Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lepší než epidemiologové: Nová ohniska viru může předpovědět Google, ale už se i spletl

Autor: Markéta Mikešová - 
17. září 2020
05:30

Když se lidé cítí špatně, začnou si své symptomy vyhledávat na internetu. Věc, před kterou lékaři varují, ale stejně ji drtivá většina z nás dělá. A právě proto, že se k internetu uchyluje tolik nemocných osob, mají internetové vyhledávače potenciál zachytit nová ohniska nákaz ještě dříve než úřady. Dost často se totiž stává, že když hodně lidí ve stejný čas ze stejného regionu začne vyhledávat stejné příznaky, později se ukáže, že nemoc zde udeřila. Pro vědce to může být silná zbraň, musí být ale opatrní – už jednou došlo k zásadnímu omylu.

21. století je někdy popisováno jako první období v historii, kdy data mají větší hodnotu než drahé kovy. S každým novým rokem se to potvrzuje stále více. Potvrdilo se to i nyní, kdy svět zažívá pandemii koronaviru. Právě data můžou být to hlavní, co nám pomůže nemoc porazit. Je to mimo jiné důvod, proč v diskusích o vývoji situace v Česku dostává takový prostor Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Data ÚZISu jsou ovšem minimální proti tomu, jakými disponují technologické společnosti. Zejména pak Google o nás ví de facto všechno – co máme rádi, kde se nacházíme a co hledáme. To může být při tvorbě epidemiologických předpovědí velmi užitečné.

Jakmile totiž z jednoho města začne více lidí najednou vyhledávat na Googlu stejné příznaky nemoci, existuje reálná šance, že zde nové ohnisko je. Mnohdy se i potvrdí, jak uvedlo několik nedávných studií.

Pomohla umělá inteligence

Vztah mezi vyhledáváním symptomů na Googlu a novými ohnisky koronaviru zkoumali například odborníci v Íránu. Jejich práce, která vyšla v odborné publikaci JMIR Public Health Surveill, se snažila předpovědět, kde v Íránu se nové případy objeví. Vědci k tomu použili data z Google Trends, což je nástroj, který ukazuje, jaké výrazy mezi lidmi právě „frčí“.

Nebylo to samozřejmě tak jednoduché, že by se jenom podívali na vyhledávaná slova, k analýze dat použili modely lineární regrese a sítě s dlouhodobou krátkodobou pamětí (všechno principy umělé inteligence a strojového učení), které eventuálně ukázaly, že k předpovídání nových ohnisek se tato data skutečně použít dají. Nejefektivnější podle nich bylo sledovat, jak často lidé vyhledávají výrazy „mytí rukou“ a „dezinfekce“.

„K předpovědi trendů ohnisek lze použít algoritmy dolování dat. Tato předpověď může pomoci úřadům a zdravotnickým pracovníkům k plánování a alokování zdrojů zdravotní péče,“ uzavřeli svá zjištění íránští vědci.

K podobnému názoru došla studie Massachusettské všeobecné nemocnice v USA. Ta rovněž mimoděk zjistila, že koronavirus dost možná doprovází symptom, který zatím není zařazen mezi ostatní oficiální – střevní problémy. Místní výzkumníci totiž zjistili, že jakmile lidé vyhledávali na Googlu ve velké míře „ztráta chuti a průjem“, bylo zde nové ohnisko. Data z Google Trends korelovala s později oznámenými případy ve státech New York, New Jersey, Kalifornii, Massachusetts a Illinois.

„Naše data podtrhují význam GI symptomů (gastrointestinálních, pozn. red.) jako předzvěst infekce covid-19 a naznačují, že Google Trends může být cenným nástrojem pro predikci pandemií s GI projevy,“ uvedl ve studii jeden z jejích autorů, gastroenterolog Kyle Staller.

„Epické selhání“ s chřipkou

Jsou to jen dva příklady z mnoha. Ke stejnému zjištění došli odborníci v Kolumbii, Číně nebo Tchaj-wanu – shodují se, že data Googlu mají relativně velký potenciál nová ohniska předpovídat.

Pro Google to přitom není nic nového, tuto svou schopnost dokonce epidemiologům dříve inzeroval. V roce 2008 spustil speciální službu, jejímž cílem bylo pomocí analýzy vyhledávacích vzorců lidí předpovídat epidemie chřipky o dva týdny dříve, než se o nich dozví úřady. Později do tohoto předpovídání zařadil i horečku Dengue.

Počátek byl poměrně úspěšný, v roce 2015 ale Google celý program zrušil. Udělal tak poté, co se mu nepodařilo předpovědět masivní epidemii chřipky v roce 2013 – jedna z nejhorších, která v novém tisíciletí byla. Komentátoři to tehdy popisovali jako „epické selhání“, i Google pak uvedl, že se raději už o epidemiologické předpovědi pokoušet nebude, protože tyto technologie jsou příliš nové a ještě to nedokážou pořádně.

Předpovědi v novém kabátu

Při diskusích o tom, jak může Google být v boji proti koronaviru užitečný, proto mnoho odborníků tento incident připomíná – lepší je zachovat určitou opatrnost a nepropadat přílišnému nadšení, míní. Za posledních pět let ovšem umělá inteligence a nástroje pro analýzu tzv. velkých dat natolik pokročily, že Google se rozhodl dát epidemiologickým předpovědím druhou šanci a opět je poskytuje.

Dělá tak ve spolupráci s Harvardským institutem globálního zdraví, se kterým vydal sérii modelů, které slouží k projekci případů a smrtí koronaviru v USA, plus jak budou vytížené nemocniční kapacity a kolik lidí skončí na ventilátorech. Tyto modely jsou vytrénovány mimo jiné na datech Univerzity Johnse Hopkinse.

Budoucnost se tedy zřejmě bude ubírat tímto směrem. A i když je správné Google kritizovat za to, jakou moc má a kolika informacemi o lidech disponuje, minimálně epidemiologie je obor, kde může být toto gigantické množství dat užitečné. Teď ještě aby se užívání těchto nástrojů dostalo do praxe, ovšem některé české hygienické stanice ještě donedávna neměly ani wi-fi, jak se minulý týden nechal slyšet premiér Andrej Babiš (ANO).

Video  Tiskovka Babiše a Vojtěcha o koronaviru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 17. září 2020 10:42 )

být lepší než naši epidemiologové není zas tak složité. Vzal jsem graf z Izraele plus odhad a 4.září jsem psal výrobci ochranných prostředků, že do 14 dnů bude denně 2 000 nakažených, stihli jsme to za 13 dnů. Pomoc státu těmto výrobcům je taková, že je problém s certifikací, možná to někteří státní zaměstnanci dělají schválně, aby jejich kamarádi měli víc času dovážet šmejdy

zirioges ( 17. září 2020 07:28 )

Ohniska jsou dvě.
Čína a Indie, dvě nejlidnatější a nejznečištěnější země mají velký potenciál pro rozšiřování epidemií

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa