Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Povinné roušky a večerka pro hospody na severní Moravě. Vojtěch přiznal chybu

Aktualizováno -
17. července 2020
17:06
Autor: ČTK, simao, trm - 
17. července 2020
11:20

Roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách budou povinné v celém Moravskoslezském kraji. Opatření z Karvinska dnes hygienici rozšíří na celý region. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Akcí se bude moci účastnit nejvíc sto lidí. Bary a restaurace budou v noci zavřené. Přeshraniční pracovníci budou muset jednou za dva týdny předkládat negativní test. Zpřísněná opatření mají zabránit komunitnímu šíření. Nákaza se přesouvá do rizikové skupiny lidí nad 65 let. Ministr zdravotnictví připustil, že zavedení opatření doslova z hodiny na hodnu nebyla úplně šťastná a řadě lidí zkomplikovala život.

Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) už ohnisko v Karviné, kde se nemoc rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů těžební firmy OKD a jejich blízkými, negeneruje nové případy.

Hygienici v Moravskoslezském kraji však zaznamenali nákazu koronavirem na dětských táborech. Nemoc se začíná šířit také v rizikové skupině lidí nad 65 let.

Negativní trend ohledně počtu nakažených v Moravskoslezském kraji podle Maďara nevychází ze situace v těžební společnosti OKD, ale z vývoje v řadě firem v kraji. „Nezřídka je to následkem pozitivních testů zahraničních pracovních sil, kdy tito zahraniční pracovníci, včetně mnoha pendlerů, mají velký počet domácích kontaktů, jejich kolegů v práci. A od nich nám hrozí potenciálně zanesení nákazy,“ řekl.

Podle něj zahraniční pracovníci nemusí o nákaze ani vědět a průběh nemoci covid-19 u nich může být bez příznaků, přesto mohou být infekční a šířit nákazu do širší společnosti. „Takže ta čerstvě přijatá opatření jsou snahou komunitu Moravskoslezského kraje bránit,“ řekl Maďar.

Moravskoslezský kraj kvůli současné situaci zavádí nová opatření. „V souvislosti s epidemiologickou situací v Moravskoslezkém kraji dnes místní hygienická stanice rozšíří aktuálně platná opatření v oblasti Karvinska na území celého kraje. V kraji se zavádí povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách i veřejné dopravě,“ uvedl v pátek Vojtěch na twitteru.

Hejtman opatření zpochybnil

Hejtman kraje Ivo Vondrák ovšem před novináři zpochybnil nutnost všech zpřísněných opatření, která ode dneška hygienici nařídili.

Vondrák prohlásil, že roušky v MHD jsou namístě. Ostatní opatření ale vnímá jako moc přísná, situace je podle něj stabilizovaná. „Skutečně nevím, co vedlo k tomu rozhodnutí,“ prohlásil Vondrák. „Nevím, do jaké míry ta opatření nejsou spíš panického charakteru a bojím se toho, že lidé to vnímají velmi negativně,“ zdůraznil. S odvoláním na data ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška uvedl, že situace v kraji se nezměnila a kapacity nemocnic jsou dostatečné.

Martínková oponovala, že opatření musí být striktní, aby ochránila rizikové skupiny. „Byť se stabilizovala situace na Karvinsku, vyhaslo nám ohnisko na Dole Darkov, ale vznikla nová lokální ohniska v okrese Frýdek-Místek, v okrese Nový Jičín, v okrese Ostrava,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Irena Martínková.

Podle Vojtěcha se mohlo zavedení nových opatření komunikovat lépe. Tím, že restrikce vyvěsili hygienici na úřední desku, začala platit okamžitě. Ztížili tak například cestu lidem hromadnými prostředky z práce, ale i provoz hospod a kulturní akce. Ty musely skončit z minuty na minutu „Možná se mohla dát platnost od půlnoci,“ připustil ministr s tím, že komunikaci navenek chce do budoucna zlepšit.

Do nemocnice jen s respirátorem FFP2

Zpřísněná protiepidemická opatření v Moravskoslezském kraji jsou už platná. Účinnost nabývají vyhlášením a krajští hygienici už je zveřejnili na své úřední desce. ČTK to dnes řekl Petr Kopřivík z krajské hygienické stanice.

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Při návštěvě nemocnic a v sociálních zařízeních bude nutný respirátor FFP2. V celém kraji platí také uzavření prostor restaurací a barů mezi 23:00 – 8:00 h a konání hromadných akcí jen do 100 osob. Přeshraniční pracovníci se prokáží negativním PCR testem na covid 1x za 14 dní,“ podotkl ministr.

Ministr i hygienici v posledních dnech uváděli, že se stav na Karvinsku stabilizoval a zlepšuje se. Opoziční politici i starostové měst a obcí postup proti koronavirové nákaze v regionu kritizovali. Uváděli, že se opatření přijímala pozdě.

Data se liší

V Moravskoslezském kraji přibylo od poslední čtvrteční aktualizace dat 56 případů nákazy koronavirem. Nejvíce znovu na Karvinsku, kde se od počátku pandemie nakazilo už téměř 2100 lidí.

Nárůst je nižší než ke čtvrtečnímu ránu, a to o deset, vyplývá z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Celkem se podle těchto dat v regionu od počátku pandemie nakazilo 3891 lidí.

Data a údaje o nemocných se z různých zdrojů liší, důvodem jsou odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava eviduje k dnešku v regionu 3547 pozitivně testovaných. Hejtmanství ale dřív poukazovalo na to, že hygienici byli v prodlení se zpracováváním údajů. Hygienici navíc data o nemocných vykazují až v okamžiku, kdy s nimi mají epidemiologické šetření.

V Česku největší nárůst za posledních šest dní

Podle údajů ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek přibylo v Česku 137 případů nákazy novým typem koronaviru. Je to nejvyšší přírůstek za posledních šest dnů. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4617 lidí. Od března se nakazilo 13.612 lidí, z nich se vyléčilo 8640 nemocných. Lokální ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku.

Video  Karvinou máme pod kontrolou, není důvod k panice, uklidňuje Vojtěch  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

disk ( 18. července 2020 21:49 )

Taky pořád čekám, až Babiš donese ty slíbené roušky.
V Rakousku běžně je k dispozici nová rouška v obchodě, nový respirátor v nemocnici - u vchodu a zdarma.

disk ( 18. července 2020 21:48 )

Vypadá to, že nemáme vládu do nepohody. A to se všem Bureš vysmíval, jak on by to dělal jinak a nasliboval nesplnitelné. 6 let jsou ve vládě a nějak se zázraky nekonají - hlavně, že jedou dále dotace a rozpočet je v minusu.

disk ( 18. července 2020 21:44 )

no však by si to zasloužil
nějak se zapomíná, že je i poslanec, tak nechápu, na co si stěžuje. ¨
To bylo machrování, kdo má telefon na Andreje a kecy v kleci.

disk ( 18. července 2020 21:42 )

Premiér z ANO, ministr zdravotnictví z ANO, nezavřeli státní podnik (doly) - spadá pod ministra financí z ANO, a ještě ke všemu je na Severní Moravě hejtman, co je i poslanec a taky z ANO.
Vládní strany jsou ANO, ČSSD a KSČM, tak nechápu, co to plácáte za nesmysly.
ODS ve vládě není a dělá dobře, protože tyhle nemehla nemají obdoby.

disk ( 18. července 2020 21:38 )

tak ono to bez Stbáka Bureše stejně už není úplně ono.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa