Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brusel je blízko návratu roušek. Nakažených v Belgii přibývá jako na jaře

Autor: ČTK, kal - 
6. srpna 2020
21:45

V souvislosti s rostoucím počtem nových případů covidu-19 v Belgii se chystá Brusel nařídit povinné nošení roušek na veřejných místech belgické metropole. Oznámil to ve čtvrtek předseda bruselské regionální vlády, podle něhož v Bruselu zároveň začnou přísnější kontroly dodržování dosavadních pravidel. Belgické úřady uvedly, že v minulém týdnu vzrostl denní průměr nových případů na 530, což je nejvíce od května.

Bruselská bezpečnostní rada rozhodla, že pokud v belgickém hlavním městě překročí počet nových případů 50 na 100 000 obyvatel, začne na veřejných místech platit povinné nošení roušek. V současnosti dosahuje tento ukazatel 38, zatímco v celé Belgii se za poslední dva týdny vyšplhal na 54, což je téměř dvěstěprocentní nárůst proti minulému čtrnáctidennímu období.

Belgičtí epidemiologové zároveň upozorňují, že nákaza na rozdíl od jara zasahuje především mladší lidi a má méně vážný průběh. „Od nynějška bude přísně vynucováno dodržování současných pravidel. Jsme ve fázi sankcí, respektujte pravidla,“ řekl dnes podle webu Politico šéf bruselské vlády Rudi Vervoort.

Do MHD a obchodů se roušky vrátily už v červnu

V Bruselu již od června platí povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě či obchodech. Pokud se situace dále zhorší, bude zakrývání obličeje povinné na otevřených veřejných prostranstvích.

Nakažených přibývá v Belgii nerovnoměrně, nejhůře jsou na tom podle úřadů obyvatelé hustě obydlených chudších čtvrtí ve věku od 20 do 50 let.

Epidemiologové zmiňují klíčový rozdíl oproti první vlně

„Sledujeme dosti rozdílný průběh proti první vlně. Tato epidemie zasahuje více lidi mladší 50 let, a to stále méně vážným způsobem,“ popsal stanici RTBF rozdíly proti jarní vlně koronavirové nákazy epidemiolog Yves Coppieters. Na jaře byla značná část nakažených i více než 9000 obětí covidu-19 mezi seniory.

Brusel není v současnosti zdaleka nejzasaženějším regionem Belgie. Mnohem rychleji přibývá nakažených v Antverpách, které kvůli riziku šíření viru na večírcích, v barech či klubech zavedly zákaz nočního vycházení. Německo své občany varovalo před cestováním do tohoto belgického města a okolního regionu.

Případy rychle přibývají i v Nizozemsku

Nizozemské úřady dnes ohlásily 601 nových případů, což je o 175 více než ve středu. Premiér Mark Rutte na večerní tiskové konferenci prohlásil, že země se nechystá na opakování přísných opatření z jara, avšak doporučil lidem zvýšenou opatrnost a dodržování hygienických pravidel.

„Virus nebezpečně posiluje a hrozí nám, že ztratíme to, co jsme společně získali minulý měsíc,“ prohlásil podle agentury Reuters ministerský předseda s odkazem na ústup koronaviru docílený za pomoci zásadních omezení veřejného života. Aby se tato situace nemusela opakovat, lidé by podle něho měli dodržovat bezpečnou vzdálenost a vyhýbat se frekventovaným místům v Amsterdamu.

krapotkin ( 6. srpna 2020 22:31 )

Hlavně ať nosí roušky europoslanci aby nebylo vidět, jak se jim práší od hu*by, když blábolejí ty svoje nesmysly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa