Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek, Faltýnek i Klaus bez roušky. Koronavirus už poslance nestraší, Vojtěch to nevěděl

Autor: ČTK, sab - 
26. května 2020
16:45

Sněmovna v úterý potvrdila trvání stavu legislativní nouze, v němž může zrychleně schvalovat návrhy zákonů. Dnes by měli poslanci projednat vládní předlohu, díky které budou moci poskytovatelé zdravotní péče získat náhrady za koronavirový výpadek 30,5 miliardy korun. Někteří členové dolní komory už ve sněmovních budovách odložili roušky. Vedení Sněmovny se podle informací ČTK dohodlo na tom, že jejich nošení bude dobrovolné.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že o existenci dohody nevěděl. Na dopolední tiskové konference přicházeli zástupci jednotlivých sněmovních stran s rouškami i bez nich, podobně to vypadalo i po zahájení schůze v jednacím sále.

„Obecně doporučuji roušky stále nosit, protože pokud člověk je v blízkosti druhého člověka na vzdálenost dvou metrů, to riziko bezesporu existuje,“ uvedl ministr. Osobně roušku nadále nosit bude, za lepší by považoval, aby i poslanci v jednacím sále roušky měli.

Někteří poslanci již roušky odložili. (26. 5. 2020) Někteří poslanci již roušky odložili. (26. 5. 2020) | Reprofoto ČT24, PSP ČR

Předseda lidovců Marian Jurečka řekl, že ačkoli je nošení roušek dobrovolné, jeho klub se domluvil na tom, že jeho poslanci zatím roušky neodloží. Roušku si také nechal lékař a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) a také jeho stranická kolegyně Jana Černochová.

Že řada poslanců roušky zcela odložila nebo stáhla pod bradu, ukazuje i video, které před začátkem jednání umístil na svůj instagram nejmladší z poslanců Dominik Feri (TOP 09). Pořídil blízké záběry z míst, kam se novinářské kamery nedostaly. I on v poslanecké lavici seděl bez roušky stejně jako i jeho spolustraníci Miroslav Kalousek nebo Karel Schwarzenberg.

Stejně tak bez roušky řečnil šéf STAN Vít Rakušan nebo předseda komunistů Vojtěch Filip. Staženou roušku měl u mikrofonu i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (ANO) či někteří zástupci ČSSD. Bez roušky řídil schůzi i předseda komory Radek Vondráček (ANO), ten však seděl na osamostatněném předsednickém křesle, tedy v rozestupu od ostatních.

Někteří poslanci už roušky odložili. (26. 5. 2020) Někteří poslanci už roušky odložili. (26. 5. 2020) | Instagram Dominika Feriho

Poslanci TOP 09 neměli roušky už na tiskové konferenci před jednáním. Reagovali tak na postupná uvolňování. „My spolu stejně trávíme poměrně hodně času, my jsme přišli z předsednictva, kde už jsme spolu jednání měli,“ vysvětlila předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. „Máme to schválené tady od pana doktora,“ řekla a poplácala po rameni poslance a lékaře Vlastimila Válka, který stál vedle ní.

„Já jsem riziková skupina v této trojici jediný. Já jsem s tím naprosto souhlasil, Markéta je mladá a pan místopředseda také, takže já pokud nemám problém, nemůže mít nikdo další,“ řekl s úsměvem Válek.

Zákony projednávají zrychleně

Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) vyhlásil před týdnem stav legislativní nouze s předstihem na dobu od úterý do konce června. Předchozí stav legislativní nouze, vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru v polovině března, skončil v neděli 17. května s nouzovým stavem. Sněmovna za tuto dobu schválila několik desítek vládních protikrizových zákonů.

Díky kompenzačnímu zákonu bude moci ministerstvo zdravotnictví připravit mimořádnou úhradovou vyhlášku, na jejímž základě se budou peníze poskytovatelům zdravotních služeb proplácet. Přímé náhrady se předpokládají 27 miliard korun, zbytek by poskytovatelé měli získat zvýšením objemu hrazených služeb.

Pravděpodobně v pátek by měla dolní komora zrychleně schvalovat i další dvě předlohy, které vláda předložila kvůli koronavirové krizi. Soubor daňových změn obsahuje snížení daně z přidané hodnoty u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce, sportovní události, na sportoviště, do saun a dalších podobných zařízení a u jízdného na vleky. Dále by se měla snížit o čtvrtinu silniční daň u nákladních aut nad 3,5 tuny. Druhý návrh zákona by odpustil menším firmám do 50 zaměstnanců sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem by nemohl snížit mzdy.

panda82 ( 26. května 2020 19:14 )

nerouhejte se, může vás to potkat, jedovatá slina není bez následků

panda82 ( 26. května 2020 19:11 )

To jednání je mimo uzavřenou místnost, nebo pro nadlidi to neplatí? Jo oni mají privilégie, hajzlové

kralovna-vsech-mori ( 26. května 2020 18:14 )

Bylo lepší když měli ta svoje huby plné jedu za rouškama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa