Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odklad EET na příští rok? Opravujeme chyby Babišovy vlády, jen ztrácela čas, kárá ODS

Autor: Jakub Veinlich - 
5. května 2020
14:46

EET až do konce roku zřejmě nebude. Vláda chce po Sněmovně schválit v legislativní nouzi už druhou novelu o elektronické evidenci tržeb. Ta první odsouvala návrat systému a náběh 3. a 4. vlny na dobu tři měsíce po skončení nouzového stavu. Opoziční strany už v minulosti navrhovaly odklad alespoň do konce roku. Právě s tímto návrhem nyní přichází i vláda.

Už v neděli Blesk Zprávy přinesly exkluzivní informaci od vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové, že chce podnikatele oprostit od EET až do konce letošního roku.

„Ti, co již tržby evidovali, získají čas na případné aktualizace certifikátů. Ti, kteří měli začít evidovat v poslední vlně, budou mít více času na přípravu,“ řekla Schillerová v neděli pro Blesk Zprávy s tím, že je potřeba nechat ekonomiku po koronavirové krizi nadechnout.

„Nic se nemění, jen by účinnost EET nastoupila až 1. 1. 2021,“ zopakovala na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny ministryně Schillerová.

Hned v pondělí její návrh schválila vláda. Problém s prosazením změn zřejmě mít nebude. I opozice je pro, její poslanci totiž často se zaváděním EET vůbec nesouhlasili. Když Sněmovna zhruba před měsícem jednala o odkladu tři měsíce po skončení nouzového stavu, sami opoziční poslanci chtěli už tehdy odklad minimálně do konce roku.

Stanjura: jsme opraváři vládních chyb

„Lepší pozdě, nežli později. Rádi to podpoříme s tím, že je jen škoda ztráty toho času,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Narážel tak na iniciativu opozice, která návrh na takové odložení předkládala v březnu i v dubnu. „Tak jsme rádi, že s tím vláda přichází v květnu,“ dodal na adresu ministrů Kalousek.

Předseda nejsilnější opoziční strany tedy ODS Petr Fiala připomněl, že naposledy se odkladem EET vláda zabývala před 48 dny. 

„Nemuseli jsme se tu dnes některými věcmi zabývat opakovaně, kdyby vláda poslechla opozici rovnou. Mohli jsme se tomu vyhnout. 48 dní, je zbytečná ztráta času,“ kritizoval vládu Fiala.

Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury dnes bude Sněmovna takovým opravářem toho, co se vládě nepovedlo.

Video  Alena Schillerová v Sapě  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Budeme ve stavu legislativní nouze opravovat vládní chyby. Vlajkové lodě vlády Andreje Babiše nefungují,“ kritizoval návrh vlády na odsun EET až nyní Stanjura. Ministryně Schillerová se podle něj usvědčila slovy o znovu nadechnutí ekonomiky z toho, že EET ekonomiku dusí. „Navrhneme její zrušení, popřípadě odklad o dva, tři roky,“ dodal Stanjura požadavek občanských demokratů.  

Jurečka: Vláda má dlouhé vedení

„Odklad EET jsem před měsícem navrhoval ve dvou variantách, do konce tohoto roku, nebo ideálně příštího! Ani jednu variantu vládní koalice nepodpořila, aby s ní teď přišla, sice dlouhé vedení, ale malý úspěch to je,“ přidal se ke Kalouskovi také šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, podle kterého by se vláda u opozice mohla takto inspirovat častěji.

STAN trvá na zrušení evidence úplně 

Předseda hnutí STAN na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu připomněl, že Starostové hlasovali proti zavedení třetí i čtvrté vlny EET, kterou si musejí pořídit například kadeřníci, či ambulantní lékaři, tatéři, nebo maséři. „Na tom si stále trváme a doufáme, že vláda přijde k rozumu a nebude to jen odložení, ale půjde cestou toho, aby tyto vlny EET byly zrušeny,“ věří Rakušan.

Ministryně financí Alena Schillerová ale po pondělním jednání vlády odmítla, že by o podobném návrhu vůbec uvažovala. „Zatěžovat lékaře v této době ještě tímto instrumentem je samozřejmě nepřijatelné, takže toto podpoříme, byť je to krok jen minimální,“ dodal novopečený trojnásobný otec Rakušan.

Video  Ptám se, pane premiére - Pivo a DPH, EET, min. dopravy 
Video se připravuje ...

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura nevidí, že by EET přineslo státu takový daňový výnos, jak se očekávalo. Navrhuje proto pro živnostníky místo elektronické evidence paušální daň. „Podnikatelům klesne byrokracie, stát bude mít daně jisté,“ zdůvodnil. Na rozdíl od ostatních stran hnutí Svoboda a přímá demokracie předložila do sněmovní systému svůj pozměňovací návrh, ve kterém požaduje odklad EET až do června příštího roku.

Sněmovní hospodářský výbor na úterním jednání doporučil Sněmovně, aby návrh na odklad EET do konce letošního roku schválila. Poslanci a poslankyně by se mohli návrhem zabývat ve stavu legislativní nouze ještě dnes odpoledne. Důvodem pro odklad je snaha nezatěžovat podnikatele a další daňové poplatníky po dobu epidemie koronaviru.

„S ohledem na nastalou situaci se nepředpokládají po danou přechodnou dobu významnější negativní dopady na státní rozpočet,“ uvedla vláda v důvodové zprávě.

Necelých dvě stě tisíc uživatelů

Parlament už koncem března schválil jeden odklad EET, který měl trvat tři měsíce po skončení nouzového stavu. Žádný podnikatel tak už nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Nouzový stav je prozatím schválen do 17. května. Zákon tak odložil i spuštění poslední fáze EET, která měla nastat 1. května. Evidence se měla rozšířit na všechna zbývající odvětví, hlavně na řemeslníky, ale třeba i na lékaře.

Elektronická evidence tržeb začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a hotely či penziony. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Podle dostupných údajů ke konci dubna bylo do EET zaregistrováno 197.463 podnikatelů.

gejzovic ( 6. května 2020 10:00 )

svata pravda

horaIysa ( 6. května 2020 07:31 )

No jo člověče. Tak to ona ta ODS asi pomohla k majetku i Babišovi.

horaIysa ( 6. května 2020 07:29 )

Můžeš to nějak specifikovat a uvést do kontextu s článkem? Nějak mi nejde do hlavy, že tady nadáváš na ODS, která před časem navrhla to, co dělá dnes tvoje milovaná vláda. Jinými slovy pokud chceš říct, že ODS chtěla před časem krást, vláda A.B to nyní uvedla v realitu, ano? Ty si nevidíš ani na špičku svého usopleného nosu.

horaIysa ( 6. května 2020 07:25 )

Zkus to česky

horaIysa ( 6. května 2020 07:24 )

No dobře a jak mi vysvětlíš, že kroky, které navrhovala opozice před časem nyní podniká Babišova vláda, která je před tím časem smetla ze stolu. To lze snadno dokázat. Kdo je tedy za šašky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa