Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Psycholog zmínil potíže s návratem roušek v Česku: Strach z nemocí i nepříjemné pocity

Autor: ula, ČTK - 
18. srpna 2020
05:02

Od 1. září si Češi opět nasadí ve vnitřních prostorách a v dopravě roušky. Proti rozhodnutí se zvedla zejména na sociálních sítích vlna nevole, rozhodnutí ministra Adama Vojtěcha (za ANO) kritizují i někteří opoziční politici. V Česku začalo platit povinné nošení roušek 19. března, první rozvolnění přišlo 25. května. Pak se nošení roušek vracelo či rušilo v závislosti na aktuální situaci v daném regionu. Blesk Zprávy oslovily psychologa Tomáše Morávka s dotazem, proč vnímáme roušky negativně a jak bychom k nim měli přistoupit.

Ministr Vojtěch řekl, že roušky budou muset lidé nosit ve všech prostředcích veřejné dopravy včetně meziměstských spojů. „Také ve vnitřních prostorech, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků,“ uvedl. Školáci budou muset nosit roušky ve společných prostorách školy. „Jedná se o chodby a podobně, nikoliv v rámci jednotlivých tříd,“ dodal Vojtěch.

Opatření nebude platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci, nevztahuje se ani na restaurace. „Chceme to dát tam, kde to má největší smysl,“ řekl Vojtěch. Týkat se má podle něj míst, kde se setkávají různé skupiny lidí, nikoliv opakovaně podobné jako třeba v zaměstnání. „Roušky bereme jako jedno ze tří hlavních preventivních opatření vedle dezinfekce a sociálního distancování,“ řekl s tím, že si je Češi sundají až na přelomu února a března na konci chřipkové sezony.

Dotek jako hrozba

Jak napsal francouzský deník Le Figaro, ze začátku epidemie covidu-19 si někteří lidé vzali doporučení dodržovat vzdálenost mezi osobami příliš k srdci, až se u nich rozvinula posvátná hrůza z polibku, ze stisku ruky či z jiného fyzického kontaktu.

Této reakci se říká haptefobie čili chorobný strach z tělesného doteku. Takové chování je podle sociálního psychologa Sylvaina Delouvéa legitimní. „Vláda zdůrazňovala skutečnost, že nemáme žádnou očkovací látku a že jediným způsobem, jak zabránit šíření nákazy, je dodržovat bezpečnostní opatření. Tak jsme si spojili dotek s hrozbou,“ uvádí.

Přehnaný strach nebo nezodpovědné chování

„U řady lidí bylo možné vypozorovat během karantény zhoršení jejich psychického stavu. Jedná se zejména o lidi úzkostné a o lidi, kteří se nadměrně zabývají obavami o své zdraví. Tito hypochondři navíc měli dost důvodů se opravdu vyděsit,“ připustil psycholog Tomáš Morávek na dotaz, zda se Češi také začali bát doteků a tělesné blízkosti.

Podle Morávka byly v médiích upřednostňovány informace, které byly plné rozporů a pesimistických předpovědí.

„Takže se začali pod tíhou společenského dění bát o sebe a své blízké i jinak klidní lidé. Z pohledu psychologa vnímám, že jsme přestali situaci vnímat racionálně a správně vyhodnocovat informace. Buď jsme podlehli mnohdy přehnanému strachu, nebo naopak se chováme nezodpovědně. A to podle celkové skupinové nálady populace, protože nás všechny výrazně ovlivňuje jednání většiny,“ řekl Morávek Blesk Zprávám. 

Psycholog: Myslete pozitivně

Typickým příkladem iracionálního chování je podle odborníka odmítání nosit roušky z politických důvodů.

„Pokud nejsme na roušky zvyklí, opravdu mohou vyvolávat až nepříjemné pocity jako symboly problémů a strachu z nemocí. Pokud si uvědomíme, jak často jednáme iracionálně, můžeme své vnímání roušek změnit na symboly ohleduplného chování a vzájemného respektu,“ uvedl Morávek a dodal: „V této době obzvlášť fungují principy pozitivního myšlení, tedy vědomé snahy nenechat v mozku vyhrávat evolučně zažité mechanismy strachu a negace.“ 

Roušky v EU i v USA

Opatření zaměřená proti šíření koronaviru v posledních týdnech zpřísnila řada zemí. Například Dánsko zavede od soboty kvůli šíření koronaviru povinnost nosit roušky v hromadné dopravě. Itálie nařídila, aby lidé večer po 18:00 povinně nosili roušky i ve venkovních veřejných místech.

Na Slovensku budou muset děti od pátých tříd základních škol nosit od září po celou dobu ve škole roušku, a to nejméně první dva týdny výuky. Ve Francii lidé musejí roušky nosit nejen v prostředcích hromadné dopravy, v obchodech či kostelech, ale i při pobytu ve vybraných venkovních lokalitách po celé zemi. Povinné roušky na veřejnosti zavedly i všechny regiony ve Španělsku.

V koronavirovou pandemií nejvíce zasažených Spojených státech povinnost nosit roušku upravují jednotlivé státy. Aktuálně tuto povinnost podle asociace amerických důchodců AARP zavedlo 34 států.

Video  Maďar o návratu roušek: Na podzim to bude nutnost, jinak zahltíme systém.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ho.no ( 18. srpna 2020 13:01 )

nelíbí se mi zlozvyk,nosím roušku,ale pod nosem,...

aeraluna ( 18. srpna 2020 11:15 )

Ale máme a budeme mít, nebojte - už je totiž nemají kam jinam dávat. A to bude teprve mikrosafari - od TBC po agresívní formy pohlavních nemocí a virů, které jsme tady ve střední Ervopě ještě nepotkali...to se naši epidemiologičtí odborníci teprve vyřádí...pokud to obohacení přežijí...

aeraluna ( 18. srpna 2020 11:12 )

Toto "něco" v tomto případě znamená nejen nic, ale hluboký propad - negativa převažují případná pozitiva v obrovské porci

aeraluna ( 18. srpna 2020 11:10 )

Pane psychologu to není strach, to je totální nasr*nost na fakty nepodloženou nejapnou neúčinnou buzeraci národa. Tak to je, strach už dávno nikdo nemá - možná tak Vy.

majojo ( 18. srpna 2020 10:49 )

To nařízení, které bylo tak příhodně zrušeno zrovna s nástupem dovolených, je akorát šidítko pro lidi. Mělo to zůstat tak ,jak to bylo, prázdniny- ne prázdniny. Teď už nebudou lidi ochotní dělat ze sebe voly s rouškami na tlamách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa