Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi, utrácejte, vybízí Havlíček. Promluvil o „rozdávání“ peněz, hádkách ve vládě a žalobách

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. května 2020
05:30

V pondělí vyšla zdarma druhá příručka Blesku z cyklu „Česko po koronaviru“. Předchozí řešila dopady na trh práce, ta současná na podnikání. S podnikáním má osobní 30letou zkušenost i vicepremiér Babišovy vlády Karel Havlíček (za ANO), který dorazil do pořadu Epicentrum, aby promluvil o pomoci státu pro malé a střední firmy a OSVČ v dobách, kdy jsou těžce zkoušeni pandemií, omezeními a nastupující krizí. Havlíček odmítl kritiku, že by se snažili pomoci jen někomu a věří, že spotřebitelé začnou víc utrácet.

„Ta příručka? Pochvala, já jsem se na to díval, máte to pěkně udělané. Je to čtivé, je to dobré, daly by se tam ještě doplnit další nástroje, které jsou, ale jinak je to určitě praktická věc,“ komentoval v Epicentru vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) příručku Blesku Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život, která řeší dopady pandemie tentokrát na firmy či osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Jak jim vláda pomáhá? „Děláme, co se dá s ohledem na to, jaké máme rozpočtové možnosti a také s ohledem na to, co jsme schopni prakticky rozdistribuovat. V současnosti 1,5 milionu podnikatelů žádá určitou podporu, jsou to statisíce až miliony žádostí, které se musí vyadministrovat,“ upozorňuje Havlíček. A tak dochází i na zamítnuté žádosti či prodlevy. Jak žádat a jaké jsou termíny pro podání žádostí, i o tom je příručka Blesku. 

Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život | archiv

Havlíček: Zažil jsem v podnikání mnohé, nám nepomohli

Zatímco s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) se ve studiu minulý týden probíral program Antivirus a dopady na zaměstnance, Havlíček řešil jiné programy a opatření vlády. Pětadvacítku pro OSVČ, COVID I až III a další nástroje, které vláda Andreje Babiše (ANO) použila.

Malí a střední podnikatelé se často dostali do nezáviděníhodné situace. Mnoho z nich se dozvědělo, že ze dne na den musí zavřít. Jak získat peníze pro firmy či OSVČ či co vše podnikatelům ulehčí život, jsou nyní zásadní otázky, které si příručka Blesku klade a zodpovídá.

Havlíček přitom hájil kroky vlády s tím, že i na malé a střední podniky a OSVČ skutečně myslela. A rozhodně víc, než tomu bylo v minulosti. „Já jsem 30 let podnikal, 30 let jsem zažíval úspěchy, někdy i neúspěchy. Zažil jsem dobu světové hospodářské krize roku 2008, dva roky to trvalo, zaměstnával jsem stovky, dokonce snad přes tisícovku lidí. Měli jsme textilky a docela se nám dařilo a najednou přišla světová krize, kdy jsme šli na třicet, čtyřicet procent našeho výkonu. Bylo to kruté, tenkrát si pamatuji, že jsem rok lítal po bankách a zajišťoval financování, některé účasti jsme prodali,“ líčil Havlíček.

„Vím, co to je, když taková věc přijde. Je pravda, že tenkrát byl menší zásah, nešli jsme na nulu, ale také to trvalo dva roky. Zatímco teď je to tak, že jste na nule, ale je to otázka několika týdnů nebo měsíců. Ale vzpomínám si, co nám tenkrát vláda dala. Já vám to zrekapituluji. Nic. Čistá nula. Prošetřili jsme se prakticky až do další krize. S výjimkou některých záruk. My jsme dnes kritizovaní, že záruky jdou pomalu. Za dva roky se dalo méně záruk, než my jsme dneska dali za 14 dní, za tři týdny. Vláda tenkrát pro střední firmy nic neudělala, akorát se o tom mluvilo,“ tvrdí.

Likvidace malých? Nesmysl, říká Babišův vicepremiér

Nejen Havlíček, rovněž sám premiér Babiš pochází z podnikatelského prostředí – do roku 2017 vedl holding Agrofert, který převedl kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Pomáhá vláda nyní skutečně malým a středním, nebo se je snaží dál likvidovat, jak tvrdí opozice včetně Miroslava Kalouska (TOP 09)?

„To je úplný nesmysl, já rozumím nervozitě opozice, rozumím, že se jim prostě ta krize nedařila, že více než na výsledky naší ekonomiky a celé společnosti myslí na své voliče a možná volby krajské nebo jakékoliv jiné. My jsme na to nešli politicky,“ dušuje se Havlíček.

„Faktem je to, že nám dnes velké firmy vyčítají, že dáváme hlavně těm malým firmám, živnostníkům atd., a zase ti menší mají pocit, že to dáváme těm velkým,“ bránil se Havlíček ve studiu Blesku.

Havlíček tvrdí, že současná vláda skutečně koná – důkazem má být třicet programů reagujících na dění kolem pandemie covid-19 za desítky až stovky miliard. Na podporu ekonomiky přitom má prý zamířit přes bilion korun. Nejde však jen o plané sliby? „My se skutečně nakonec dostaneme k tomu kritizovanému bilionu, ale to je reálné číslo, ke kterému skutečně dojdeme, protože ta ekonomická krize není ještě u konce, to bude trvat další měsíce a měsíce,“ varuje Havlíček.

Muž tří funkcí o hádkách ve vládě

S rozvolňováním v Česku dochází k návratu k „normálu“ i co se týče koaličních tahanic. Vicepremiér Havlíček reagoval v Epicentru i na aktuální přestřelky ve vládě. Jan Hamáček (ČSSD) míní, že měl být vyměněn ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Romanem Prymulou a ANO si s novým vládním zmoněncem vytváří ve Strakově akademii jakousi béčkovou v ládu, Andrej Babiš (ANO) se naopak pustil do Jany Maláčové (ČSSD), že ho zklamala a i během krize byla údajně nekolegiální.

Havlíček míní, že vztahy jsou konstruktivní a věcné i během pandemie. „Ne vždycky jsme se na všem shodli, to odpovídá i naturelu. ANO je stranou trochu jiného ražení, než je ČSSD, kteří jsou tou stranou tradiční se všemi plusy a mínusy. Já bych si v tuto chvíli vůbec nedomýšlel, že mezi členy vlády jsou nějaké roztržky. To, že si občas vyměníme nějaký názor, nějakou lehkou invektivu, to prostě k tomu patří,“ míní.

Kritizovaného Vojtěcha se zastal: „Pan Vojtěch udělal obrovský kus práce, uvědomme si, že to neměl vůbec jednoduché. Myslím si, že nejen ty zdravotní kroky a výsledky hovoří za vše. Můžeme. se stokrát bavit, co mohlo být lépe, co mohlo být hůře. Zdravotní výsledky máme takové, že nám je závidí celá Evropa, tak co zde řešíme?“

Sám Havlíček se u Babiše nijak neujišťoval, zda má jistou pozici na ministerstvu průmyslu a obchodu a také v resortu dopravy, který vede. Nechce se každý den obávat o svou pozici a tvrdí, že „pokud někdo dojde k závěru, že to dělám blbě a že člověkem na nesrávném místě (...), tak se úplně v klidu seberu a odejdu pryč“. „Rozhodně nechci nikde škodit a být na obtíž. A není to něco, bez čeho bych si nedovedl představit můj další živto, to opravdu ne,“ dodal.

Záchranná síť pro živnostníky

Havlíček u pomoci OSVČ vypočetl, z čeho nyní mohou čerpat – ať už je to poměrně oblíbená Pětadvacítka, nebo odpuštění sociálního a zdravotního pojištění a také ošetřovné pro OSVČ v případě, že se starají o dítě, které ani přes otevření prvního stupně základek do školy nezamíří.

„Když to přepočteme na běžný měsíc, ona to není Pětadvacítka, ale patnáctka. K tomu pět tisíc odpuštění sociálního nebo zdravotního. Odpuštění, nikoli odložení. A pokud někdo má dítě, tak je to 13 tisíc měsíčně čistého jakožto ošetřovné... Tak jsme na 33 tisících čistého, což je v hrubém nějakých 45 tisíc hrubého. To nejsou rozhodně malá čísla,“ propočítává vicepremiér státní pomoc za časů korony.

„Uznávám jednu věc – pokud někdo má náklady v řádu statisíců, tak my mu nejsme schopni ty náklady celé zaplatit (...) Toto je záchranný kruh, toto není prostředek, který mu umožňuje pohodlně podnikat, to je bohužel fakt a s tím nic v tuto chvíli nenaděláme,“ vzkázal Havlíček a hájil vládu, že musela reagovat na pandemii.

Obezřetnost u roušek a tvrdá rána pro Karvinsko

Tvrdá opatření se však v pondělí 25. května opět výrazně rozvolnila. Pondělí přineslo čtvrtou fázi zrušení omezení a zákazů. A umožnilo mj. sundat i roušky venku. „Roušky jsou nejenom symbolem psychologickým, epidemiologickým, ale současně chrání a já myslím, že bychom ještě všichni měli být dostatečně obezřetní a chránit naše okolí. V každém případě mám radost, že nám ten systém, režim uvolňování vyšel,“ míní Havlíček.

Na kritiku např. provozovatelů bazénů a akvaparků, že sice mohli otevřít, ale se značně sníženou kapacitou a za podmínek, které návštěvníky odrazují, reagoval vicepremiér slovy: „Všechny vlny rozvolnění byly spojené s tím, že se uvolňuje, pouští, ale současně se musí dodržovat určitá hygienická opatření. Ještě z toho nejsme venku a my nechceme, aby přišla druhá vlna.“

Pondělní uvolnění však neplatilo pro celé Česko. Kvůli rostoucímu počtu případů kolem Dolu Darkov na Karvinsku bylo vyhlášeno mimořádné lokální opatření pro okres Karviná. „Je to tvrdá rána pro ten region, ale věřím, že se z toho rychle dostane (...) Bohužel, toto jsou dozvuky koronaviru a není asi možné se jim zcela vyhnout. Pokud něco takového nastane, už pochopitelně nejdeme plošnými restrikcemi, ale jdeme lokálními opatřeními,“ komentoval to vicepremiér.

Kde udělali chybu?

Havlíček vedle toho reagoval i na opakující se kritiku za pomalou pomoc podnikatelům a OSVČ. Míní, že zatímco Pětadvacítka je na administraci jednodušší, u ošetřovného, natož úvěrů to bylo složitější a u úvěrů na 12 či 15 milionů to „prostě opravdu nejde tak, že někdo zazvoní, pošle žádost o úvěr a za týden má peníze“.

Samotné programy z dílny Havlíčkova ministerstva průmyslu a obchodu však nebyly bez problémů od samotného základu. Na půjčky z programu COVID I dosáhlo jen zhruba šest procent žadatelů. Přišel následně COVID II a ve finále COVID III.

„Byli jsme hypervstřícní, my jsme COVID I udělali jako bezúročný a současně s ročním odkladem, v důsledku čehož se nahrnulo na ČMZRB obrovské množství žádostí, které ale prakticky neměly šanci být nikdy uspokojeny. Podnikatelé si z toho udělali nástroj pro to, jakým způsobem okamžitě získají zdroje bez ohledu na to, jakým způsobem fungovala jejich firma, firmička nebo živnost předtím. Prostě se domnívali, že ten stát to bude rozdávat,“ hájí se Havlíček.

O úvěry dle něj žádaly mj. předlužené firmy, firmy s nulovým majetkem, kde se nedalo odhadnout, na co bude úvěr použit a další firmy nesplňující podmínky ekonomického charakteru – např. dlouhodobě ve ztrátě. „Víte, kdo dostal nejvíc? Ti, kteří se dnes domnívají, že se to nefinancovalo. A to jsou restaurace a hotely,“ upozorňuje vicepremiér.

Do COVIDu III, u nějž žádají firmy o úvěry u komerčních bank, stát alokoval 150 miliard z rozpočtu, což vytvoří možnost čerpat úvěry ve výši 500 miliard korun, podotkl Havlíček. Komerční banky přitom mají 90procentní záruky od státu na úvěry pro malé a střední firmy a 80procentní pro firmy větší.

Havlíček: Chceme, aby lidé utráceli v obchodech a za služby

Řada firem se přitom nyní snaží opět postavit na nohy – od začátku března byly „mimo hru“. Co jim radí ministr průmyslu a obchodu? „Dobře se to radí od stolu. Já jsem tohle vždycky opravdu nesnášel, když jsem byl v byznysu a každý radil, říkal, co a jak. Každá firma je úplně jiná,“ poznamenal nejprve.

Ale radu přece jen přidal. „Já bych byl stále obezřetný,“ nabádá k obezřetnosti v podnikatelských plánech na následující měsíce a vyzývá nesázet na extra vysoké tržby. „Hrozně důležité bude, jak se bude rozhodovat spotřebitel,“ upozorňuje.

I vláda sama dle něj musí investovat do řady projektů, ale také zabezpečit pracovní místa, aby nebyl strach o práci. „Potřebujeme, aby lidé utráceli. Potřebujeme, aby lidé chodili do obchodů a utráceli, aby neměli strach si koupit třeba byt, aby firmy neměly strach dále investovat. Cesta přece není v tom, že budu živnostníkům dávat 10, 20, 50 tisíc. To mi pomůže chvíli, krátkodobě. Živnostník potřebuje zakázky. A ty zakázky bude mít kdy? No když se budou kupovat služby,“ pokračuje šéf průmyslu a obchodu, ale také resortu dopravy.

Stát přispěje na nájmy. Má to háček

Cílem je tak dle Havlíčka rozhýbat poptávku. Aby se podnikatelům, které zasáhla opatření vlády a krize, ulevilo o něco více, stát se jim chystá přispět i na nájmy. „Co se týká nájemného, tam si myslím, že máme čistý stůl. My jsme odložili nájemné, resp. znemožnili jsme dát výpověď u komerčního nájmu do 30. 6., protože ty provozovny byly zavřené. V mezidobí – 4., 5. a 6. měsíc – jsme připravili program, který bude kompenzovat nájemné. Za tyto tři měsíce nájemce obdrží od státu 50 procent svého nájemného za předpokladu, že mu pronajímatel sleví 30 procent,“ říká k chystanému programu.

Pro nájemce je výhodný – nebude muset platit 100 procent nájmu, ale 20 procent. Pro pronajímatele méně, Havlíček však upozorňuje, že na problému, který koronavirus způsobil, musí participovat všichni aktéři. „Firmy se musí nějakým způsobem nadechnout,“ podotýká.

Soudy budou, škoda ale nejde vypočíst, míní Havlíček

Havlíček přitom čeká, že po zdravotní a ekonomické bitvě, které probíhají dál, přijde i bitva právní. O náhrady škody kvůli zavřeným provozovnám ze dne na den.

„Na náhradu škody nemá nárok nikdo. To, že se zavřelo, bylo přece v důsledku nikoli toho, že by vláda chtěla někoho šikanovat, ale bylo to v důsledku vyšší moci, my jsme museli ta opatření udělat. A pokud by někdo chtěl spekulovat nad tím, kolik by vydělal, kdyby nebylo zavřeno, to by také musel říct, kolik by se prodávalo a jak by ta situace vypadala,“ vytahuje však Havlíček argument proti vyplácení odškodného.

Koronavirus by podle vicepremiéra v případě, že by se k opatřením nepřistoupilo, řádil daleko více a hospodářská situace by mohla být daleko horší. „Spekulovat nad tím, kolik bych mohl teoreticky vydělat v momentě, kdy v celém světě řádí koronavirus a kdy lidé nevyšli do ulic, to je z mého pohledu ekonomicky nesprávná úvaha a porovnávat to s minulým rokem je úplný nesmysl,“ upozorňuje s tím, že pokračují kompenzace nákladů – jak na mzdy (program Antivirus), tak třeba právě nájmy.

Vláda proto mechanismus odškodnění nechystá. „Víc jsme jim už dát nemohli. Jsem přesvědčen, že stát se zachoval korektně,“ tvrdí Havlíček. „Jestli budou nějaké žaloby? Nepochybně budou. Ale tato bitva nebyla v rovině právní, tato bitva byla v rovině zdraví a tam jsme uspěli,“ dodává vicepremiér Babišovy vlády s tím, že se podařilo ochránit obyvatele, ale objeví se patrně celá řada spekulantů, kteří se budou snažit získat na státu peníze. Havlíček je však přesvědčen, že kroky vlády byly rozumné a správné.

panda82 ( 26. května 2020 12:14 )

no udělej to tak jak Němcová, ukradla si rohlíky a poslankyni je furt, a žere za levno

panda82 ( 26. května 2020 12:10 )

zapomněl jste na Novotného, ten by to zařídil

brano34 ( 26. května 2020 09:56 )

Češi nebudou utrácet bulvární pantáto Havlíčku.
Vyšetřování původu pandemie je na začátku, tak brzděte pantáto...
Doba virusová je pro ekonomiku zničující, ale to lidi až tak moc nezajímá.
Druhá, třetí, čtvrtá...n-tá chřipková vlna je za dveřmi, tak raději posilujte infekční oddělení, pavilony a personál.
Lákat v tomto roce lidi k utácení a na dovolenou v zahraničí je nezodpovědné.
Najednou děláte, jako by tu epidemická pandemie nikdy nebyla a to je znepokojivé

anna1234 ( 26. května 2020 09:47 )

.. taky si myslím, že to tak bude. Ti co nemají, utrácet nemůžou a ti co vydělávají utrácet nebudou, protože budou spořit, kdyby se nedej bože podobná situace opakovala. Nejdřív všechno totálně ze dne na den umrtvili, každý den lidi zprávami děsili a už teď znovu děsí druhou vlnou a budou nabádat k utrácení Vůbec si nedovedou představit jak obrovskou nejistotu lidi zažívali, zažívají a ještě dlouho zažívat budou .. politici si žijí na obláčku ve svém zajištěném!! světě.

xiioma ( 26. května 2020 09:07 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa