Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Důrazné varování pro Prahu: Roušky povinně na letišti, o školách rozhodnou ředitelé

Aktualizováno -
28. srpna 2020
15:09
Autor: trm, ČTK, ula - 
28. srpna 2020
12:45

Epidemická situace v Praze se dál zhoršuje a na českém semaforu ji řídící tým Chytré karantény zařadil do druhého, oranžového stupně. V metropoli tak budou povinné roušky i na letišti Václava Havla. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navíc doporučuje roušky i dětem, které se příští týden vrátí do školních lavic. Do prvního stupně, zelené barvy, hygienici zařadili okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno - město.

Epidemiologická situace v Praze se zhoršila. Podle semaforu už není zbarvená zeleně, ale oranžově.

„Do oranžové barvy, vyšší stupeň rizika, se zařazuje hlavní město Praha. V tomto regionu je riziko na spodní hraně oranžové barvy. Zatím se nezavádí žádná radikálnější opatření, pouze se doporučuje nošení roušek ve školách a nebude se zavádět ani omezení zavírací doby ve stravovacích zařízeních,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pokud by se situace zhoršovala, budou přijata další opatření, jako je nošení roušek, a zavírání nočních provozů, jako jsou bary a restaurace.

Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové je zhoršování epidemiologické situace v Praze pozvolné. Koronavirus se objevil i mezi seniory v domově důchodců, kde onemocněl i personál. Nejvíce nemocní jsou lidé ve věku 30 let.

Vzniknou nová odběrová místa

Místa nákazy jsou podle Jágrové vedle pražského klubu Techtle Mechtle, s nímž se podařilo spojit už 250 nakažených, z nich 192 v Praze, různé taneční kluby a herny. „Pražská hygienická stanice ve spolupráci s policií prováděla po dobu jednoho měsíce kontrolu nošení roušek v metru. Přibližně 90 procent lidí je mělo při vstupu a 99 procent lidí v metru,“ řekla.

Jágrová také uvedla, že Praha zvládá 5000 odběrů za den, další dvě odběrová místa vzniknou ve Žlutých lázních a na Letné. Plus bude povinné nosit roušky v prostorách Letiště Václava Havla. Ve školách budou podle ní roušky doporučené, nikoli povinné.

O povinném nošení roušek ve školách rozhodne krajská hygienická stanice. Opatření může přijít v případě, že je daný kraj na epidemiologickém semaforu hodnocen oranžovou nebo červenou barvou. Povinnost nošení roušek by se v tom případě nevztahovala na mateřské a speciální školy.

Problém ve Žďáru nad Sázavou

Počty nakažených rostou i ve čtyřech okresech zařazených do zelené kategorie. Hlavní hygienička Jarmila Rážová ale upozornila, že situace v nich je z epidemiologického hlediska pod kontrolou a pouze v okrese Žďár nad Sázavou se nemoc covid-19 dostala do zranitelných skupin.

Všude jinde se nákaza šíří zejména na hromadných akcích, jen u minimálního procenta není znám zdroj nákazy. V těchto okresech zatím nebudou zavedena žádná mimořádná opatření.

fotrpjotr ( 28. srpna 2020 21:40 )

Velkou roušku nasaďte i na ten hnusný název letiště.

krapotkin ( 28. srpna 2020 16:33 )

No a ? Aspoň by bylo konečně jasné, že se Čechy bez vesnice jménem Praha obejdou. Stejně odtud nikdy nevzešlo pro zbytek Čech nic kloudného.

anna2345 ( 28. srpna 2020 16:00 )

.. tady přece nejde o nějaké křiklouny z kavárny, ale co by to udělalo s ekonomikou. Kdo by asi tak platil lidi, kteří by nemohli dojíždět do Prahy do práce, kdyby se Praha izolovala? A co firmy? Těm by propad platil kdo?

krapotkin ( 28. srpna 2020 15:31 )

Taky uzavřou celou Prahu do izolace jako vesničky na Moravě ? Asi ne, bojí se křiklounů z pražské kavárny.

montevideo ( 28. srpna 2020 15:24 )

Jasně, vy byste sem nikdy nevlezl. I teď se mi jen zdáte ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa