Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus je jako chřipka, nebojte, řekla taxikářovi lékařka. Bojoval o život, teď ho pustili domů

Aktualizováno -
5. května 2020
18:05
Autor: veef, pom - 
5. května 2020
09:48

Dnes je to na den přesně osm týdnů, co Robert M. (53), pražský taxikář, skončil v nemocnici se zápalem plic. Jeho stav se zhoršoval, lékaři následně zjistili, že se nakazil koronavirem. Podle slov Roberta mu lékařka úplně na začátku řekla, že v případě, že se nakazil koronavirem, že to nic není, že je to jako chřipka. Dostal se ale až na pokraj smrti, ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) ho ale přivedli zpět k životu, také s pomocí experimentálního léku Remdesivir, který Robert dostal jako vůbec první v Česku. V úterý ho z nemocnice konečně propustili. „Jsem šťastný, ale boj ještě nekončí,“ zněla jeho první slova po propuštění. Teď ho čeká náročná rehabilitace.

Přesně 56 dní strávil v nemocnici pražský taxikář Robert M. (53), teď konečně může domů! Lékaři usoudili, že jeho stav je natolik dobrý, že se může vrátit zpátky ke své rodině.

„Jsem šťastný, i když je mi vedro a v té roušce se mi špatně dýchá. Těším se na svoji rodinu, ženu, děti,“ zněla jeho první slova po propuštění, která pronesl na tiskové konferenci v úterý kolem půl druhé odpoledne - těsně před tím, než odjel domů. Nastínil také své plány. „Musím se hýbat a denně cvičit, dostat se zas do formy a získat svalovou hmotu, o kterou jsem přišel. Boj ještě neskončil a plně si to uvědomuju,“ řekl.

Podívejte se na záznam z tiskové konference, kde taxikář promluvil:

Video  Vyléčeného taxikáře propustili 5. května 2020 po osmi týdnech v nemocnici konečně domů.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Nezapomněl poděkovat všem lékařům a sestřičkám, kteří se o něj po celou dobu hospitalizace starali. „Děkuju všem lékařům, předně panu docentu Balíkovi, který si vyžádal, aby mě sem z Krče přivezli sanitkou. Zasloužil se o to, že žiju. I dalším bych rád poděkoval, panu doktoru Šotolovi, Obtáhlovi, určitě jich bylo ještě víc. Děkuju celému personálu, sestřičkám, medikům,“ dodal se slzami v očích.

Všechen personál tu byl skvělý, ale hodně jsem si oblíbil sestřičku z východního Slovenska, myslim, že se jmenovala Markéta. Ona mě také měla v oblibě. Když za mnou přišla, tak mě třeba štípla z legrace do tváře. A pak jsme se tomu smáli. Všichni tu byli úžasní!" přidal vzpomínku, která mu i přes strasti, které prožil, dokázala udržet úsměv na tváři. Na dotaz, co by vzkázal nakaženým pacientům, měl jednoznačnou odpověď: „Všem bych přál, aby se dostali do rukou panu doktorovi Balikovi a týmu sem do VFN. Protože to jsou fakt borci a zachránili mi život.“

Podle lékařů je považován za vyléčeného - měl už dva negativní testy na koronavirus. „I všichni členové mojí rodiny, kteří byli nakažení, mají negativní testy,“ dodal s tím, že žena už mu doma zajistila berle i chodítko.

Čeká ho rehabilitace

Roberta M. teď čeká náročná rehabilitace. „Musím nabrat svalovou hmotu. Vidíte, ani nedokážu dát ruku v pěst a pěkně se mi ty ruce třesou, ale to se časem spraví,“ předvedl názornvě přítomným novinářům. „Bude se vracet znovu do běžného života, bude se učit pohybovat po bytě. Čeká ho ošetřování rozsáhlých ran. Budeme dál sledovat i jeho nález na plicích, protože víme, že u pacientů s covid-19 mohou být nějaké následky pro plicní tkáň, to ale nejspíš nebude jeho případ. Potřebuje si oddychnout, mít klid a být se svojí rodinou, se kterou se přes dva měsíce neviděl,“ nastínil lékař Michal Šotola, který taxikáře v úterý propouštěl.

Robert M. také sdělil, že ani po úplném uzdravení se k taxikaření už vrátit nehodlá. „Mám známého ve firmě, která rozváží do nemocnic krev, tak jsem si říkal, že bych ho potom zkusil kontaktovat, jestli mi nedá práci. Tak trochu bych se dostal na stranu všech těch úžasných lékařů a třeba tímhle jim mohl pomáhat,“ popsal svou vizi do budoucna.

56 dní v nemocnici

Roberta do VFN přijali 15. března ve velmi vážném stavu – takřka na pokraji smrti. Předtím ležel od 10. března v krčské Thomayerově nemocnici se zápalem plic, kde také po pár dnech hospitalizace zjistili, že má covid-19. „V Krči jsme dlouho čekali, pak nám řekla doktorka, že mám zánět průdušek a náběhem na zápal plic. Zeptal jsem se jí, jestli to náhodou nemůže být koronavirus, tak řekla, že i kdyby, že to nic není, že je to jako chřipka. Bál jsem se, ale zase jsem si z toho nic nedělal. Bylo pondělí myslím, a ona řekla, že tam budu maximálně do pátku, že je potřeba udělat nějaké testy,” popsal taxikář pro ČT24.

„Když jsem ležel v Krči, nemohl jsem dýchat. Nezvedl jsem konev, abych si nalil vodu. Měl jsem hroznou žízeň. Špatně se mi dýchalo. Zkoušeli pořád nějaké masky a náhubky. Nevím, jak se to všechno jmenuje. Pořád se mi špatně dýchalo. Prosil jsem je, aby mě odpojili, že to nezvládnu. Že to nedám. Nevím, kde se to ve mně vzalo,“ vzpomínal na nejtěžší chvíle pro Všeobecnou fakultní nemocnici.

Dojemná zpověď nakaženého taxikáře:

Video  Taxikář Robert poskytl dlouhý rozhovor o svém životním boji s koronavirem.  - Všeobecná fakultní nemocnice Praha
Video se připravuje ...

Remdesivir

Ve VFN ho pak vytrhli ze spárů smrti. Několik týdnů ležel připojený na ECMO – mimotělní oběh. Jeho stav se postupně lepšil, 24. března pak začal dostávat experimentální lék Remdesivir, jejž vyvinula americká firma Gilead Sciences. Po dobu deseti dní dostal každý den jednu dávku infuzí, lékaři pod vedením Martina Balíka ho postupně odpojili od mimotělního oběhu a nakonec i od umělé plicní ventilace. Postupně tak začal komunikovat, dokázal se posadit, rehabilituje a znovu se vrací do života.

„Nemá cenu se honit za nějakým materialismem. Jsou hrozně důležité věci jako rodina, láska k bližnímu a radovat se ze života. Úplné maličkosti, třeba procházka po lese. Prostě žít,“ popsal se slzami taxikář, který už se k taxikařině vrátit nehodlá.

jiznicechy ( 26. května 2020 16:13 )

Pán se chce vrátit do normálního života, snad se mu to podaří. Bude to mít těžké a bude ho to stát hodně sil, ale dokáže to. Jsou lidé, kteří pracovat chtějí a najdou si aspoň něco fyzicky nenáročného. U nás v baráku žije paní, bylo jí teď 83 let. Co ji znám, vždycky dělala. Nechala toho před několika měsíci, že jí z rodiny přemluvili, aby už s tím konečně skončila. Já jsem si říkal, že jí to bude chybět - taky že jo. Byla zvyklá mezi lidi, celý život pracovala a najednou co? Tak se aspoň těší, že bude v létě zaskakovat za maminy s dětmi o prázdninách.

hejpockej ( 6. května 2020 18:34 )

rentierky vsechno vi, vsude byl, kazdy prispevek tu okomentoval, ze je inteligentni a chytrejsi davno dokazal, vsak mu doma ve vile visi na zdi doktorat, hovori plynne ctyrmi svetovymi jazyky, v garazi ma Lamborghini, ridi nekolik uspesnych firem, a na konte ma vic nez nakej Babis. Proto se ted bavi u netu na na diskuzich .

zamyslete ( 6. května 2020 10:00 )

Šíření nakažlivé lidské nemoci je trestný čin i na porušení povinnosti vyplývající z povolání je pamatováno, lži a kecy ředitele Thomayerky že doktorka nepochybila, nerozšířila nákazu atd. bude věc trestního řízení. Místo posmívání má sevřenou řiťku.

rhapsody ( 6. května 2020 09:03 )

No nevim... uzdraveni mu samozrejme preju, ale do budoucna to vidim na invalidku.. prace? kecy v kleci.. ale trebas se budu rada mylit...

holahej ( 6. května 2020 08:10 )

Taxikář málem umřel na koronu a příčinu smrti zfalšovali. To se jim hodí do statistik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa