Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po nákaze z jogurtu Prymula radí, co doma s nákupem. Dezinfikovat, nebo nejíst dva dny

Autor: Sabina Dračková, simao - 
8. května 2020
05:00

Čtrnáctiletá dívka ze Zlínského kraje chytila koronavirus v obchodě, když si šla jen pro jogurt a měla rukavice. A to i přesto, že podle šetření obchod dodržoval všechna hygienická opatření. Pravidla se zpřísňovat nemají. V souvislosti s touto raritou epidemiolog Roman Prymula pro jistotu poradil, jak nákaze z koupeného zboží v obchodě předejít. Moc možností není - ve zkratce radí nákup buď vydezinfikovat, nebo dva dny nejíst. Virus je totiž odolný.

Jak přesně se dívka nakazila, se neví. Do obchodu šla jenom pro jogurt. „Nic jiného neudělala, a přesto došlo k výskytu této nákazy,“ řekl na tiskové konferenci epidemiolog Roman Prymula. Vir tak zřejmě byl na zboží.

Obchod ve Zlínském kraji se stal ohniskem nákazy. Koronavirus tam chytlo 42 lidí. Nemoc se rozšířila mezi zaměstnance, zákazníky i rodinné příslušníky zaměstnanců a prodejna, i když dodržovala hygienická opatření, musela zavřít.

„Tady byly různé debaty o tom, jestli hrozí nějaké riziko v obchodech nebo ne. Hovořil profesor Prymula o té německé studii, která deklarovala, že žádné riziko přenosu nehrozí v těchto provozech. Vidíme, že tomu tak úplně není,“ připustil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že je to hlavně otázkou obezřetnosti a dodržování pravidel.

„Je to naštěstí poměrně výjimečná věc. Jenom jsem tím chtěl ukázat, že i to se stát může,“ upozornil Roman Prymula s tím, že je dobré mít se na pozoru a nákaze se snažit vyhnout. K tomu rovnou přidal několik rad.

Jídlo v lednici nechat dva dny

„Když si ho donesu domů, tak bych ho nechal den, dva v ledničce a ono se mu nic nestane a pak už tam nic na povrchu nemůže být,“ popisuje Prymula, jak mít jistotu, že když například právě jogurt dotyčný jí, už není jeho obal kontaminovaný. Věci, které nepodléhají rychlé zkáze, je podle epidemiologa dobré na den nebo dva odložit a pak je až někam dávat nebo manipulovat s nimi.

„Když ho potřebuju sníst okamžitě, no tak když sáhnu na ten povrch, tak bych se pak neměl dotýkat stěn a dalších věcí, abych to pak nekontaminoval,“ upozorňuje. To znamená, že i po vyskládávání nákupu z tašky je dobré nikam v kuchyni nesahat. Zásadní je podle Prymuly si v mezidobí pečlivě umývat ruce, aby nedošlo k roznesení viru po místnostech.

Od věci není ani rovnou si celý nákup utřít. To například hadříkem s dezinfekcí hned při vytahování z tašky. Není pak potřeba řešit, jak dlouho jídlo v lednici leží. „To je věc, která účelná je, pokud to chci konzumovat rychle. Je to samozřejmě komplikované,“ připouští.

„Pokud je potřebuju rychle, tak bych je takhle měl dezinfikovat," říká Prymula ke zboží. „Nebo je dám do té ledničky a pak na cokoliv sáhnu, to bych měl potom prostě dezinfikovat, když to chci konzumovat v nějakém rychlejším režimu,“ upozorňuje.

Video  Prymula varoval: V regionech máme problém. Vláda chystá plošné testování v ohniscích nákazy  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kromě ochrany při a po nákupu Prymula upozorňuje ještě na jednu věc. Nejdůležitější je vyhnout se kontaktu s povrchem, když už se člověk chystá jíst. „Abych se opravdu nedotkl něčím, co potom vnáším do úst - třeba lžící - toho zevního povrchu, protože tam může dojít ke kontaminaci,“ vysvětluje.

Prymula: Jogurt bych na ulici nejedl

K takové kontaminaci totiž může dojít relativně snadno. Třeba lžící protrhávat tu fólii, která je třeba právě na kelímku s jogurtem. 

K tomu epidemiolog přidává jednoduché pravidlo: „Nesmím se dotknout části, kterou potom s prominutím oblíznu nebo dám ji do úst.“  Zároveň odrazuje od stravování se venku. „V dnešní době bych teda nejedl jogurt na ulici, protože tam to nejsem schopen zabezpečit," popisuje.

„Další věc, že bych si neměl promnout oči, protože i přes ty spojivky se to může šířit. Takže na tohle dávat pozor, jinak prostě zdravým rozumem. Věřím, že každý je schopen ten jogurt nebo cokoliv sníst tak, aniž by se dotkl povrchu,“ dodává a uklidňuje.

Stačí kapénka hlenu

Vir SARS-CoV-2 má dobrou schopnost přilnout k povrchům. Už dříve Prymula připustil, že je možné si virus donést domů třeba na botách či oblečení. 

„Na té obuvi to bude ještě nebezpečnější než na textilu. Na obuvi se dá přenášet až po dobu 48 hodin, na textilu asi 24 hodin. Záleží, co se tam dostane. Pokud tam ulpí kapénka nějakého hlenu, tak to může být delší, pokud to je jenom kapénka, která vyschne, tak to je výrazně kratší,“  vysvětlil Prymula.

A přidal i praktické doporučení. „Já bych doporučoval udělat si nějaké tzv. potenciálně infekční místo, kde bych ty věci zvenku nechával a nikam bych je nenosil. Pak si důkladně omýt ruce a být v tom bytě v ostatním prostoru. Není žádoucí, aby se to zatáhlo dále,“  zdůvodnil svou radu.

rannirosa ( 9. května 2020 19:34 )

Mas zajimavou predstavu.Moc to a tvoji inteligenci nerika.

rannirosa ( 9. května 2020 19:32 )

Snorine, kdyby se inteligence sbirala na poli, tak te tam poslu. V tvem pripade je to ale dedicne.

hades ( 9. května 2020 07:56 )

Já když přijedu z nákupu, tak ten nákup spálím i s autem.

paralenka ( 9. května 2020 07:26 )

Bez komentáře, smíchy nemohu ani trefit písmena na klávesnici. A kdo na tu toaletu bude vodit dvě třetiny zblblého národa? Tolik retardů snad nikde jinde nemají.

paralenka ( 9. května 2020 07:21 )

Myslíte yoghurt? Vám prostě nestačí Hami, Hami, Ham?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa