Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poškozené plíce i 3 měsíce po nemoci. Vědci zkoumají následky prodělání covidu-19

Autor: Darina Jíchová - 
7. září 2020
19:44

Doktorka Sabina Sahanicová z Fakultní nemocnice v Innsbrucku je součástí týmu, který zkoumá poškození plic u pacientů, kteří prodělali koronavirus. Podle rakouských lékařů se u těchto pacientů poškození plic objevuje ještě 3 měsíce po skončení infekce a propuštění z nemocnice, uvedl list Daily Mail.

Sahanicová a její kolegové z dalších tyrolských nemocnic ve studii uvedli, že většina příznaků a komplikací spojených s koronavirem se u nakažených pacientů zlepší během 6 týdnů od diagnostikování. Jejich výzkum ale také ukázal, že to neplatí pro všechny nakažené, u některých rentgen ukázal poškození plic ještě 3 měsíce po propuštění z nemocnice.

Kromě poškození plic tito pacienti dál trpí dušností a kašlem, dvěma klasickými symptomy, a to i přestože nemají pozitivní test na koronavirus. Výzkum probíhal napříč nemocnicemi v rakouském Tyrolsku, kde lékaři pacienty s koronavirem po jejich propuštění požádali, aby přišli na vyšetření 6, 12 a 24 týdnů po návratu domů.

Lékařka: Dobrá zpráva je, že se plíce hojí samy

Výsledky lékaře šokovaly, první vlna evaluací ukázala, že více než u poloviny pacientů zůstává alespoň jeden z hlavních příznaků nákazy – převážně dušnost a suchý kašel. Rentgeny pak prokázaly, že 88 procent z nich má poškozené plíce. Druhá evaluace přinesla mírné zlepšení, poškození plic se vyskytovalo jen u 56 procent pacientů. Závěry z posledního vyšetření ještě nejsou známé.

„Špatnou zprávou je jednoznačně to, jak dlouho lidé po propuštění ještě vykazují poškození plic. Dobrá zpráva je, že se to postupně zlepšuje, což dokazuje, že plíce jako orgán mají mechanismy k tomu, aby se samy zahojily,“ vysvětlila Sahanicová. Následně dodala, že během první prohlídky EKG u 58,5 procenta pacientů zaregistrovalo vadu u levé srdeční komoře, šlo o uvolnění srdečního svalu.

Vyskytují se i srdeční obtíže 

„Přímo u nás v Innsbrucku jsme naštěstí u pacientů nepozorovali vážné srdeční dysfunkce,“ dodala lékařka. „Všechny srdeční obtíže, které jsme zaznamenali, se při další kontrole zlepšily nebo úplně zmizely,“ prohlásila Sahanicová. Projekt tyrolských lékařů ještě není u konce, stále čekají na evaluace po 24 týdnech od propuštění.

Covid_19 ( 7. září 2020 21:39 )

Na Bulovce mně řekli, že plíce se budou regenerovat 3-6 měsíců, to lékaři vědí již dávno, nyní se na to musí udělat studie, aby se to věděcky zdůvodnilo. Něco podobné je s lékem Isoprinosine, který se měsíce podává určitým specifickým nemocným Covidem, u tohoto léku se také vyhrožuje studií, ta skončí podle mne akorát s koncem pandemie, aspoň se prodá víc drahých léků, o tom to celé je, bohužel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa