Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman podpořil rozšíření Pětadvacítky na malá s.r.o. A EET si bere do konce roku pauzu

Aktualizováno -
28. května 2020
14:25
Autor: ČTK - 
28. května 2020
14:10

Společníci malých společností s ručením omezeným s nejvýše dvěma společníky, které poškodila epidemie koronaviru, budou moci žádat o státní příspěvek 500 Kč denně. Zákon, který jim to umožní, ve čtvrtek podepsal prezident Miloš Zeman. Prezident podpořil také to, aby si elektronická evidence tržeb (EET) vzala pauzu do konce roku a nezatěžovala tak podnikatele postižené pandemií. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Příspěvek společníkům malých s.r.o. představuje obdobnou podporu, kterou již předtím získaly osoby samostatně výdělečně činné v podobě Pětadvacítky. Jde nejen o živnostníky, ale třeba o lékaře a další podobné samostatně působící profese. Uvedenou částku dostávají za každý den.

Senát chtěl v novele změnit zdroj peněz pro vyplácení bonusu. Vláda ho vyplácí z vybraných daní z příjmů zaměstnanců. Jde ale o sdílenou daň, o níž se vláda dělí s kraji a obcemi. Samosprávy tak přicházejí o peníze do svých rozpočtů. Senát chtěl, aby příspěvek vyplácel stát přímo z rozpočtu. Sněmovní většina ale návrh Senátu odmítla.

Pomoc pro společníky s.r.o. zabolí města a obce

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) trvala na tom, že pokud by návrh Senátu prošel, musela by výplatu příspěvku zastavit. Návrh by podle ní byl neproveditelný. Řada senátorů, ale i opozičních poslanců poukazovala na ztráty, které to obcím a krajům přináší. Obce podle jejich odhadů přijdou asi o 11 miliard a kraje asi o čtyři miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj má připravit návrh, jak samosprávám výpadek příjmů dorovnat.

Sněmovna na návrh Pirátů do této novely prosadila, aby příspěvek dostávaly i osoby samostatně výdělečné činné, které jsou současně pěstouny nebo dobrovolníky pečovatelské služby. Příspěvek můžou dostávat i OSVČ, které jsou současně zaměstnány jako pedagogové.

Nově zavedený příspěvek je určen pro společnosti s.r.o. s nejvýše dvěma společníky, kde o podporu mohou požádat oba. Může být i více společníků, kteří ovšem musejí být v přímém příbuzenském vztahu. V takovém případě mohou o podporu požádat všichni. Stejně jako u podpory OSVČ nesmí být žadatel současně zaměstnancem účastným na nemocenském pojištění a nesmí na sebe v daném období čerpat státní podporu zaměstnanosti, tzv. kurzarbeit.

Příspěvek je osvobozen od daně z příjmů a nepodléhá exekuci. Přesto schválená novela výslovně stanovuje, že banky a další poskytovatelé platebních služeb jsou povinni příspěvek vyplatit i lidem v exekuci.

Od EET si oddychnou letos všichni

U elektronické evidence tržeb parlament koncem března schválil už jeden odklad, který měl trvat tři měsíce po skončení nouzového stavu. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Nouzový stav skončil 17. května. Zákon tak fakticky odložil i spuštění poslední fáze EET, která měla nastat 1. května.

Senát navrhoval prodloužit odklad zbývajících dvou fází EET, tedy rozšíření na další odvětví vyjma ubytovacích a stravovacích služeb a obchodu až do konce června 2023. Sněmovna ale jeho návrh odmítla.

Evidence tržeb se tak od příštího roku rozšíří na všechna zbývající odvětví, hlavně na řemeslníky, ale třeba i na lékaře nebo advokáty. Vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM přitom na začátku dubna nesouhlasila s návrhem opozice na odklad zavedení EET do dalších odvětví z letošního 1. května na 1. leden příštího roku. Část zákonodárců z řad Pirátů, ODS, SPD, TOP 09 a STAN se kvůli nesouhlasu s rozšířením EET na všechna odvětví obrátila v lednu na Ústavní soud.

Přijatý zákon dává podnikatelům a dalším poplatníkům, kterých se to týká, tři měsíce čas na přípravu na zahájení či znovuzahájení evidence tržeb. Týká se to hlavně vyzvednutí autentizačních údajů či zažádání o povolení o evidování ve zvláštním režimu.

deratizater ( 28. května 2020 19:35 )

To jako budete sypat peníze daňových poplatníků i lichvářským eseročkám?Nechte je pochcypat hladem šmejdy co ničí občanům životy není důvod jim pomáhat.

brano34 ( 28. května 2020 18:07 )

- stále vykašlávají koronavirus a ty bílé místa na tváři a pod nimi vyplazený jazyky, no toto

muriQ ( 28. května 2020 17:24 )

To bude nějakej Ovablbec.

zirioges ( 28. května 2020 17:07 )

PAT a MAT jsou pořád infekční?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa