Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda „osekala“ krizovému štábu pravomoci. Nouzový stav ministři neřešili

Aktualizováno -
21. září 2020
17:40
Autor: trm, ČTK, sab - 
21. září 2020
16:10

Vláda v pondělí znovu aktivovala Ústřední krizový štáb, který bude fungovat pod vedením ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Kabinet ale oproti jaru „osekal“ jeho kompetence, přiznala vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Dalšími restrikcemi proti šíření koronaviru se ministři nezabývali, stejně tak tím, zda má být v Česku vyhlášen nouzový stav.

„Krizový štáb má především znamenat základní spojnici mezi vládou a jednotlivými hejtmany, má se věnovat především koordinaci krajů,“ řekla Schillerová. Ústřední krizový štáb pod Hamáčkovým vedením zasedl poprvé v pondělí odpoledne. „Veškeré pravomoci, které na základě právních předpisů náleží jednotlivým ministerstvům a jiným státním úřadům zůstávají nedotčeny,“ doplnila Schillerováa.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v posledních týdnech odmítal návrhy ČSSD a opozice na svolání ÚKŠ, v pátek ale změnil názor po výzvě Asociace krajů. Babiš názorový obrat zdůvodnil špatnou komunikací mezi ministerstvem zdravotnictví a kraji. Podle dřívějšího Babišova vyjádření by měl doznat změn statut krizového štábu. Na jaře se podle něj ukázalo, že některé komise nebyly potřebné, navíc role štábu bude jiná než při první vlně covidu-19.

Ústřední krizový štáb byl v souvislosti s epidemií nového typu koronaviru ustanoven v polovině března přes původní Babišův nesouhlas. Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl zřízen o tři dny později. Činnost ukončil k 11. červnu.

Co naopak kabinet neřešil, je možné vyhlášení nouzového stavu. Varantu na konci minulého týdne připustil premiér Babiš. „Není to vůbec na stole,“ řekla Schillerová. Stejně tak se ministři vůbec nezabývali tím, jestli s v Česku kvůli šířící se nákaza ještě zpřísní další opatření. Tady byl podle Schillerové důvod jasný, tedy změna na postu ministra zdravotnictví. 

Vláda naopak rozhodla o zvýšení osobních nákladů krajských hygienických stanic. „V důsledku naléhavé potřeby a velkého přetížení a plnění a náročnosti služebních úkolů, které teď na krajských hygienických stanicíc probíhají jsme rozhodli o tom, že se navýší prostředky na platy o částku téměř šedesáti milionů korun,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

jjusa2 ( 21. září 2020 22:48 )

A to je špatně?To se nesmí?Pro tebe by bylo lepší kdyby koktal a přeškraboval,aspoň by se ti líp hodnotil projev. ale takhle musíš jen chválit a to pro tebe není dobré.

Covid_19 ( 21. září 2020 22:39 )

pěkně recitoval, to bylo vidět, mluvil docela spisovně a to bez toho, aby mu někdo napsal text, nezvládá

jjusa2 ( 21. září 2020 22:29 )

Neřekla bych že byl Babiš nepřipravený,ale naopak byl připravený dobře a že neřekl čau lidi?ani nemusel protože to nechybělo,snad jen těm co bazírují na každém slově které Babiš řekne,čekají a sledují jak mlsní psy.

Covid_19 ( 21. září 2020 22:13 )

přečetl zprávu od Máry, Mára neměl čas ani na nedělní Čau lidi, to musel zkrátit na minimum, vše nestíhá organizovat. Když někam pustí Babiše nepřipraveného, je to průšvih

jjusa2 ( 21. září 2020 21:56 )

A co jako???Jasně že fungovalo perfektně,tak jako vždy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa