Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Extra slevy i příspěvek na testy. Cestovky bojují o dovolenkáře mířící do Řecka

Aktualizováno -
13. srpna 2020
08:55
Autor: ČTK - 
11. srpna 2020
18:12

Některé cestovní kanceláře klientům, kteří s nimi pojedou do Řecka, přispějí na test na koronavirus. CK Alexandria zaplatí test všem klientům s odjezdem od 17. srpna, ale jen do výše 1674 korun, kterou stanovilo ministerstvo zdravotnictví jako maximální sumu za tento test, řekl marketingový ředitel CK Petr Šatný. CK Blue Style podle své mluvčí Jany Ondrejechové na test dá až 1750 korun. Ve fakultních a krajských nemocnicích je cena za test 1756 korun. Soukromá odběrová místa si mohou účtovat i více. CK Čedok podle své mluvčí Evy Němečkové přispěje na test 1500 korun, ale jenom na nově zakoupené zájezdy do Řecka s odjezdem od 17. srpna.

Řecko od příštího pondělí Čechům umožňuje vstup pouze s negativním testem na covid-19, který nesmí být starší než tři dny. České ministerstvo zdravotnictví v této souvislosti zajistí, aby v každém kraji bylo jedno odběrné místo s posílenou testovací kapacitou.

Klientům CK Alexandria bude podle Šatného stačit, aby zákazník CK poslal účtenku za test, který kanceláře následně uhradí. Kancelář také nabízí svým klientům připojištění EXTRA pro případ onemocněním Covid-19. CK Blue Style klientům, kteří zájezd do Řecka již zaplatili vystaví na koronavirový test dárkový poukaz, maximálně však do výše 1750 korun. Stejnou částkou přispěje i lidem, kteří si koupí pobyt s odletem od 17. srpna. „V tuto chvíli ještě nebylo vydáno oficiální potvrzení řeckých úřadů upřesňující detaily tohoto nařízení a naše cestovní kancelář dělá maximum pro to, aby případná omezení byla zmírněna, nebo nebyla zavedena. O aktuální situaci a jakýchkoliv změnách budeme naše klienty obratem informovat,“ dodala Ondrejechová. Akce Čedoku poskytující 1500 korun na test pro každého klienta včetně dětí platí na zájezdy zakoupené ode dneška.

CK EXIM tours proplácí plnou částku za test na COVID-19 až do výše 1 800 Kč za každou osobu, na kterou se povinnost testu vztahuje.

CK Fischer zaplatí test ve stjné výši, a to 1 800 Kč. „Krok ze strany řecké vlády nás překvapil, protože jsme o něm až do včerejšího večera neměli žádné signály. V tuto chvíli ale stále čekáme na oficiální potvrzení a konkrétní podobu toho, co bude Řecko při vstupu do země vyžadovat. Od toho se budou odvíjet naše další kroky, určitě ale uděláme maximum pro to, abychom našim klientům vyšli maximálně vstříc. Uvědomujeme si, že povinnost testů v současné podobě by pro řadu z nich znamenala velkou finanční i organizační zátěž,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Zájezdy do Řecka do poloviny září má podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zaplaceno zhruba 32 000 lidí. Příští týden jich má podle ní odletět asi 4 800. Řecko je jednou z nejoblíbenějších destinací, kam Češi s cestovními kancelářemi vyrážejí. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407 000 Čechů. Letos CK odhadovaly, že v souvislosti s koronavirem by tam dovolenou mohlo strávit do 40 procent lidí ve srovnání s loňskem.

anna14 ( 12. srpna 2020 09:24 )

Testy by si klienti měli platit sami, je to stejné, jako kdybyste měli koupený zájezd a dodatečně byla zavedena vizová povinnost. To proplácení po zaslání účtenky nebude tak jednoduché a určitě se nebude týkat všech zájezdů, dodatečně se dovíte, že pro last minute zájezdy to neplatí apod., je to jen marketingový tah

krapotkin ( 12. srpna 2020 06:10 )

Spíš bojují o hlupáky, kteří jim naletí na jejich sliby a zájezd, který se ani nemůže uskutečnit, koupí. Pak dostanou bezcenný voucher.

Anifa ( 11. srpna 2020 19:40 )

S komplikacemi se dalo počítat už při zakoupení zájezdu. Je to každého věc, ale měl by si nést případné následky hradit si test, karanténu ev. léčbu v zahraničí.Nechápu proč by měli mít jakékoliv výhody. A cestovky a jejich mluvčí pan Papež? Jen kecy a hlavně peníze. Je jasné už dávno, že tolik cestovek se v takové zemi nemůže uživit

Julinka De Rejnok ( 11. srpna 2020 19:19 )

Přeju každému to co s děje at si zaplatí maji sedet n doma na zadku hlavně luftáci,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa