Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pražské vysoké školy od pondělí zavřou: Studenti se budou učit na dálku, uvedl Hřib. Praha zčervená

Aktualizováno -
18. září 2020
16:43
Autor: pom - 
18. září 2020
12:09

Studenti pražských vysokých škol se budou vzdělávat distančně. O opatření, které chystá pražská hygiena ve spolupráci s magistrátem zavést od pondělí 21. září, informoval primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Uvedl také, že Praha na semaforu ministerstva zdravotnictví zčervená. Hřibova původní informace hovořila i o distanční výuce na středních školách v Praze, později upřesnil, že na zavření středních škol se s hygienou nedohodl.

„Praha bude na semaforu červená. Dohodli jsme se s hygieniky, že v průběhu příštího týdne zavedeme distanční výuku ve všech pražských středních a vysokých školách. Když jsem to navrhoval na začátku týdne, nebyla na tom bohužel ještě shoda,“ uvedl Hřib na Twitteru. Hygienická stanice v pátek odpoledne vydala nařízení, které zakazuje přítomnost studentů na vysokých školách s platností od pondělí 21. září do 31. října. Zákaz přítomnosti neplatí pro zkoušení do 10 lidí, laboratorní práci do 15 lidí a praktickou výuku.

Proti Hřibovu vyjádření na Twitteru se ihned ohradil pražský zastupitelský klub TOP 09, jenž je spolu se STAN jako Spojené síly pro Prahu s Piráty a Prahou Sobě v pražské vládnoucí koalici. „Pozor, tato informace není pravdivá. O tomto prohlášení nebyl náš zastupitelský klub prostřednictvím předsedy Jiřího Pospíšila ani informován,“ uvedl klub na Facebooku. V rozhovoru pro ČT24 Hřib své původní vyjádření opravil - uvedl, že opatření se bude týkat pouze vysokých škol. 

„S hygieniky jsme se shodli na tom, že zavedeme distanční výuku na vysokých školách a také bude upřesňovat režim návštěv v pobytových sociálních zařízeních a zařízeních zdravotnických,“ uvedl primátor s tím, že opatření bude vyhlášeno během pátku, platit začne v průběhu příštího týdne. Praktická výuka například u studentů lékařských fakult, pro něž je důležitá, by podle něj mohla být řešena separátně, rozhodne o tom ale hygiena.

Co střední a základní školy?

S tím, aby se zavřely i střední školy, prý hygiena nesouhlasila. „Nepodařilo se mi přesvědčit hygienu o tom, že jsou důvody, abychom střední školy převedli na distanční výuku. Hygiena si chce toto opatření nechat v záloze a případně ho zavést později. Dle mého názoru je potřeba tato opatření zavést spíš dříve než později,“ dodal primátor.

Co se týče základních škol, panuje podle Hřiba mezi magistrátem a hygienou shoda v tom, aby zůstal zachován prezenční režim. „Nezmění se nic kromě toho, že jsou povinné roušky při vyučování,“ uvedl pro ČT24. 

Od pátku platí ve všech školách napříč Českem povinnost nosit roušku nejen na chodbách a v dalších společných prostorách, ale také při vyučování. Výjimku mají žáci prvního stupně, ti mohou při výuce ochranu úst a nosu sundat.

Praha je dosud na mapě semaforu ministerstva zdravotnictví v oranžové barvě, spolu s ní i dalších šest oblastí. Oranžová znamená počínající komunitní přenos. Červená barva je další stupeň znamenající narůstající anebo přetrvávající komunitní přenos. Podle dokumentu ministerstva zdravotnictví červený stupeň také znamená návrh na aktivaci Ústředního krizového štábu. Vládě se má doporučit krizový stav.

V metropoli je nemocí covid-19 postiženo podle čtvrtečního vyjádření ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové 29 škol a pozitivních je dohromady na tři desítky dětí a učitelů.

Primátor Zdeněk Hřib v Epicentru Blesku v květnu 2020:

Video  Epicentrum - Zdeněk Hřib  - Blesk TV
Video se připravuje ...

mudrlant ( 19. září 2020 02:59 )

Gratulujem pražskému primátorovi k historickému rozhodnutiu! Zavrieť univerzity v Prahe sa zatiaľ podarilo tuším iba fašistom za protektorátu.

Covid_19 ( 18. září 2020 21:03 )

primátor Hřib vždy předbíhá dobu, na začátku srpna chtěl preventivní opatření a hygiena mu to zakázala. Nyní chtěl zavřít střední školy, hygiena mu to zakázala, kdy to zavře hygiena? Do týdne nebo dřív? Jako lékař má přehled o zdravotnictví, to se o ministru zdravotnictví nedá tvrdit, toho opustil i docent Maďar, když v půlce srpna viděl, co chce vláda spáchat na podzim

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa