Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trumpův blízký muž se nakazil covidem-19. Bílý dům promluvil o ohrožení prezidenta

Aktualizováno -
27. července 2020
18:20
Autor: ČTK - 
27. července 2020
15:47

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Robert O'Brien je nakažen koronavirem. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informovala agentura Bloomberg. O'Brien, který nyní pracuje z domácí izolace, je Trumpovým nejbližším spolupracovníkem, u kterého byla nemoc covid-19 diagnostikována.

Bloomberg uvedl, že infekce byla u O'Briena zjištěna po rodinné sešlosti. Od té doby je v izolaci, nadále ale pracuje.

Bílý dům v prohlášení uvedl, že O'Brien má jen mírné příznaky covidu-19. „Je vyloučeno, že by ohrozil prezidenta nebo viceprezidenta (Mikea Pence),“ stojí v prohlášení. Bílý dům ujistil, že O´Brienovo onemocnění nijak nenarušilo práci americké národní bezpečnostní rady, která prezidentovi a vládě poskytuje rady v oblasti vnitroamerické bezpečnosti a zahraniční politiky.

O'Brien je nástupcem Johna Boltona, se kterým se Trump loni v září rozešel ve zlém. Bolton letos v červnu vydal paměti The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to dělo: Paměti z Bílého domu), ve kterých Trumpa vykreslil jako nekompetentního pro úřad prezidenta.

Spojené státy, kde žije 330 milionů obyvatel, patří k nejhůře postižené zemi koronavirem. Covid-19 zde byl podle Univerzity Johnse Hopkinse zjištěn u více než 4,2 milionu lidí, z nichž zhruba 147 000 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa