Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmrtvýchvstání pražské Kuchyně? Oblíbená restaurace u Hradu měla skončit kvůli koronaviru, ale...

Autor: jim - 
8. května 2020
05:15

Restaurace Kuchyň, která se ukrývá ve stínu Svatovítského chrámu, v dubnu ohlásila, že kvůli koronaviru bude muset zavřít. Zejména místní si zoufali, neboť si zde častokrát pochutnali na jídle a pití za daleko nižší částku oproti okolním předraženým turistickým restauracím. Už to vypadalo, že provozující firma Ambiente půjde do insolvence, ale nakonec se našla nová cesta a v příštím týdnu otevřou pivní terasu!

Pro spoustu Pražanů, kteří pracují nebo bydlí v okolí Pražského hradu, to byl šok. Restaurace Kuchyň se 10. dubna na svých facebookových stránkách loučila: „Z Hradčan zmizeli lidé, a protože se hned tak nevrátí, rozhodli jsme se Kuchyni uzavřít,“ informoval podnik na svých facebookových stránkách. „Bohužel nemáme dostatek peněz na provoz, mzdy a nájemné, abychom zvládli nadcházející náročné období bez turistů, a proto ze Salmovského paláce odcházíme.“

Kuchyň se dokonce pokoušela během koronavirové krize o rozvoz jídla, ale nefungovalo to. „Nová sezona bude nejdřív příští léto, proto jsme se rozhodli pro insolvenci,“ řekl Tomáš Karpíšek, jeden z majitelů gastronomické sítě Ambiente, pod níž spadá i Kuchyň, pro magazín Forbes.

Druhý pokus

Nakonec ale majitelé Kuchyně našli způsob, jak výjimečný gastronomický podnik zachránit: „Právníci specializovaní na insolvence nám doporučili využít takzvaného covidového moratoria před započetím insolvenčního řízení. Získali jsme tak čas změnit koncept restaurace, jednat s Národní galerií o podmínkách nájmu a s bankou o odložení splátek úvěru. Příští týden otevřeme pivní terasu,“ uvedla Kuchyň na svém facebookovém profilu.

Mimořádné moratorium bylo schváleno oběma komorami v polovině dubna a podle tiskového mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky je určené pro podnikatele, kteří se nachází v úvodních fázích insolvenčního řízení. „Nabízí prostor překonat hrozící úpadek tím, že zabrání rozhodnutí o úpadku, ochrání je před provedením exekucí a zachová nezbytné smlouvy o dodávkách zboží a služeb,“ uvedl tiskový mluvčí pro server E15.

Nadšení místní

Zprávu o zmrtvýchvstání kladně přijali zejména místní, kteří na sociálních sítích slaví. „Hurá! Přemůžu se a vystoupám těch hrozných 36 výškových metrů, odšlapu 404 metrů pěšky. Mám to celých 125 m vzdušnou čarou. Těším se na Vaše pivo!“ napsal na facebooku Tadeáš K. A další uživatelé jim přejí štěstí a nemohou se dočkat návštěvy: „Těším se na pořádné pivo s výhledem na Prahu!“ píše Kamil Z.

elega ( 8. května 2020 12:39 )

Tato restaurace nikdy oblíbená nebyla, chodili tam leda turisti a to ještě kdoví jak moc. Pane Karpíšku, je to opravdu průhledné - na začátku dělat, jak Vás 1 měsíc nouzového stavu položí a teď, když už víte, že se po 3 měsících otevře, natáhnout ruku a chtít dotace. Hamty hamty... Mohl jste vydávat jídlo a nápoje z okénka či vozit kurýrem po Praze jako řada jiných. Ale proč se namáhat, lepší je počkat a pak natáhnout ruku.

Huron ( 8. května 2020 11:52 )

Typické jednání protibabišovských hostinských,naštvat co nejvíce lidí aby nadávali na vládu a pak samozřejmě hospodu otevřít,protože zavírání hospody nemysleli vážně.

karel ( 8. května 2020 10:25 )

Hradni restaurace pokracuje ve svem PR v mediich, v Lidovkach uz meli dva clanky, totez v Plesku. Byznys plan na okradani zahranicnich turistu dostal trhlinu. Moc by mne zajimal zpusob, jak ziskali ten pronajem, jiste to bylo kristalove ciste

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa