Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nechal jsem se unést,“ přiznal chybu Babiš. Pochválil Vojtěcha a prosil o nošení roušek

Aktualizováno -
21. září 2020
20:16
Autor: trm, sab - 
21. září 2020
19:45

Premiér Andrej Babiš ve svém pondělním projevu k obyvatelům Česka přirovnal současnou koronavirovou situaci k období začátku pandemie. Znepokojily ho totiž scénáře možného vývoje. Připomněl, že v březnu Česko situaci zvládlo díky zásadním opatřením. Uznal však, že udělal chybu, když se  i on sám nechal unést nastupujícím létem a atmosférou ve společnosti. Babiš v projevu také poděkoval Adamu Vojtěchovi (za ANO), který odstoupil z funkce ministra, podle premiéra přinesl do politiky slušnost a úctu.

„Epidemie je zpět. Bohužel. Čísla nákazy závratně rostou,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) s respirátorem a českou a evropskou vlajkou v pozadí. Podle něj se opět nacházíme ve velmi složité situaci. Hodnotí ji tak, protože mu byly předloženy scénáře vývoje a ty ho znepokojily.

„Bylo to podobné, jako když nám začátkem března analytici ukázali matematické modely, kterým bylo složité uvěřit, ale po třech dnech, když vycházely, jsme rázně udělali  zásadní opatření,“ řekl Babiš s tím, že tím zachránili tisíce životů a proto se první vlna zvládla tak dobře.

„Minimum mrtvých nás ukolébalo“

Babiš ve svém projevu také přiznal vlastní pochybení. „Měli jsme jen minimum mrtvých, což nás tehdy možná ukolébalo v představě, že to s tím virem není tak zlé,“ řekl, aby dodal: „I já jsem se nechal unést nastupujícím létem a atmosférou ve společnosti. To byla chyba, kterou nechci zopakovat.“  

Babiš k období na přelomu jara a léta dodal, že měli všichni opatření „až po krk“. „Všichni jsme se chtěli volně nadechnout a užít si léto jak jsme zvyklí,“ zmínil chybu.

Premiér vyzval k nošení roušek: „Nejde o politiku“

Babiš také upozornil na trend, který se ve společnosti poslední dobou objevuje. Někteří občané totiž chtějí vyjádřit protest proti vládě a vládním opatřením tím, že roušky nenosí. „Ty roušky nenosíte kvůli Babišovi, Vojtěchovi, Prymulovi, ale kvůli vašim rodičům a prarodičům, kvůli vašim blízkým, kvůli vašim kamarádům a známým,“ vzkázal jim.

„Teď už vážně nejde o politiku, nikdo nechce nikoho z plezíru omezovat,“ řekl Babiš a dodal, že rouška neohrožuje svobodu a demokracii. „Její nenošení ohrožuje životy,“ varoval ve svém jíž třetím projevu ke koronaviru premiér a společně s tím uznal, že je nošení roušky otravné.

Premiér také zmínil, že jsou v Česku lidé, kteří považují virus za obyčejnou chřipku. To prý může chápat u mladší generace, protože mladí lidé většinou nemají žádné příznaky a po nemoci se vrací do normálního života. „Ale pro starší lidi, kteří navíc mohou mít zdravotní komplikace, jako například vysoký tlak, plicní či srdeční onemocnění nebo cukrovku, je koronavirus vážné ohrožení,“ řekl Andrej Babiš a dodal: „Právě starší a nemocné lidi musíme ochránit.“

Babiš kritizoval neodborníky a vyzval k zastavení útoků

„Téměř každý je teď epidemiolog,“ vypůjčil si premiér citát ze sociálních sítí, se kterým souhlasí. Posteskl si, že nejvíce polopravd a omylů šíří i někteří lékaři, kteří nejsou epidemiology. Ti podle něj svými výroky matou ostatní. Babiš se také vymezil proti dávání Švédka za vzor v boji proti koronaviru. „Švédsko šlo cestou promoření, což vyústilo v to, že tam zemřelo celkově 5865 lidí s covidem. Jedenáctkrát více než u nás,“ řekl s tím, že nyní tam jsou přísnější opatření než u nás.

Občanům vzkázal, že se jeho vláda snaží najít rovnováhu mezi ochranou zdraví lidí a ekonomikou. Vyzval také k zastavení sporů, útoků a obviňování. „Situace je vážná, ale vím, že to zvládneme, protože v těžkých chvílích se náš národ vždycky dokázal semknout,“ volil Babiš povzbudivá slova.

 

Poděkování Vojtěchovi

Součástí projevu k národu českého premiéra bylo i několik děkovných slov. Ta mířila nejprve k hygienikům, armádě, zdravotníkům, sestřičkám, medikům, laboratořím, ajťákům, policistům, hasičům, záchranářům a dobrovolníkům.

Poté Babiš poděkoval všem, kteří nosí roušky a pak se dostal k dlouhému poděkování pro nyní už bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). „Je to slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk, kterého jsem si kdysi přivedl na Ministerstvo financí a v podstatě si ho vychoval, takže k němu mám speciální vztah,“ řekl o svém vztahu k mladému ministrovi.

Vojtěch podle Babiše udělal na ministerstvu zdravotnictví víc práce než většina jeho předchůdců. „Přinesl do politiky slušnost a úctu a jsem přesvědčen, že se na něj jednou bude vzpomínat jako na nejlepšího ministra zdravotnictví,“ neváhal volit velká slova Babiš. Zmínil také pochopení pro to, že toho na Vojtěcha muselo být moc a že „byl znechucený a unavený politikou a médii a rozhodl se odejít“. Na závěr ještě Vojtěchovi popřál v životě i další kariéře jen to nejlepší.

Obětování pohodlí

V závěru projevu Babiš vyzval lidi, aby si odpověděli na otázku, zda jsou ochotni obětovat něco ze svého pohodlí pro ostatní. „Pojďme si nyní všichni řici, zda nám stojí za to, že na základě naší neochoty, dočasně změnit svoje chování, třeba i někdo jiný, klidně i náš blízký, zemře,“ řekl Babiš a odpověděl si: „A to nikdo nechceme.“

Vyzval proto k zodpovědnosti, ohleduplnosti a dodržování pravidel. „Zvládneme to, ale jen společně, stejně jako na jaře,“ přidal povzbudivě a dodal: „Pro každého to bude těžké.“

Babiš slíbil dostatek lůžek

Premiér v projevu také přidal několik slibů. Mezi nimi zmínil, že je třeba dobudovat integrovaný systém s velkokapacitními call centry. Chce také zajistit dostatečný počet odběrných míst a kapacity laboratoří, které budou hlásit lidem výsledek odběrů do čtyřiceti osmi hodin. Zmínil i systém sebereportování. Ten má podle něj celý proces zrychlit a šetřit čas hygienikům i občanům

Jeho vládu teď prý čeká zajistit dost lůžek pro pacienty s covidem ve středním a těžkém stavu. „Je důležité, aby byla udávaná kapacita krajských a fakultních nemocnic okamžitě k dispozici a hlavně odpovídala realitě,“ apeloval a s tím, že ještě důležitější je ochránit zdravotníky.

Diváky Babiš ujistil, že nechce zavírat ekonomiku a ohrozit zaměstnanost a chce opatření, která omezí život co možná nejméně. „Pojďte nám s tím prosím pomoct! Pojďme se znovu semknout. Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé. Věřím, že to zvládneme znovu,“ zakončil projev k národu.

Maximilian ( 22. září 2020 13:12 )

To jeste opravdu někdo dokáže uvěřit textu napsanému Márou?s osobou pana premiéra to nemá nic spolecneho,jde o jinou osobu

Maximilian ( 22. září 2020 13:09 )

S tímhle člověkem se semknou nechci!

BoziMilda ( 22. září 2020 08:28 )

Dobrej fór.

BoziMilda ( 22. září 2020 08:26 )

Jen si věřte, klidně i na smrtelné posteli. Ale teď hybaj hákovat do agrofertí konzervárny, ať si pan nemajitel může nakupovat zdravotnické firmy, Covid byl dar z nebes.

jjusa2 ( 22. září 2020 08:22 )

To se načekáš kroutile

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa