Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Thajský král s konkubínou a bodyguardkami opustil „palác rozkoše“. A vyjel si na kole

Autor: Darina Jíchová - 
28. května 2020
21:35

Thajský král Mahá Vatčirálongkón (67), který po nástupu na trůn přijal jméno Ráma X., strávil značnou část koronavirové krize v luxusním Grand Hotelu Sonnenbichl v sousedním Německu. Podle místního zdroje si celé jedno patro přeměnil v „palác rozkoše“, společnost mu dělá konkubína a tým jeho dámské ochranky, kterou tvoří 20 agentek. S tím, jak pandemie ustupuje a Německo se vrací k normálnímu životu, i král opustil bezpečí hotelu a se svým doprovodem vyrazil na kolo, informoval deník Daily Mail.

Král Mahá Vatčirálongkón vyměnil vojenskou uniformu za cyklistické legíny a pod dohledem sličných agentek vyrazil na projížďku nedaleko bavorské obce Unterammergau podél hranic s Rakouskem.

Německý deník Bild uvedl, že král karanténu opouštěl jen zřídka a s odkazem na zdroj ze zařízení napsal, že celé čtvrté patro přeměnil na „palác rozkoše“, který zaplnil „poklady a starožitnostmi dovezenými z Thajska“.

Thajský král Mahá Vatčirálongkón na počátku května zavítal do Thajska. S manželkou Suthidou šili v době koronaviru roušky. Thajský král Mahá Vatčirálongkón na počátku května zavítal do Thajska. S manželkou Suthidou šili v době koronaviru roušky. | Reuters

O královo bezpečí se stará speciální jednotka SAS tvořená výhradně ženami, kterým se někdy říká „sexuální vojačky“. Zkratku SAS používají také speciální jednotky britské armády, oddíly spojuje nejen abreviatura, ale také motto: „Kdo se odváží, vítězí.“

Králův výlet zachytili fotografové Bildu, panovníka doprovázely nejen agentky, ale také jedna z jeho konkubín. Cyklistickou skupinu následovala limuzína a několik karavanů. Projížďka Vatčirálongkónovi zabrala asi dvě hodiny. Jeho dlouhý pobyt v Německu vyvolal nevoli jak mezi místními obyvateli, tak mezi regionální vládou.

Německo s přítomností krále nemůže nic dělat

Bavorská lídryně Zelených Katharina Schulzeová se obrátila na bavorskou vládu se žádostí, aby vysvětlili, proč thajskému králi dovolili zůstat v zemi, když Německo uzavřelo hranice a vyhlásilo karanténu. Zdůraznila, že jeho pobyt nemá „ani v nejmenším souvislost s obchodními vztahy Německa a Thajska“. Schulzeová sdělila reportérům Bildu, že od vlády nedostala odpověď.

Grand Hotel Sonnenbichl je pro „běžné“ hosty uzavřen, jeden z jeho zaměstnanců vypověděl, že nikdo z nich nesmí do čtvrtého patra, kde se ubytoval král a jeho lidé. Reportér Bildu Max Boeddeker prohlásil, že s ohledem na královu diplomatickou imunitu, Německo proti jeho přítomnosti v zemi nemůže nic moc dělat.

Thajci kritizují krále

Není jasné, jak dlouho ještě hodlá Vatčirálongkón v Německu zůstat, počátkem května se sice na chvíli vrátil domů. Z Thajska ale zase rychle odjel zpátky do svého bavorského ráje. Jeho chování kritizují i Thajci, kteří mu vyčítají, že se nestará o svůj národ, který čelí koronavirové krizi. „Proč vůbec potřebujeme krále?“ bouří se Thajci, čímž dost riskují. Za urážku monarchy a královské rodiny hrozí trest až 15 let vězení.

frantacizek ( 28. května 2020 23:33 )

zas ten buddhista bez místa? kdyby tě viděl Aristoteles, přehodnotí svou myšlenku o monarchii jako ideálním řízení společnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa