Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nákup bez roušky se prodraží až o 3000 korun. V Anglii přitvrdili, pokuty rozdá policie

Autor: ČTK - 
14. července 2020
07:10

Británie zavede od 24. července po dlouhém váhání povinné nošení roušek v obchodech. V pondělí pozdě večer to uvedla agentura PA. V úterý by nařízení měl oznámit ministr zdravotnictví Matt Hancock, televize Sky News nicméně informuje, že už s tím přišel premiér Boris Johnson. Za porušení protikoronavirového opatření bude hrozit pokuta až 100 liber (2950 Kč), kdo ji stihne zaplatit do 14 dnů, vyjde ho na polovic. Dodržování opatření má kontrolovat policie, ne personál.

„Množí se důkazy, že nošení roušek v uzavřených prostorech přispívá k ochraně lidí a jejich okolí před koronavirem,“ řekl mluvčí britského kabinetu. Už v pátek naznačil rozšíření povinnosti nosit roušku britský premiér Boris Johnson. Britové zatím musejí mít nasazenou ochranu úst a nosu pouze v prostředcích veřejné dopravy.

Vláda se dlouho zdráhala v povinnosti nošení roušek přitvrdit. Obávala se, že jich pak nebude dost v nemocnicích a v pečovatelských zařízeních. Také se objevovaly domněnky, že nošení roušek vede k falešnému pocitu jistoty.

Zhruba 67milionová Británie je s 46.500 úmrtími s covidem-19 koronavirem nejhůře zasaženou zemí v Evropě. Vládě se vyčítá, že na pandemii reagovala příliš pozdě a špatně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa