Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prymula po tlaku Blesku vyrukoval proti strachu Čechů. A jak je to s chřipkou a covidem?

Video se připravuje ...
Autor: Nikola Forejtová - 
22. září 2020
14:45

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) reagoval na úvodní tiskové konferenci i na tristní nedostatek statistik o jiných onemocněních a o úmrtích Čechů. Na dotaz Blesku uznal, že některá data chybí, jelikož se hygieny plně soustředily na koronavirus. Poprosil pak Čechy, aby vyrazili do nemocnic a nebáli se covidu-19. To nejhorší, co se podle nového ministra může stát, je totiž úmrtí na jinou nemoc jen proto, že se člověk kvůli koronaviru bál. Přesná data o onemocněních ale neprozradil.

Nemocí covid-19 se celosvětově nakazilo 31,5 milionu lidí. Z toho téměř milion lidí s koronavirem už zemřelo. Úmrtnost je tak zhruba čtyřprocentní a nakažených dál přibývá.

Jenže - jak upozorňuje i deník Blesk - ve světě i Česku trápí obyvatele řada dalších nemocí. Jen za první pololetí tohoto roku zemřelo v Česku podle Českého statistického úřadu na 57 000 obyvatel - počet mrtvých s covidem nedávno přesáhl pětistovku.

Kromě toho ale neznáme zatím podrobnosti týkající se příčin smrti, údaje mívají zpoždění. A mnoho dalších statistik rovněž chybí. Blesk Zprávy s tímto zjištěním konfrontovaly nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), který v úterý převzal úřad po Adamu Vojtěchovi (za ANO).

Video  Češi kvůli covidu zanedbávají jiné nemoci. „Někteří z nich mohou zemřít,“ varuje primář.  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Prymula: Hygiena se soustředí na covid, ale víme o tom

Prymula zdůraznil, že nebude covidový ministr, ale ministr zdravotnictví. A že si je vědom několika priorit, které teď leží na jeho bedrech. Uznal, že jedním z aktuálních problémů je právě i odvrácení pozornosti od jiných nemocí.  

„Opravdu máme trošku problém s tím, že hygieny jsou zcela vysaturovány pro problematiku covidu. Nemají prostor se věnovat klasickým infekčním onemocněním, jako jsou spalničky nebo příušnice. Víme o meningokoku - i když zde máme naštěstí očkování – a o klíšťové encefalitidě. Jsou to problémy, které nemůžeme podceňovat,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv, jak se nyní resort postaví k těmto nemocem.

„Statistiky, které se týkají infekční nemocnosti, normálně ještě existují v ISIN a Státní zdravotní ústav prostřednictvím systému data plní. Co se týká dat o příčinách úmrtí, ta jsou k dispozici s odstupem. Tady není totiž jednoduché stanovit příčinu. Data jsou, jen nejsou online k dispozici,“ argumentoval Prymula na dotaz, proč nejsou k dispozici statistiky o úmrtí.

Blesk Zprávy se na ISIN podívaly. Na stránce statistiky jsou, ale většina z nich se týká covidu. Jsou zde i souhrnná data ohledně hospitalizací. 

Chřipka vs. koronavirus

Na co přesně Češi letos umírali, to se tedy dozvíme později. Víme ale, kolik lidí z toho zemřelo na koronavirus. „Úmrtí na covidu tvoří pouze procento a ještě méně celkové zátěže. Ročně zemře asi 110 tisíc osob – osob, které zemřely s covidem, je zlomek,“ zmiňuje dále Prymula.

Ohledně úmrtnosti hovořil v květnu i ředitel Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) Ladislav Dušek. Na jedné tiskové konferenci poznamenal, že nejspíše 60 procent lidí nezemřelo primárně na covid-19, ale povětšinou měli přidružená chronická onemocnění. Nejčastěji pak šlo o nemoci srdce, dýchací soustavy nebo o cukrovku. Celkem pak k 22. září zemřelo 522 lidí s koronavirem. 

Blesk Zprávy se zajímaly především o chřipku, o které se v letošním roce moc nemluví. Přesnou odpověď na to, kolik bylo letos hospitalizováno lidí s chřipkou, jsme ale nedostali. „Chřipka je pořád s koronavirem srovnávána. Ta data, která běžně jsou, jsou nám schopna říci, jestli úmrtí bylo primárně na chřipku. Víme, že zemře ročně v souvislosti s chřipkou 1900 osob,“ zmínil nový ministr zdravotnictví. 

Video  Podívejte se na záznam z tiskové konference poté, co resort zdravotnictví převzal Roman Prymula.  - Blesk - Jan Jedlička, Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Prymula zdůrazňoval, že není ministrem covidu, ale ministrem zdravotnictví, bude se tak snažit myslet na všechna odvětví. „Nechci dramaticky točit kormidlem a udělat personální bouři (...) Chci pokračovat v linii, kterou nastartoval Adam Vojtěch. Na řadě projektů jsem se osobně podílel a chci v nich poračovat. Ať už jde o reformu prychiatrie, primární péči či legislativní oblast,“ uvedl epidemiolog ve své první řeči v roli ministra. 

V návaznosti na dotazy Blesku pak závěrem apeloval na občany ČR, aby kvůli koronaviru nepodceňovali svá onemocnění. „Měl jsem to zmínit i v hlavním proslovu, aby se nebáli chodit do zdravotních zařízení, aby nezanedbávali svůj zdravotní stav. Může to vést ke zbytečným úmrtím na jiné diagnózy. A to je zcela důležitá věc,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22. 9. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22. 9. 2020) | Blesk:Michal Protivanský/CNC

Roman Prymula se stal členem vládnoucího kabinetu Andreje Babiše (ANO), za jehož stranu i do koalice nastupuje. Výměna ministrů byla rychlou záležitostí. Svou rezignaci oznámil Adam Vojtěch v pondělí. Hned ten den večer pak prezident Miloš Zeman přivítal Prymulu ve vládních řadách.

Prymula se stal odbornou tváří boje proti covidu. Za svou práci si kromě ministerského křesla vyslouží od prezidenta Zemana v říjnu i nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva. 

pfoto1 ( 22. září 2020 19:48 )

Ale ono to nebylo tak "hrozné" ani do té doby, než jsem se dal očkovat, takže nevidím ten přínos, který to pro mě má mít. V tom případě by pro mě ovšem bylo lepší covid prodělat a vybudovat si protilátky, že?

Maximilian ( 22. září 2020 19:43 )

Učitele osudu hodinu a jdou si sundat roušku do kabinetu,dítě ji má i o přestávce,tak to jdete do p.....

suveren ( 22. září 2020 19:13 )

pivson- A za vašeho dětství nebyl žádný Prymula,tak jak je možné,že jste tak blbej?

mord ( 22. září 2020 18:45 )

Tebe nepotřebuje nikdo. Vypni televizi tam jsou ti umělci které nepotřebuješ, rádio a už žádná dechovka nebude. Co je to knížka stejně nevíš, tak je to jedno. Hubu drž a makej bude líp sudruh hlavní oligarcha to zaridi

mord ( 22. září 2020 18:41 )

Žádná panika hlavní sudruh Panko velkomozny oligarcha všechno a všechny zachrani určitě tisíce zivotu možná miliony tak hubu držet a makat čau lidi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa