Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfka hygieniků Rážová má koronavirus. Babiše zachránil od karantény vysoký strop a respirátor

Aktualizováno -
2. září 2020
20:47
Autor: Mii, vei, ČTK - 
2. září 2020
10:48

Hlavní hygienička Jarmila Rážová, která je přední tváří boje s koronavirem v Česku, se sama nakazila nemocí covid-19. Má příznaky chřipky, ale je bez teploty. Ještě včera se přitom setkala s vedoucím týmem chytré karantény. V kontaktu byla také s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Zatímco Vojtěch míří společně se šéfem zdravotnických statistik Ladislavem Duškem do karantény, Babiš se izolaci vyhnul. Vojtěchovi vyšel test negativně, oznámil ve středu večer.

V ministerstvu zdravotnictví je aktuálně povinné nošení roušek. Testy podstoupí lidé, kteří strávili s hlavní hygieničkou víc než 15 minut. Mezi ně bude patřit i Vojtěch, který dnes zrušil svůj program v Karlovarském kraji právě proto, že byl v kontaktu s člověkem pozitivním na covid-19, sdělil ČTK krajský úřad.

Do Chebu Vojtěch sice dorazil, krátce po zahájení návštěvy se ale omluvil a z preventivních důvodů návštěvu ukončil a vrátil se do Prahy. Mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová podotkla, že ministr jde do domácí karantény. Část pracovníků ministerstva bude kvůli prevenci pracovat z domova.

Podle výsledku Vojtěcha se ukáže, jak se bude postupovat dále. Ve středu večer Vojtěch oznámil, že jeho test byl negativní. Zpátky na úřad se ale nechystá.

Jde přitom již o druhého ministra, který se dostal do kontaktu s nákazou, v izolaci se nyní nachází i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) kvůli nakažené osobě na jeho úřadě. Test měl nicméně negativní.

Babiše „záchránila“ rouška a odstup

Úterní schůzky s Rážovou se účastnil také premiér Babiš, do karantény však nemusí. Premiér dnes řekl, že podle rozhodnutí ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se jeho a dalších lidí z úřadu vlády žádná omezení týkat nebudou, protože při jednání seděli v dostatečné vzdálenosti a dodrželi další preventivní opatření. Babiš svůj další program nemění, uskuteční se i dnešní mimořádné jednání kabinetu prostřednictvím videokonference.

Babiš uvedl, že ho Jágrová dnes dopoledne kontaktovala. „Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“ řekl ČTK premiér. V místnosti je podle něj navíc až čtyřmetrový rozestup mezi řadou stolů, u kterých sedí zástupci Strakovy akademie a ostatní hosté. „Na základě toho paní Jágrová říká, že nemusíme do karantény jít, nemáme žádné rozhodnutí hygieny, že bychom se měli omezovat,“ dodal premiér.

Jágrová Českému rozhlasu řekla, že jednací místnost je velká asi 50 až 60 metrů čtverečních, všichni účastníci měli roušku a používaly se mikrofony, takže nebylo nutné křičet. Hygienici nikoho nevyhodnotili jako „epidemiologicky závažný kontakt“ a opatření nenařídili. Lidi, kteří byli s Rážovou v užším kontaktu od neděle, obvolávají. „Někteří už šli na testy a postupně je zpracováváme,“ řekla rozhlasu Jágrová.

Podle ní hygiena nedoporučila Babišovi ani testování, protože vláda se nechává testovat v pravidelných intervalech. Babiš na tiskové konferenci ale řekl, že pravidelné testování členů vlády není a je na nich, jak se nechávají testovat.

Hygienici dohledávají kontakty

„Laboratorní výsledek Hygienická stanice hlavního města Prahy obdržela v ranních hodinách dnešního dne a ihned zahájila příslušné epidemiologické šetření,“ uvedl k nákaze Rážové mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. Jméno hlavní hygieničky nesdělil. Zmínil pouze, že „pozitivní osoba“ je v domácí izolaci. Rážová podle mluvčí ministerstva pocítila příznaky onemocnění, proto se nechala otestovat.

Rážová podle mluvčí ministerstva pocítila příznaky onemocnění, proto se nechala otestovat. „Paní hlavní hygienička má příznaky chřipky, nemá teplotu,“ řekl premiér. Uvedl, že s Rážovou mluvil kvůli zajištění fungování hygienické služby. Zmínil, že do karantény kvůli kontaktu s hygieničkou nastoupil vedle Vojtěcha i ředitel ÚZIS Dušek. ÚZIS shromažďuje údaje o vývoji koronavirové nákazy, Dušek výsledky pravidelně představuje na tiskových konferencích a účastní se jednání. Předseda vlády s hlavní hygieničkou také jednal, nařízenou izolaci ale nemá.

Podle Boublíka je cílem hygieniků dohledat maximální množství lidí a posoudit, zda byli s pacientem „v epidemiologicky významném kontaktu“. Poté se rozhodne o testech a karanténách.

Působila ve zdravotním ústavu i středočeské hygieně

Rážová se stala hlavní hygieničkou 22. června. Vystřídala Evu Gottwaldovou, kterou vláda na jaře odvolala. Hygienička už působila na ministerstvu zdravotnictví v letech 2003 až 2007 jako vedoucí oddělení podpory veřejného zdraví. Mezi lety 2012 až 2016 pracovala jako zástupkyně hlavního hygienika Vladimíra Valenty. Působila také na pražské a středočeské krajské hygienické stanici nebo ve Státním zdravotním ústavu.

„Za prioritu považuji samozřejmě udržet současnou epidemii pod kontrolou, nicméně po zkušenosti s koronavirem vnímám jako klíčové přípravu státu na řešení jakýchkoliv podobných epidemiologických situací. Koronavirus nám ukázal, že pandemie takového rozsahu není minulost, ale můžeme jí čelit i v dnešní době. Orgány ochrany veřejného zdraví musí být akceschopné a umět na tyto výzvy rychle reagovat. Zaměřím se proto určitě na personální a technologické posílení krajských hygienických stanic,“ uvedla Rážová v době svého jmenování.

Rážová vystoupila v neděli v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Mluvčí ČT Karolína Blinková ČTK sdělila, že televize bude postupovat podle doporučení hygieniků a lékařů. Nyní mapuje, s kým se hlavní hygienička v redakci zpravodajství a publicistiky setkala. Pracovníci pak půjdou na testy, podle výsledků se rozhodne o dalším postupu.

Video  „Epidemii jsme zvládli dobře.“ Hygienička Rážová o práci svých kolegů a taky o vyčerpání  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Blbos-Vystrcil ( 3. září 2020 06:57 )

Já jsem Tchaj-wanec!

Kopacka ( 3. září 2020 01:41 )

V Rusku byly zahájeny klinické studie fáze III kandidátní vakcíny na COVID-19 vyvinuté čínskou biofarmaceutickou firmou CanSino Biologics Inc a týmem vedeným čínským vojenským expertem Chen Wei. Současně jsou realizovány mezinárodní klinické studie této vakcíny na několika dalších místech, které by zahrnovaly více než 40 000 dospělých dobrovolníků. Klinické studie v Rusku jsou prováděny s místní společností s názvem NPO Petrovax Pharm, která je jedním z pěti hlavních imunobiologických výrobců v Rusku. Společnosti CanSino a Petrovax obdržely souhlas ruského zdravotního oddělení a zahájily pokusy o další ověření účinnosti vakcíny (Ad5-nCoV), která je podle prohlášení součástí mezinárodního projektu klinických studií CanSino. Očkování dobrovolníků účastnících se procesu v Rusku je plánováno na konec září a výsledky budou zveřejněny koncem podzimu. Wang Jing, finanční ředitel společnosti CanSino (CFO) uvedl, že primární zpráva o studiích fáze III pravděpodobně vyjde za tři až šest měsíců. „Vývoj nové vakcíny obvykle trvá 10–20 let a nyní podporujeme vývoj, výrobu a poskytování nebývalým tempem,“ uvedl Wang a poznamenal, že společnost věnuje velkou pozornost kvalitě a bezpečnosti vakcíny spolu s rychlými vývojovými postupy. Společnost CanSino zahájila klinické zkoušky vakcíny v březnu ve Wu-chanu a v červnu zveřejnila výsledky studií fáze I a II, které prokázaly, že vakcína je bezpečná a může poskytnout imunitu pouze jednou injekcí. Vakcína také vykazuje dobrou stabilitu a lze ji dobře skladovat při teplotách mezi 2 až 8 ° C, což znamená, že je podle společnosti dobrá pro přepravu. Na základě pozitivních výsledků byla vakcína schválena jako speciální lék pro čínskou armádu v červnu a národní orgány jí vydaly patent 11. srpna a stala se prvním patentovaným kandidátem na vakcínu COVID-19 v Číně. Země jako Pákistán, Mexiko a Saúdská Arábie oznámily, že jednají s CanSino o spolupráci na klinických studiích.

BoziMilda ( 2. září 2020 20:47 )

Babiše nezachránil vyskový strop, ale to, že jako obvykle pro něj pravidla neplatí. Otázka ovšem je, jestli ho to ochránilo i před koronavirem. Uvidíme do týdne, jestli nám nezačne kašlat a potit se víc než při výslechu k čapímu hnízdu.

montevideo ( 2. září 2020 20:08 )

To je fakt, skutečný důkaz o nesmyslnosti rouškování.

krapotkin ( 2. září 2020 19:47 )

To bychom si mohli konečně od žvanila Moravce oddechnout, kdyby ten tlučhuba musel do karanrény.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa