Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Razie kvůli respirátorům: Policie byla i u Vojtěcha. „Nikoho nezatkli,“ čílil se ministr

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. července 2020
19:07
Autor: ČTK, sab - 
2. července 2020
16:07

Policisté v pondělí zasahovali ve firmách, které dodávaly ministerstvu zdravotnictví ochranné pomůcky proti koronaviru, napsal server Seznam Zprávy. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zamířili také do budovy resortu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) však popřel, že by šlo o razii, slova o ní označil za lež. Policii vydali dokumenty k nákupům stejně jako předtím Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ).

Na nákupy ochranných pomůcek v době nouzového stavu se vedle kontrolorů z NKÚ zaměřili i policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) popřel, že by na jeho ministerstvu došlo k nějaké razii. Slova o ní ho během tiskovky při návštěvě Moravskoslezského kraje vytočila. 

Vojtěch: U nás žádná razie neproběhla

„Nastala standardní věc, kterou jsme očekávali, protože se ty nákupy prověřují. Stejně jako je prověřuje NKÚ, tak je prověřuje policie. Policie přišla a chtěla komplexní informaci o nákupech. My jsme jí dali veškerou dokumentaci ke všem nákupům,“ popsal aktuální dění Vojtěch. 

„Poskytli jsme jí informace, ale nikdo nebyl zadržen, nikomu nebyly zabaveny nějaké věci - počítače, mobilní telefony atd. Žádná razie neproběhla, žádné prohlídky neproběhly, byla to ze strany policie žádost o součinnost, o vydání těch dokumentů k zakázkám stejně jako jsme je vydali Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Jsme samozřejmě připraveni na tomto spolupracovat, jsme přesvědčeni, že jsme dělali vše v nejlepším vědomí a svědomí, abychom zajistili ochranné prostředky,“ dodal Vojtěch.

Zásah ve firmě, která dodávala respirátory za miliony

V pondělí v šest hodin ráno však dorazili detektivové na prohlídky do firmy Recea Prague, která Ministerstvu zdravotnictví v době nouzového stavu dodala respirátory za 6,9 milionu korun.  „Ano, v pondělí byla provedena domovní prohlídka a také prohlídka v sídle mé firmy,“ potvrdil Seznam Zprávám informaci majitel společnosti Radek Kunc.

„Policie vše prohledala, zabavila mi osobní počítač a telefony a také originální účetnictví,“ řekl Kunc. Detektivové hledali nejen ve firmě, ale i v jeho domě peníze v hotovosti. „Zatím se k celé události nemohu více vyjadřovat, vše mám ale v naprostém pořádku,“ reagoval.

Podle zdrojů serveru Seznam Zprávy policisté zasahovali i v jiných firmách a u dalších dodavatelů, od nichž resort ochranné pomůcky v nouzovém stavu nakupoval.

Policisté dorazili také do společnosti Batist, která rovněž dodávala ministerstvu respirátory. Serveru to bez dalších podrobností sdělila mluvčí firmy Martina Piskorová.

„Prázdná schránka“ v hledáčku policie

Detektivové se zajímají podle serveru také o společnost LA Factory, která inkasovala za dodávky pomůcek od ministerstva největší sumu, celkem 627,8 milionu. Majitel firmy Radek Švec podle serveru zásah odmítl komentovat. „Mám dovolenou. S dotazy se obraťte na policii,“ řekl Švec.

Server Seznam Zprávy už dříve napsal, že firma měla před získáním zakázek na dodávky pomůcek nulové tržby a u některých dodaných pomůcek se prokázala padělaným certifikátem. Majitel firmy to popřel. Podle ministerstva v době krize EU certifikáty nepožadovala, pokud nákupy státu směřovaly ke zdravotníkům, což potvrdila Česká obchodní inspekce.

Video  Vojtěch: Virus nezmizel. Vadí mu oslavy a večírky a promluvil o rouškách nejen v Praze. V metru zůstanou, co obchody?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Koronavirus se začal v Česku šířit na začátku března. Ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu nakoupilo do konce nouzového stavu v polovině května roušky, respirátory, rukavice, ochranné obleky či ventilátory a termokamery za 2,34 miliardy korun. Asi třetinu dodávek stornovalo kvůli nevyhovující kvalitě pomůcek, nedodání v termínu nebo nesplnění požadavků.

Nákupy ochranných pomůcek ministerstvo podle kritiků na začátku epidemie nemoci covid-19 způsobované koronavirem podcenilo a pochybnosti vzbudili i někteří dodavatelé. Kromě policie se nákupy pomůcek zabývá i Nejvyšší kontrolní úřad. Část poslanců také požadovala vznik vyšetřovací komise.

marmat ( 3. července 2020 09:30 )

Gratulace k Vašim "luxusnímů...VIP nikům ....TO NEMĚŇTE !!!
Zatýkat se bude tam, kde zfalšovali licence....a kde přepálili vejvar !!!
To si změňte....a nedělejte ze sebe naivnější trolly, než je nutno.

hubaucpanakoblihou ( 3. července 2020 00:20 )

Vrána vráně oči nevyklove.

hulmihosoudruhu ( 3. července 2020 00:18 )

Jak by mohli soudruzi někoho zatknout, když patří do společného ANOgangu.

marmat ( 2. července 2020 22:41 )

Dnes trollí parta tady exceluje......
pro VLÁDU je ovšem jejich
naivita , ubohost a posedlost velkým přínosem
Soupeř bez úrovně je BONUS

marmat ( 2. července 2020 22:37 )

gemino: Vaše POSEDLOST vládou je už fatální....zkuste tohle léčit....
covid si Vás asi hodně "půjčil"!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa