Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hygienička varuje: Roušky jsou povinné v Praze i na zastávkách. Omezení barů se bude řešit

Aktualizováno -
1. září 2020
12:00
Autor: jza, ČTK, vei - 
31. srpna 2020
19:08

V Praze se stejně jako po celém Česku po prázdninách vrací děti do školy. Přestože se v pátek na semaforu ministerstva zdravotnictví dostala Praha do žluté barvy, ve školách roušky plošně povinné nejsou. Rozhodnutí je na ředitelích škol, roušky se nicméně vrací do všech typů MHD - tedy jak do metra, autobusů, tak i tramvají či přívozů. Kromě vestibulů metra se vška mají nosit i na zastávkách, varovala v úterý hygienička Jarmila Rážová.

„Začíná první školní den, který Česká republika ještě nezažila,“ řekl v pondělí náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Ujistil občany, že vedení hlavního města situaci vyhodnocuje každý týden a vše se řeší „za pochodu“ a ocenil i spolupráci s pražskou hygienickou stanicí. Hlubuček potvrdil, že od úterý 1. září se vrací povinnost nosit roušky ve všech vozech MHD. „Praha se dostala do pomyslného žlutého semaforu, ale stále se daří monitorovat situaci a trasovat případy. Stále se daří mít situaci pod kontrolou,“ dodal.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová pak v úterý během představení eRoušky 2.0. upozornila, že povinnost nosit roušky platí v Praze i na zastávkách MHD.

„V našem mimořádném opatření máme napsáno, že je to ve veřejné hromadné dopravě, to znamená ve vozech uvnitř. Praha rozšířila tu povinnost i na zastávky a zejména na vestibuly metra a také na Letiště Václav Havla,“ uvedla Rážová.

Nemocných přibývá

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová upozornila, že počet nově nakažených se minulý týden zvyšoval. „Od středy jsme se nedostali pod stovku, kromě soboty,“ řekla. Jako pozitivní označila, že se nákaza týká spíše mladých lidí, u kterých nemá nemoc většinou vážný průběh. „Medián se pohybuje okolo 29 až 30 let,“ doplnila.

Budou řešit omezení otevírací doby barů

Jágrová také uvedla, že se v Praze objevilo několik ohnisek nákazy, které jsou často spojeny s různými kluby a volnočasovými aktivitami. Pokud by se počet lidí, kteří se nakazí podobným způsobem, jako tomu bylo v klubu Techtle Mechtle, zvyšoval, bude se muset přistoupit k omezení otevírací doby podniků. Jednou zákaz otevření podniku mezi 23:00 a 6:00, upozornily v pondělí Novinky.cz.

Jak Hlubuček, tak Jágrová apelovali na to, aby Pražané zvážili, jakých akcí se chtějí zúčastnit, a mysleli na to, že v takových místech může nákaza hrozit. „Potřebujeme, aby se počet nemocných nijak dramaticky nezvyšoval,“ dodala Jágrová.

Rážová v úterý uvedla, že by se případné omezení otevírací doby barů mělo řešit na jednání ve čtvrtek.

„Je to jedna z možností. Vyhodnocujeme samozřejmě epidemiologickou situaci nejen v Praze, ale po celé republice a to každý den. Vždy ve čtvrtek se vyhodnocují podmínky týden dozadu a aktuální semafor. Je to věc, o které se budeme bavit aktuálně ve čtvrtek. A je k té situaci daleko? Musíme tu situaci opravdu pečlivě vyhodnotit. Teď šly dva dny počty případů nákazy v Praze mírně dolů, ale samozřejmě nebereme to z jednodenních výkyvů, ale z minimálně sedmidenní incidence na 100 tisíc obyvatel a hodnotíme k tomu samozřejmě ještě dalších asi 26 parametrů, tak abychom řekli ve spolupráci s hygienickou stanicí hlavního města Prahy, protože je věcně příslušná, jaká jsou opravdu ta rizika a rozhodli, jaká opatření se přijmou a zda se přitvrdí,“ řekla Blesk Zprávám Rážová.

„Určitě by to neplatilo z hodiny na hodinu. Určitě bychom se domlouvali, aby byl odklad minimálně do pondělí dalšího týdne, možná i déle, aby se měli všichni možnost na tato opatření připravit,“ dodala k možnému omezení otevírací doby barů v Praze hygienička.

Ve školách bez roušek... zatím

Přestože na školách, kam se školácí v úterý vrátily - až na výjimky necelých dvaceti zařízení, které napříč Českem kvůli karanténě své brány žákům neotevřely - není nošení roušek povinné, považuje je Jágrová za zásadní ochranu, která ovlivňuje šíření infekce.

„Je to zásadní opatření, které má velký efekt a vlastně nás nic moc nestojí,“ říká. Je podle ní ovšem potřeba, aby se roušky používaly správně, což se ve školách často nedá u dětí uhlídat, a proto to nechce školám nařizovat. Rozhodnutí je na ředitelích škol. Magistrát také rozdává všem prvňákům balíček, kde je kromě školních potřeb i látková rouška v dětské velikosti, která se dá opakovaně použít.

Pražští hygienici podle Jágrové počítají s tím, že na školách se onemocnění vyskytne, nemělo by však docházet k uzavírání celých škol. Počítá se s tím, že v případě nákazy se bude sledovat určitá skupina dětí. I proto chtějí, aby děti byly při výuce v co nejvíce homogenních skupinách. Hygienikům by to mělo ulehčit práci při případném trasování kontaktů nakažených dětí.

„Nepočítáme v žádném případě s tím, že bychom zavírali školy, vždy se to bude týkat konkrétního kolektivu, ve kterém se onemocnění vyskytne, bude vždy záležet na místních podmínkách,“ vysvětlila, jak chtějí po začátku školního roku hygienici postupovat.

Nová testovací místa

Náměstek Hlubuček upozornil, že v Praze je nyní testovací kapacita pět tisíc odběrů denně, což je zatím dostačující. V blízké době by se měla otevřít další testovací místa, do 14 dnů by mělo jedno vzniknout v Dejvicích na Vítězném náměstí. V současnosti je odběrových míst 22, která mají různé provozovatele. „Jak to bude vyžadovat situace, tak budeme otevírat další odběrová místa,“ dodal Hlubuček.

Video  „Chorvatsko není hrozba. Maďar měl s kritikou klubů na Zrći pravdu,“ soudí tamní velvyslanec  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aeraluna ( 1. září 2020 16:54 )

Posaďte babu do baru a zamkěte dveře zvenku

aeraluna ( 1. září 2020 16:17 )

A spadla jste odkud?

rubi ( 1. září 2020 13:24 )

Anifa : přesně napsané. Také mne moc udivuje, že v obchodech bez roušky.A včera v Lidlu jsem se dívala na mladou paní rukama!!! osahala asi 20 broskví na bedýnce. Asi se ujištovala jestli jsou měkké. Vzít si rukavice nebo sáček jí ani nenapadlo. Hrůza ! To samé s rohlíky, hrabou se tam rukama bez jakékoliv ochrany. Fuj !

Anifa ( 1. září 2020 12:45 )

V Praze prvňák do školy v roušce, rodiče ho nesmí doprovodit. V 9 ho před školu odvede učitelka a do školy jdou naráz všichni rodiče bez dětí na třídní schůzku. Dozví se, že pokud dítě zakašle, zasmrká je okamžitě posláno domů, že ve škole budou skoro stále otevřená okna a s učením se nebude pospíchat, bude částečně probíhat na zahradě.Pak se rodina vydá do obchodního centra nakoupit ještě nějaké potřebné věci. Obchody narvané, všichni bez roušek. No není to na hlavu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa