Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Nejsme z toho šťastní,“ říká Vojtěch o nárůstu nakažených. V Praze zůstanou roušky v metru

Aktualizováno -
28. června 2020
21:09
Autor: ula, ČTK - 
28. června 2020
11:52

Podíl nově potvrzených případů nemoci covid-19 na počtu testů se v sobotu oproti pátku zhruba ztrojnásobil na 13,96 procenta. Je tak nejvyšší od 10. března, kdy se v Česku začínal šířit koronavirus. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pořadu Partie na CNN Prima News uvedl, že ho čísla sice znepokojila, ale nejedná se o druhou vlnu. Rapidní nárůst způsobilo podle něj masivní testování v nejpostiženější oblasti Česka, na Karvinsku. Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedl, že je třeba vylepšit opatření v dolech OKD. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak pro ČT sdělil, že v Praze by roušky měly být povinné pouze v metru.

„Už v noci musím říct, že jsem ho (číslo, pozn. red) viděl, a byli jsme znepokojení. Ale není to druhá vlna,“ uvedl ministr. Podle něj momentálně probíhá masivní testování na Karvinsku, kvůli kterému byl zaznamenán prudký nárůst případů.

„Nejsme z toho šťastní, ale musíme se podívat na strukturu toho čísla, je to stále lokální ohnisko,“ upozornil Vojtěch. 

„Čísla mě překvapují a je třeba říci, že čísla nereprezentují situaci v celém Česku, naprostá většina případů je Moravskoslezský kraj a tady je jasné, že opatření v dolech nejsou dostatečná a je třeba je vylepšit,“ uvedl vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle něj případy nejsou závažné klinicky, ale epidemiologicky.

Od 1.7. by mělo nastat celorepublikové rozvolnění opatření, lidé by mohli odložit roušky i ve vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě. O tom, jakých částí Česka se to bude týkat a jakých ne, zatím epidemiologové jednají.

V Praze počet případů klesá

Rozvolňování se nebude týkat Karvinska, naopak opatření přitvrdí. Bude se to týkat například sportovních nebo kulturních akcí,“ řekl Vojtěch.

Epidemiologové před týdnem avizovali, že rozvolňování se zřejmě nebude týkat i dalších krajů nebo i hlavního města. Zda to tak bude, zatím Vojtěch neuvedl. „V Praze naopak počet nakažených klesá,“ dodal k tomu Vojtěch.

Roušky jen v metru?

Roušky naopak zřejmě nebudou od 1. července povinné v pražské MHD s výjimkou metra, řekl Babiš ČT. Jak to bude v hlavním městě v jiných vnitřních prostorách, neuvedl. Praha vypadá dobře, řekl premiér ve videu zveřejněném na facebooku.

Blesk Zprávy oslovily koordinátora pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro uvolňování opatření Rastislava Maďara, ten výrok premiéra nechtěl komentovat.

„Dnes jsme v rámci odpolední videokonference svolané panem ministrem Vojtěchem dospěli k finálním závěrům, které budou v platnosti od 1. 7. Máme však domluvu, že do zítřejší tiskové konference to epidemiologové komunikovat nebudou,“ sdělil Blesk Zprávám Maďar.

Dále Vojtěch uvedl, že bude probíhat plošné testování v sociálních zařízeních a v nemocnicích. Vojtěch považuje za pozitivní, že nestoupá počet hospitalizovaných s covidem-19, naopak klesá. Momentálně je v nemocnici 117 pacientů.

Ministerstvo neplánuje nijak omezit pohyb v rámci Česka. „Je ale třeba být obezřetný. Máme případy, kdy lidé mají příznaky, ale účastní se rodinných oslav a z toho vznikají další pozitivní případy,“ varoval Vojtěch.

Epidemiolog: Covid-19 není sezónní nemoc

Jak uvedl v Otázkách Václava Moravce epidemiolog Jiří Beran, nový typ koronaviru podle něj není sezónní onemocnění a je třeba si na tuto nemoc zvyknout.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

j.p.toman ( 29. června 2020 08:11 )

Prahu a Karvinou ohradit a hlídat.

viho ( 28. června 2020 23:22 )

Největší smůlu budou mít asi ti, co skočili na lep levných jízdenek na žlutý vlak do Jugošky. V podstatě je to Babišův koridor, jen tomu tak z marketingových důvodů neříkají. Pravděpodobnost, že v každém vlaku bude aspoň jeden nakažený, je docela velká a lidé stráví dovolenou v karanténě.

BoziMilda ( 28. června 2020 18:52 )

Chodí, stejně jako ostatní. Ale přesto se šíří hlavně mezi horníky a jejich rodinnými příslušníky. Takže z toho logicky vyplývá, že k přenosu dochází v práci a doma, a ne v hospodě.

bizon_pepa ( 28. června 2020 16:54 )

Chlapci jsou z toho nešťastní, neustále vymýšlejí různé šikanozní opatření a pak sem pustí číňany. Taj že se té druhé vlny přece jenom dočkáme?

BoziMilda ( 28. června 2020 16:17 )

plovárny, hodspody, jasně, a proto se to šíří hlavně mezi horníky ze šachet a mezi agenturními pracovníky na ubytovnách, jinak co asi můžou dovolenkáři přitáhnout, když už to tu běhá teď

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa