Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krach šesti cestovek a desítky v útlumu. První zájemci o lyže v Itálii se ale hlásí

Autor: Nikola Forejtová - 
21. září 2020
05:00

V Česku strmě přibývá počet nakažených. Ani okolní státy na tom nejsou dobře. Experti tak mluví o druhé vlně a cestovky a ubytovací a stravovací zařízení mají černé období. Právě tato odvětví jsou totiž koronavirovou krizí nejvíce zasažena. Podle informací Blesk Zpráv ohlásilo krach již šest cestovek, dalších 85 pak přerušilo činnost. Průzkumy ukazují, že třetina Čechů v sezóně vůbec nevycestovala a více jak polovina trávila dovolenou v tuzemsku. Dovolené v cizině jsou pak nejisté - ČR totiž postupně na evropském semaforu červená a i při cestě na Slovensko potřebujete test nebo vás čeká karanténa. Přesto už se podle ankety mezi CK objevují zájemci o zimní dovolené a nadále se pak létá do Řecka nebo Tuniska.

Třetina Čechů neměla letos v létě žádnou dovolenou. Z celkového pohledu pak vyrazilo na dovolenou o 14 procent lidí méně, než je zvykem. Vyplývá to hned ze dvou průzkumů. Ještě větší pokles je pak v počtech Čechů, kteří vyrazili do zahraničí. Zatímco vloni se do ciziny vydala více jak polovina dospělých Čechů, letos zůstalo doma 73 procent z nich. 

„V rámci tuzemska nejvíce respondentů plánuje cestu do Jižních Čech a na Jižní Moravu, dále pak vedou Jeseníky, Šumava, Beskydy a také západočeské lázně,“ přibližuje ředitel portálu Skrz.cz Matěj Dvorský. Podle Dvorského se pak Češi „naučili“ lépe improvizovat a mění efektivněji své zájezdy. Případně čekají na last minute. 

Ostatně nic jiného než improvizace lidem nezbývá. Kvůli koronavirové epidemii se každým týdnem mění podmínky pro cestování do různorodých destinací. Česko „zčervenalo“ i v očích Slovenska. Přitom právě sousedi z východu jsou největším lákadlem. Podle Dvorského sem chtělo vycestovat 28 procent dotázaných.

Úpadek hlásí 6 cestovek

Letní sezóna nicméně skončila a nastupuje každoročně slabší podzimní. „V průměru se do každé destinace cestovalo o 70 procent méně než v předchozích letech,“ shrnula pro Blesk Zprávy mluvčí Invia Andrea Řezníčková s tím, že kupříkladu do Řecka byli lidé zvyklí cestovat do asi poloviny října. „Letošní sezóna je samozřejmě z celkového pohledu ta nejtěžší v historii,“ konstatoval také mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. 

„Situaci zvládáme, a přestože ztráty jsou drastické, nejsou existenční. Učinili jsme nejrůznější opatření, která nám pomohou toto těžké období překonat, abychom mohli jít silní do dalších sezon. Reagovali jsme snížením mnoha nákladů - náklady na marketing a prodej se minimalizovaly na nutné minimum, během nouzového stavu byl uplatněn předpis o překážkách v práci u většiny zaměstnanců, následně došlo k uzavření několika vybraných poboček,“ odpověděl na anketu Blesk Zpráv také mluvčí CK Alexandria Petr Šatný. 

Oslovené cestovní kanceláře nicméně patří mezi giganty na českém trhu. „Naší výhodou ale je, že jsme součástí mimořádně silné německé skupiny REWE, která v Evropě zaměstnává 360 tisíc lidí a má obrat ve výši 1,8 bilionu korun. Navíc nepodniká jen v cestovním ruchu, takže i v této době jsme finančně naprosto stabilní,“ uznává Bezděk s tím, že si mohou klienti být jistí, že krizi ustojí. 

Krize tak zlomila vaz menším kancelářím, které se i ve své podstatě zaměřovaly na jiné druhy zájezdů. Patří k nim například CK Special nebo CK Pragotour. „K 14. 9. pak vyhlásilo úpadek celkem 6 cestovních kanceláří. 85 cestovních kanceláří provozování živnosti dočasně přerušilo,“ informuje Blesk Zprávy mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Video  Prázdniny v ČR: Západní Čechy vás okouzlí hrady, zámky, horami i lomem 
Video se připravuje ...

Ačkoliv z průzkumu vyplývá, že Češi chtějí cestovat do zahraničí, tak se raději drží stranou a šetří. Podle průzkumu společnosti Perfect Crowd navíc na dovolených méně utráceli, a co je velkým plusem - na dovolenou si nepůjčovali. „Devět z deseti respondentů odpovědělo, že celkové náklady na jejich letní dovolenou byly do 30 tisíc Kč. Drtivá většina dovolenou financovala z úspor nebo z běžné výplaty,“ uvádí se ve výsledcích průzkumu. 

Levné Tunisko a první pokusy o lyže

Přesto se i pár Čechů do zahraničí letos podívalo. Vzhledem k opatřením či nutnosti testů ale místo do oblíbeného Egypta, Turecka či do Itálie mířili ve velkém do Řecka a nebo třeba do Tuniska. „Tunisko se posunulo z šestého místa oblíbenosti na třetí. Seženete sem zájezd na 8 dní i za 8,5 tisíce,“ dodává Řezníčková s tím, že už nyní pozorují zvýšený zájem o zimní dovolené. „To se ale zatím bavíme o desítkách klientů. Zajímají se o Rakousko a o Itálii,“ míní mluvčí. 

Zájem o zimní lyžařské zájezdy vidí i Fischer, který organizuje zimní dovolené pod značkou NEV - DAMA. „Nejčastěji naši klienti volí, stejně jako v minulosti, italské Alpy. Pro letošní sezónu jsme přišli s novým produktem, kdy mají klienti u většiny hotelů možnost zrušit zájezd kvůli covidové situaci ještě 2 dny před odjezdem naprosto bez stornopoplatků,“ uvádí pro Blesk Bezděk.

Přitom právě zimní Itálie byla destinací, odkud mnoho českých dovolenkářů přijíždělo s onemocněním covid-19. Respektive byl sever Itálie označován za evropské ohnisko nákazy. 

Co se týče podzimních zájezdů, tak Dominikánská republika a Zanzibar jsou podle mluvčí cestovní agentury v současné době jedinými exotickými zeměmi, které po Češích nevyžadují negativní test na koronavirus. Karanténa nebo test jsou ale nutné při návratu do ČR. To dovolenkářům situaci v mnohém usnadňuje, tak podle toho i svou dovolenou volí. Zájem o Dominikánskou republiku hlásí i obchodní mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

„Přežili jsme i sopku, stát by ale měl pomoci.“

Je zřejmé, že během krize nejvíce utrpěl právě cestovní ruch a s ním spojené služby - průvodcovství, doprava, stravovací a ubytovací zařízení. „Cestovní ruch si již poradil s ekonomickými krizemi, arabským jarem i výbuchem islandské sopky, věřím tedy, že zvládneme i tuto situaci,“ komentuje stávající situaci Šatný.

„Je ale také třeba říci, že cestovní ruch a podnikání v něm je silně přeregulované a ochrana zákazníků je zde výrazně silnější než v jakémkoli jiném oboru. To je samozřejmě správné, ale na rozdíl od silné ochrany zákazníků je ochrana cestovek ze strany státu v podstatě nulová,“ dodává mluvčí CK Alexandria.

Stát některé prostředky pro ochranu CK a poskytovatele ubytovacích služeb vynaložil. „Jsou zde nástroje, které mají za cíl pomoci pandemií silně postiženému cestovnímu ruchu. V pondělí 7. 9. 2020 byla vyhlášena výzva dotačního titulu COVID-Ubytování na podporu odvětví cestovního ruchu, respektive provozovatelů hromadných ubytovacích zařízení na území ČR,“ vypočítává Frček. 

„Mohou využít řadu dalších vládních programů a aktivit, např. záruky pro podnikatele zasažené koronavirem už zmíněný COVID III, záruky COVID PLUS, dotační program COVID-Nájemné, liberační daňové balíčky, program Antivirus, podpora OSVČ, malých s.r.o., odložení splatnosti a snížení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti placeného zaměstnavateli,“ dodává dále Frček. Šatný k tomuto doplňuje, že cestovky jednají s bankami o úrocích. 

Podle cestovek je ale systém mnohdy zmatečný a často využitelný jen pro menší podnikatele. Již dříve pak zmiňovali nepříliš dokonalou pomoc zákonem Lex Voucher, který do 31. 8. poskytoval cestovním kancelářím tzv. ochrannou lhůtu - tedy pravomoc vystavovat do tohoto data poukazy na zrušené zájezdy s platností do konce léta příštího roku.

Systém poukazů dělal mnohým CK problémy. Blesk Zprávy psaly i o případech, kdy byly lidem vystavovány poukazy i v případě, že měli právo na vrácení peněz v plné výši tak, jak ukládá občanský zákoník. Lex Voucher už je nyní uspán. Peníze tak musí od 1. 9. 2020 cestovky vracet tak, jak ukládá občanský zákoník, tedy do 14 dnů od zrušení zájezdů, pokud k tomu došlo z důvodu šíření koronaviru. 

„Náš postup při případném rušení zájezdu z důvodu covidu 19 je následující - klient si může vybrat buď změnu destinace či vrácení zaplacené částky, a to nikoliv formou voucheru, ale v hotovosti tak, jak částku uhradil. Nabízeli jsme také proplacení testu například u Řecka, kdy vyšla informace, že bude při cestě do Řecka potřeba, aktuálně žádné proplácení testu nenabízíme,“ zmiňuje pro Blesk Zprávy obchodní ředitel Exim Tours Petr Kostka.

 

 

SCHWARZENBERG ( 21. září 2020 08:51 )

Já bych chtěl také peníze od státu. Proč by na to měli mít nárok cestovky vlastněné Araby, Rakušáky a Srby dostávat peníze ze státního rozpočtu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa