Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na jihlavské radnici budou povinné roušky. A velké testování odhalilo dalšího nakaženého

Aktualizováno -
11. července 2020
19:45
Autor: ČTK - 
11. července 2020
13:10

Jihlavský magistrát zavede od pondělí 13. července povinné nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Přímo na magistrátu se sice nemoc covid-19 zatím neprojevila, ale nemocná je jedna spolupracovnice města. Radnice tak chystá preventivně další opatření, znovu by mohly být povinné i roušky v MHD. Z více než 100 testů na koronavirus, které hygienici v pátek odebrali zaměstnancům jihlavské nemocnice a klientům sociálních služeb, je pozitivní jeden. Podobné množství lidí otestovali dnes, výsledky by měly být v neděli odpoledne. 

Podle testů, které dosud absolvovali lidé z vedení města i úředníci, jsou všichni zdraví. Pozitivní test měla pouze jedna pracovnice z komise pro občanské záležitosti, která s magistrátem spolupracuje externě. Radnice nyní zjišťuje, s kým se žena setkala, a preventivně připravuje další testy. Hygienici teď čekají na výsledky dalších 70 testů.

Od pondělí bude povinné nošení roušek při vstupu na pracoviště našeho úřadu,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). V pondělí zasedne krizový štáb města a připraví další opatření.

Zákazy návštěv v nemocnicích i sociálních službách

Z bezpečnostních důvodů upravují provoz i Domov Stříbrné terasy nebo Alzheimer centrum. Od pátku platí zákaz návštěv v jihlavské nemocnici a v zařízeních Integrovaného centra sociálních služeb, jehož zdravotnice měly pozitivní testy. Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, uvedl, že situaci komplikuje fakt, že pozitivní testy vycházejí i lidem, kteří neměli žádné příznaky onemocnění.

Případy podle Kose souvisí s ohniskem ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku, kde se nákaza covidem-19 potvrdila na konci minulého týdne. Do čtvrtka tam testy prokázaly 15 nemocných.

Od 1. 7. mohou Češi odložit roušky ve vnitřních prostorách a také v hromadné dopravě. Někteří ale roušku stále nosí (1.7. 2020) Od 1. 7. mohou Češi odložit roušky ve vnitřních prostorách a také v hromadné dopravě. Někteří ale roušku stále nosí (1.7. 2020) | ČTK / CTK / Ožana Jaroslav

Odložení otevření zbrojnice

V pátek se nemoc prokázala u tří zdravotních sester jihlavských sociálních služeb. Testovat se budou desítky jejich klientů. Ve stejný den se covid-19 potvrdil u sedmi dalších lidí. Testy na koronavirus musejí podle hygieniků podstoupit někteří zaměstnanci jihlavské nemocnice kvůli hospitalizaci pacientky, u níž se prokázal covid-19.

Dva nakažení se potvrdili i v obci Opatov na Jihlavsku. Jak uvedl Český rozhlas, v obci chtěli otevřít hasičskou zbrojnici, ale kvůli nákaze akci, kde čekali 500 až 700 lidí, přesunuli na 15. srpen. Ve Větrném Jeníkově je povinné nošení roušek, v pátek obec informovala, že tamní děti se nově nemohou minimálně do konce července účastnit letních táborů.

Ze stovky testovaných je jeden pozitivní

Je jeden pozitivní případ, odebíralo se víc než sto, takže je to v pohodě. Čekali jsme, že to bude horší. Ale platí to dnes, zítra může být situace úplně jiná. Pokračujeme dál i zítra, protože těch kontaktů, jak se nám do toho dostaly sociální služby a nemocnice, je strašně moc. Minimálně zítra a v pondělí se ještě pojede (testování) v plném rozsahu,“ řekl Kos.

V sobotu hygienici odebrali rovněž kolem stovky vzorků. Využili dvě sanitky zdravotnické záchranné služby.

Všechny případy souvisí podle Kose s ohniskem nákazy ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Prokázala se tam na konci minulého týdne, zatím tam testy potvrdily 24 nemocných. „Hodně obyvatel bylo zaangažováno pracovně v Jihlavě. I když se ta chobotnice už trošičku rozrůstá, tak pořád máme vazbu k původnímu ohnisku, což je Větrný Jeníkov. Důležité je odchytat všechny možné kontakty,“ řekl Kos.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trintin ( 11. července 2020 13:26 )

Radnice nyní zjišťuje, s kým se žena setkala,.?? A stačilo by použít za desítky milionu zavedenou Chytrou karanténu a nemuseli by nic zdlouhavě zjišťovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa