Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pár rozdělil koronavirus: Ladislava za „velkou louži“ nepustí. Trump s tím má problém

Autor: ula - 
27. dubna 2020
05:30

Ne všichni mají to štěstí, že mohou být v těžké době pandemie s někým, koho milují. Po vyhlášení nouzového stavu zůstal Ladislav v Česku a jeho americký partner v USA. Když byly zavřené hranice, nebyla šance, aby Ladislav mohl Česko opustit, výjimka platila pouze pro manžele, ne pro registrované páry. Poté, co na to upozornila iniciativa Jsme fér, doplnilo ministerstvo vnitra do usnesení i gay a lesbické páry. Ladislav se přesto do USA nedostane, i když jsou hranice otevřené. USA totiž registrované partnerství neuznává.

Ladislav potkal svého partnera v roce  2016 a v Česku uzavřeli registrované partnerství. „Seznámili jsme se při mé vědecké stáži na University of California v Berkeley, letos tedy oslavíme čtvrtý rok. Nemáme úplně vztah na dálku, část roku žijeme v USA, část roku v ČR,“ řekl Ladislav Blesk Zprávám.

Ladislav se vrátil z Ameriky v půlce února, jeho partner měl dorazit do Česka o měsíc později, být tu do léta a pak měli společně odcestovat do USA. Jenže přišla pandemie a Česko uzavřelo hranice. Ladislav nemohl za svým partnerem odcestovat a on nemohl do Česka. Výjimka ze zákazu vycestování z Česka se vztahovala pouze na manželské páry.

Právě na základě příběhu Ladislava a jeho partnera na to upozornila iniciativa Jsme fér.

Dodatek o registrovaných párech dodatečně?

„Usnesení vlády ČR č. 387 (bod I., odst. 1.), které jako výjimku ze zákazu vstupu do ČR uvádí “rodinní příslušníci - manželé a nezletilé děti - občanů EU a občanů ČR”, bylo vydáno 6. dubna 2020. Zároveň stanoví, že "Ministerstvo vnitra svým sdělením zveřejněným na internetových stránkách Ministerstva vnitra, nebo jiným vhodným způsobem upraví podrobnosti překračování státní hranice." Jsme fér upozornilo na absenci registrovaných partnerů v usnesení vlády 7. dubna a 8. dubna jsem o tom napsala blog,“ řekla Blesk Zprávám právnička Adéla Horáková a pokračuje: „Stejný den, tj. 8. dubna, podal poslanec Jan Lipavský na premiéra interpelaci v této otázce.“

„Sdělení Ministerstva vnitra dále uvádí, že totéž platí pro registrovaného partnera/partnerku občana ČR/EU, kteří jsou oprávněni vstoupit na území ČR. Kdy bylo toto sdělení vydáno, nám není známo, ale na webových stránkách MV je označeno jako sdělení “MV-2020/04/20-V5", což naznačuje možnost, že bylo vydáno 20.4.2020,“ uvádí Horáková. 

„Aby nedošlo k nedorozumění - vítáme, že ministerstvo výslovně pamatuje i na registrované partnery. Činí tak v souladu se zákonem o pobytu cizinců, ve kterém je uvedeno, že pojmem “manžel", “manželství" se rozumí i partner, partnerství. Ale tím, že usnesení vlády o registrovaných partnerech nehovoří výslovně, vznikla podle nás právně nejasná situace a minimálně do vydání sdělení ministerstva vnitra se výjimka na registrované partnery nevztahovala. Jestli se usnesení vlády č. 387 změnilo novými ohlášeními vládou, nejsme v tuto chvíli schopni posoudit, protože nemáme jejich přesné znění,“ řekla k tomu právnička.

USA neuznává registrované partnerství

Od pátku už může Ladislav za partnerem vycestovat. Ale do USA se zřejmě nedostane. Americký prezident Donald Trump totiž podepsal exekutivní nařízení, které dočasně zastavuje přistěhovalectví do Spojených států a hranice jsou uzavřené. 

„Američan do ČR přicestovat může, když předloží doklad o uzavření registrovaného partnerství a cestovní pas. Co se týče vycestování do USA, ČR nemůže garantovat vstup na území cizích států,“ sdělil Blesk Zprávám Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva vnitra.

„Výjimku mají jen děti a manželé. Poslal jsem dotaz na americkou ambasádu, jestli se výjimka prezidentského výnosu týká i registrovaného partnerství, a obratem mi přišla odpověď, že ne,“  říká Ladislav. V USA totiž instituci registrovaného partnerství nerozeznávají. 

„Vláda USA má navíc snahu zpřísnit pravidla pro imigraci a vydávání pracovních povolení, což je hlavní cíl xenofobní a rasistické politiky Donalda Trumpa. Je pak oprávněná obava, že tato opatření nebudou dočasná, ale trvalá a vláda z nich bude těžit politické body v podzimní prezidentské kampani. Je to nechutné,“ zlobí se Ladislav. 

Ladislav si denně volá s partnerem přes FaceTime. Jak sám říká, možnost manželství pro gay a lesbické páry by celou situaci usnadnilo. To je však momentálně v nedohlednu.

Video se připravuje ...
Další videa