Po pandemii přibývá dětských tlouštíků: Odbornice vysvětlila, jak je to s tuky v jejich jídelníčku!
Práce, stres, domácí výuka, omezený pohyb. Tato slova v poslední době skloňuje denně většina rodičů. Není jednoduché vše skloubit. Tak si rodina ušetří čas a objednává pravidelně jídlo z fastfoodů nebo restaurací přímo domů. A může se stát, že během tří měsíců karantény hodně přiberou na váze nejen dospělí, ale i děti.
Počet obézních dětí stoupl ve všech státech Evropy od roku 1980 více než trojnásobně. U nás více než 20 procent dětí ve věku 6 až 12 let má nadváhu a mezi třinácti až sedmnáctiletými je 13 % s nadměrnou hmotností. Pouze 24 % dětí, které mají oba rodiče obézní, má v dospělosti normální váhu. Příčinou je málo pohybu a přespříliš nevhodného jídla.
Z lékařských statistik vyplývá, že pouze 10 % obézních dětí se tloušťky navždy zbaví a těm ostatním přinese zdravotní potíže. A nyní se odborníci obávají, že po »koronavirové době« dětí s nadváhou přibude.
Co s tím?
● zařadit do každodenního režimu pohyb
● z jídelníčku vyloučit sladké nápoje
● vyhnout se jídlům z fastfoodů s vysokým obsahem nasycených tuků
● dbát na dostatečný příjem ovoce, zeleniny
● při přípravě pokrmů dávat přednost prospěšným tukům, mezi které patří například řepkový.
Jak je to s tuky v dětském jídelníčku?
Zvláštní kapitolou dětského jídelníčku jsou tuky, které by měly tvořit asi třetinu energetického příjmu. Ale… „V dětském jídelníčku je třeba maximálně omezit potraviny s vysokým podílem nasycených (živočišných) tuků, a to i ve skryté formě. Mezi takové patří např. uzeniny a masné výrobky, tučné maso, chipsy, jemné a trvanlivé pečivo či některé cukrářské výrobky s tučnými krémy a polevou, ve kterých je palmový tuk,“ říká výživová poradkyně MUDr. Hana Mojžíšová a dodává:
„Vhodnou volbou je používání kvalitních rostlinných olejů. Jejich přínos spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných více nenasycených mastných kyselin. Ty mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky pozitivnímu ovlivnění hladiny cholesterolu. Zároveň jsou tyto oleje bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které mimo jiné mají protizánětlivý efekt a tělo si je neumí vyrobit.“
Tip na rychlý oběd pro nejmenší
Zdravé lívance s vůní banánů
Zavolejte děti k přípravě, bude jim tak chutnat ještě více a vám pomůžou. Vidličkou rozmačkejte zralý banán, přidejte dvě celá vejce a vše rozmixujte. Lívancové těsto máte hotové. Tak jednoduché to je.
Nyní už těsto jen dozlatova osmažte z obou stran ideálně na řepkovém oleji. Díky neutrální chuti oleje tak zůstane banánová chuť v lívanečcích dobře znatelná. Navíc se ke smažení řepkový olej hodí nejlépe, protože se přepaluje až při opravdu vysoké teplotě. Před podáváním můžete dobrotu ozdobit čerstvým ovocem nebo skořicí.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.