiálních potřeb a jejich distribuci.

Pražský primátor Hřib v neděli řekl, že plánuje oslovit premiéra a vicepremiéra, aby přizvali zástupce hlavního města do krizového štábu kvůli vysokému počtu nakažených v hlavním městě. O místa ve štábu projevila zájem i opozice, na jaře tam její zástupci byli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 23. září 2020 15:22 )

Praze v srpnu nechtěli povolit vyhlásit preventivní opatření, hygienička Jágrová ukazovala na semafor, že opatření nejsou třeba. Opatření nechtěla hygiena, magistrát chtěl jednat. Je vidět, že na vedení hygieny sedí škůdci, nejsou nachystaní, nezvládají, hodili to na řadové zaměstnance v první linii. Primátor Hřib má odpovědnost za občany jako 3 nejmenší kraje dohromady, moc nechápu, proč není v postavení jako třeba hejtman Karlovarského kraje...

Covid_19 ( 23. září 2020 14:04 )

viděl jsem nachystanou hygienu v akci, fakt zoufalí lidé, které nechali bez podpory

gejzovic ( 23. září 2020 12:50 )

Covid_19 ( 23. září 2020 12:38 )

dokázali to, že si lidi ušili roušky, sebetrasovali se, nyní jsme o stupeň dál, nyní si lidé udělají diagnózu a lečí se sami, takže nad nakaženými se ztratil přehled. Budeme evidovat ty s těžším průběhem, kteří se neobejdou bez lékařské péče, takže scénář budeme vyhodnocovat až po epidemii, tedy určitě až po volbách, dnes mohou dál tančit na Titanicu a vykládat jak to zvládli

hejhej ( 23. září 2020 12:27 )

Nejhorší - plánovaný scénař se naplňuje a v říjnu a listopadu bude ještě, dle plánu " hůř". Budou - musí být vyšší čísla a to celosvětově.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa