Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vojtěch pod palbou po chaosu na severní Moravě. Ať skončí, žádá ODS. Zuří i hejtmanství

Aktualizováno -
17. července 2020
17:50
Autor: ČTK - 
17. července 2020
15:50

První místopředseda ODS a šéf jejích poslanců Zbyněk Stanjura dnes vyzval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k rezignaci. Funkci by podle něj měla opustit i ředitelka moravskoslezských hygieniků Pavla Svrčinová. Stanjura reagoval na dnešní náhlé zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji. Vojtěch podle něj nezvládá funkci ani komunikaci a opatření odporují tomu, co moravskoslezští hygienici dodneška tvrdili. Svrčinová řekla, že důvod k rezignaci necítí. A důvod k odstoupení nevidí ani Vojtěch.

„Ministr zdravotnictví podle mého názoru opravdu nezvládá tu funkci celou dobu covidové krize. Pan premiér (Andrej Babiš) ho vždycky hájí a má dva argumenty – je mladý a je slušný, ale já myslím, že pro 1,2 milionu obyvatel našeho kraje je to prostě málo,“ řekl Stanjura novinářům. „Stát v Moravskoslezském kraji selhává,“ dodal. Podotkl, že ministr do nynějška tvrdil, že situace je pod kontrolou.

Podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky (ODS) bylo zcela nevhodné, že Vojtěch o zpřísněných hygienických opatřeních v regionu informoval na twitteru. Přes twitter podle něj omezil práva obyvatel celého regionu. „To pokládám za naprosto dehonestující,“ uvedl Unucka.

„Určitě rezignovat nehodlám,“ reagoval ministr. Podle něj „není namístě“ spojovat situaci na Karvinsku s vývojem v dalších místech regionu. „Není souvislost mezi tím, když jsme říkali, že situace v rámci lokálního ohniska v OKD je pod kontrolou, a situací, která je nyní. Ohniska - a je jich několik, s tím nemají nic společného,“ řekl Vojtěch.

Podle něj krajští hygienici ministerstvo o svém plánu nařídit omezení v celém kraji informovali před dvěma dny. Opatření konzultovali. „Tu odpovědnost má krajská hygienická stanice. Je na nich, jak postupují,“ řekl ministr. 

Podle Stanjury vyhlášená opatření zcela odporují tomu, co hygienici do dnešního dne prohlašovali. Poukazoval na to, že Svrčinová ještě minulý týden tvrdila ve Sněmovně, že vše je pod kontrolou. „Buď nám říkala nepravdu minulý týden nebo tento týden. A není možné, aby státní úředník takhle podával nepřesné a nevěrohodné informace. V takovém případě ten člověk musí z té funkce odejít,“ uvedl Stanjura.

Krajská ředitelka s kritikou nesouhlasí. „Pokud ji (rezignaci) někdo bude chtít, tak já klidně odejdu, já už do důchodu mám kousek,“ uvedla Svrčinová. Důvod k rezignaci ale necítí. „Situace se uklidňovala, ale najednou od úterka středy začaly přibývat úplně jiné případy než předtím, už neměly souvislost s OKD,“ podotkla. Jmenovala frýdecko-místeckou firmu DEVA, kde vzniklo ohnisko nákazy a hygienici tam nedohledali souvislost s OKD. Hygienici během tiskové konference několikrát zdůraznili, že opatření mají preventivní charakter a mají zamezit dalšímu šíření nákazy v regionu.

Odpovědnost by dle něj měl přijmout i management OKD a ministryně financí Alena Schillerová (ANO), protože OKD je státní firma. „Celá Česká republika viděla, jaké problémy byly ve Slezském Vojvodství v Polské republice, nestalo se nic. Přichází to pozdě a bude to mít velmi neblahé důsledky pro občany a podnikatele našeho kraje,“ řekl Stanjura.

Ode dneška podle nařízení hygieniků platí v celém Moravskoslezském kraji povinnost roušek v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů. Podle hygieniků se totiž v kraji začíná covid-19 šířit komunitně a proniká do rizikové skupiny lidí nad 65 let.

Video  Karvinou máme pod kontrolou, není důvod k panice, uklidňuje Vojtěch.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 17. července 2020 22:12 )

Jsou jako POSEDLÍ ........přes 30 % ANO, Babiš odolal všem vypilovaným honům ....
Tak TEĎ kohokoliv, za cokoliv !!!???

marmat ( 17. července 2020 22:10 )

Takové duo Fiala/Stanjura je něco už samo o sobě tak asexuálního a protivnýho,
že tyto jejich "chlapácké kousky" vyznívají jako nemožná a zoufalá hysterie

marmat ( 17. července 2020 22:06 )

Každej DEN (!!!) žádá Opozice "nějakou hlavu" pod zoufalými záminkami !!!
Kdo jim tohle asi radí.....
Takový ultra-amatérizmus má lidem před volbami ZAIMPONOVAT ?????????

marmat ( 17. července 2020 22:02 )

Když odebrali Vojtěchovi rozhodující slovo....chrochtali štěstím....
TEĎ to na něj házej.....Jsou čím dál trapnější zoufalci....
Maji lidi za Mega-JOUDY ???

marmat ( 17. července 2020 21:55 )

resty: Neznemožňujte se víc, než je NUTNO !!! Bude Vám líp.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa