Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi mohou vyjet po Evropě, ale „semafor“ má mouchy. Ne všude vás přijmou, varují experti

Autor: sova, ČTK - 
2. června 2020
20:08

Vláda v pondělí představila systém, který stanoví bezpečné země, do nichž by mohli Češi cestovat bez omezení či ze kterých by naopak do České republiky mohli přijíždět návštěvníci. Jenže takzvaný „vládní semafor“ má díry. V rámci komunikačního šumu údajně došlo k jeho mylné interpretaci, kdy jej Češi chápou jako mapu, do jakých zemí lze volně cestovat bez omezení. Platí sice, že negativní test na koronavirus bude vyžadován při návratu z červeně označených zemí – tedy z Velké Británie a Švédska, nelze však tvrdit, že do zelených zemí bude pro Čechy možný vstup bez omezení. Upozornil na to web cestujlevne.cz.

Pravidla pro vstup na území cizího státu totiž česká vláda neovlivní. Mapa vydaná ministerstvem zahraničí tak pouze podává informace za „tuzemskou stranu“ – týká se tedy výhradně povinnosti testování. Češi se budou smět z 25 států EU vracet bez potřeby negativních testů. U dvou zemí, Velké Británie a Švédska, zatím opatření stále budou platit.

Oproti tomu mapa, kterou na svém facebooku zveřejnil server cestujlevne.cz, zohledňuje „tvrdost“ podmínek pro vstup do jednotlivých zemí. Sleduje tak situaci v konkrétních státech a snaží se zjednodušit odpověď na otázku, zda přijímají turisty nebo nikoli, případně za jakých podmínek.

Každý stát má parametry nastaveny jinak

Z toho vyplývá, že informaci, kam je skutečně možné cestovat, si každý člověk musí zjistit individuálně na základě toho, jaký stát se chystá navštívit. V řešení této problematiky „vládní semafor“ nepomůže – ten totiž stanovuje pouze podmínky pro návrat domů z jednotlivých zemí. Ujasňuje tak to, co nás čeká po příjezdu. S pravidly pro odjezd, konkrétně pro vstup na cizí území, by se Češi měli seznámit sami, každý stát je má totiž nastaveny jinak.

I po rozvolnění režimu na hranicích budou na přechodech probíhat namátkové kontroly. „Které mohou odhalit, zda člověk vstupující na naše území plní podmínky,“ řekl v pondělí k rozvolňování cestování ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Kontrola bude podle Petříčka i nadále platit na hranicích Rakouska a Itálie.

Nejisté Polsko

 „V případě řady populárních turistických destinací už vlády avizovaly, že povolí příjezd z bezpečných zemí, ke kterým patří i ČR,“ informoval šéf české diplomacie. Otazníky jsou stále na hranicích s Polskem. „Vláda nemá zatím stanovený termín, kdy by chtěla své hranice otevřít. Pro občany zatím platí, že pokud budou chtít cestovat do Polska, budou muset být 14 dní v karanténě,“ upřesnil Petříček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa