Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řecko otevřelo hotely pro turisty, povinné jsou rozestupy a dezinfekce. Pláže se plní

Autor: ČTK - 
1. června 2020
18:57

Řecko v pondělí udělalo první větší krok k zahájení turistické sezony, když opět povolilo otevření všech hotelů s celoročním provozem zavřených od března kvůli pandemii covidu-19. V zemi se po více než dvou měsících opět otevřely také základní školy a školky, bazény, knihovny, kempy či letní kina. Nadále ale všude platí, že lidé mají dodržovat bezpečnou vzdálenost a ve veřejné dopravě jsou povinné roušky.

Turistickou sezonu chce Řecko zahájit 15. června, kdy se otevřou i sezonní ubytování. O téhož data mohou do Atén a Soluně začít létat bez omezení turisté ze tří desítek zemí, včetně České republiky. Cestující z těchto států nebudu muset mít žádné potvrzení kvůli koronaviru, ani nebudou muset do karantény. Podle místních médií jsou ale možné namátkové testy na koronavirus na letištích. Do ostatních řeckých destinací má být obnovena mezinárodní letecká doprava 1. července.

Řecko už má za sebou několik vln uvolňování

Ode dneška se v Řecku otevřely po více než dvou měsících školky a základní školy, které byly zavřené od března. Ostatní školy se podle místních médií mohly otevřít už dříve, školní rok nicméně v zemi končí už 26. června. Opět fungovat mohou ode dneška v Řecku také svatební agentury či masážní a tetovací salony a Řekové mohou opět individuálně do bazénů, už dříve byly povoleny tréninky skupin. Pláže se v zemi s omezenou kapacitou otevřely už v polovině května.

Řecko zavedlo opatření proti šíření koronaviru v první polovině března a začátkem května začalo s jejich uvolňováním. Od 4. května se opět otevřely některé obchody či kadeřnictví, předtím fungovaly jen obchody se základním zbožím či lékárny. V neděli 17. května mohli Řekové po více než dvou měsících opět na bohoslužby a den nato se otevřely archeologické památky, rovněž s omezenou návštěvností.

Zlevnila i MHD

Restaurace, bary a kavárny by se v Řecku měly otevřít 15. června, od 25. května mohou být v provozu jen zahrádky restaurací či prostory s otevřenou stěnou ven. Už týden smí také Řekové opět volně cestovat na tamní ostrovy.

V Řecku se po více než dvou měsících opět otevřely hotely. V Řecku se po více než dvou měsících opět otevřely hotely. | Reuters

Řecká vláda se snaží do země přilákat turisty a zmírnit tak ztráty cestovního ruchu, který se na místní ekonomice podílí asi z jedné pětiny. Už dříve oznámila, že pro turistickou sezonu, tedy od 1. června do 31. října, sníží daň z přidané hodnoty (DPH) z 24 na 13 procent na veřejnou dopravu, vstupenky do venkovních kin, kávu či nealkoholické nápoje. Místní média v pondělí uvedla, že od pondělka zlevnily například jízdenky na MHD v Aténách či Soluni.

Řecko podle řady expertů pandemii covidu-19 zvládlo relativně velmi dobře, dosud se v zemi potvrdilo jen 2920 případů nákazy a úmrtí s covidem-19 eviduje země 177.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa