Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senioři v Kutné Hoře kvůli rouškám peskují „nezodpovědné“. Mladá maminka se viru nebojí

Video se připravuje ...
Autor: Sabina Dračková - 
12. července 2020
06:30

Jako by byli zase na začátku pandemie. Tak se teď mohou cítit obyvatelé Kutnohorska. Zatímco většina Česka už si od roušek odvyká, zdejší je musí znovu nasadit. A nejen to. Opatření se tady zpřísnila poté, co se objevilo 40 nakažených a testuje se už i o víkendu. Podle reakcí na dotazy štábu Blesk Zpráv, který se do oblasti vypravil, jsou postoje místních dost rozporuplné.

„Co můžeme dělat? Musíme. Jsou lidi nezodpovědní,“ dává najevo nespokojenost s nutností nosit roušky při nakupování a ve všech dalších uzavřených prostorech důchodkyně Blanka z Kutné Hory.

Video  Na Kutnohorsku odstartovali nový boj proti koronaviru. Místní opět musí nasadit roušky, reakce jsou rozporuplné.  - Blesk - Sabina Dračková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jak sama přiznává, chtěla by, aby se vrátila doba, kdy byla situace klidnější. Bojí se totiž, že zdejší dopadnou jako na Karvinsku. V oblasti se totiž nákaza začala dost rychle šířit. Aby se tak nestalo, začala na Kutnohorsku platit i další pravidla. Jenže i tak už stihla nákaza proniknout z ohniska v Církvici do firmy Foxconn v Kutné Hoře, kde jsou zatím tři nakažení a 19 lidí v karanténě.

S partou do hospody si kutnohorští nezajdou

Na venkovních akcích nesmí být víc než 300 lidí a ve vnitřních prostorech 200 lidí. V restauracích jsou nutné dvoumetrové rozestupy. U stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé s výjimkou členů domácnosti nebo blízkých osob. Používat by se měla dezinfekce.

Na koupalištích může být ve stejný čas maximálně 500 lidí, i tam musejí lidé dodržovat rozestupy a musí být zajištěna dezinfekce. Zakázané jsou taky návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory.

Video  Církvice jsou vylidněné. V epicentrum nákazy na Kutnohorsku se zastavil život 
Video se připravuje ...

Pokud by se situace zhoršila, uvítala by paní Blanka i přísnější opatření jako třeba omezení vycházení. „Zatím takhle člověk potřebuje vyjít ven,“ dodává.

Zdeňka (88) raději moc nevychází

Jen sporadicky vychází ven důchodkyně Zdeňka (88). Má problémy s chůzí, a tak vyrazí ven jen, když je to opravdu nutné. „Jako jsou ti nakažení, tak já jsem taky furt doma,“ přirovnává s úsměvem.

Roušku pak Zdeňka sice nerada, ale poctivě nosí. „Že by mně to tak moc vyhovovalo, to teda ne. Docela ráda bych ji odložila, ale abych byla zdravá, tak ji neodložím,“ říká. 

Nošení roušky podle jejích slov už obtěžuje maminku na mateřské Kamilu (24). Nevnímá to však jako „extra přítěž“. Epidemiologickou situaci ale nesleduje. „Opravdu nevím, já se v tom nějak nevyznám, mně to je jedno,“ přiznala Blesk Zprávám. Že by se místo, kde žije, mělo stát novým výrazným ohniskem, prý nečeká. „Já se nějakého viru nebojím,“ říká.

Testuje se i o víkendu

V celé oblasti je zatím 40 nakažených. Patnáct lidí s nemocí covid-19 žije přímo v Kutné hoře. I proto vidí nošení roušek soukromnice Hana (64) jako rozhodně adekvátní. „Myslím si, že to je na místě naprosto. Je tu riziko, protože (oni) chodí nakupovat, a když je jich 15, tak se to určitě geometrickou řadou šíří. To jsme už viděli z minulosti,“ říká a potvrzuje, že by byla pro obezřetnost.

V sobotu dopoledne se mimořádně otevřelo testovací místo v Kolíně. Navštívilo ho 13 lidí, jak ČTK řekl ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel. Podle něj šlo o minimum lidí, všichni testovaní měli doporučení od hygieniků nebo praktických lékařů.

Stejně jako o sobotách v kolínské, tak i o nedělích v kutnohorské nemocnici budou až do odvolání od sedmi do dvanácti hodin k dispozici testovací týmy. 

Ohniska vznikají ve firmách

Nejvíc zasaženou oblastí je stále Karvinsko v Moravskoslezském kraji. Za uplynulý týden zaznamenali zhruba 104 nových případů na 100 000 obyvatel. Tento ukazatel v tomto okrese v posledních dnech klesá. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými.

Na sousedním Frýdecko-Místecku, kde kvůli nákaze přerušila provoz společnost DEVA, je za posledních sedm dní zhruba 35 nových případů na 100 000 obyvatel. Na Ostravsku je to 17, na Kutnohorsku 40, na Jihlavsku víc než 18 nově nemocných na 100 000 obyvatel a například v Praze pět.

Na Kutnohorsku nákaza pochází z pobočky firmy HR Partner CZE. Ta vyrábí nástavby a vozidla pro přepravu zvířat a je podle jednatele Milana Dolejšího ve stálém kontaktu s hygieniky. Kvůli nákaze hygienici nařídili roušky v okolních Křeseticích, Úmoníně a Červených Janovicích. 

Nikdo z pracovníků však neměl bydlet přímo v Církvici, a tak tady hygiena nařízení nevydala. Pak se ale ukázalo, že někdo z místních nakažený je. „Na obecní úřad, místní poštu, knihovnu a obchod COOP s okamžitou platností nařizuji nošení roušek,“ napsal starosta Církvic Jiří Volenec na facebook ve čtvrtek ráno. O den později uvedl, že nakažení jsou už čtyři lidé. Všichni členové jedné domácnosti. 

„My jako město to ještě rozšíříme, lidé budou muset mít roušky i v městské autobusové dopravě,“ uvedl navíc starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO).

msml20 ( 12. července 2020 17:42 )

Mladá maminka bude zřejmě nějaká odbornice od plotny.
Nikdo paní a jí podobné nestraší čertem a jinými báchorkami, ale říct o viru, že se ho nebojí, může jen hodně naivní člověk.

Pohybovenadany ( 12. července 2020 16:27 )

Důchodci mi nebudou nařizovat co nosit a co nenosit. Kde to jsme ?

adeso ( 12. července 2020 16:05 )

proč afričanům a muslimům? Neměli jsme tu žádné a koukej jak to u jede

Picolo ( 12. července 2020 10:53 )

A proč musí zemřít další ?

marmat ( 12. července 2020 10:52 )

muscula: Tak To si bohužel ještě přičteme......co byste ještě rád/a????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa