Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na nákupy za hranicemi. Hrozí vám německá karanténa, varoval Hamáček

Aktualizováno -
24. dubna 2020
12:11
Autor: ČTK, simao - 
24. dubna 2020
11:10

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) varoval po uvolnění režimu na hranicích a opětovné možnosti vycestovat před nákupy v Německu či Rakousku. Podle Hamáčka je pravděpodobné, že Německo po uvolnění režimu na hranicích v Česku zavede kontroly na svých hranicích, případně lidem nařídí karanténu.

„My tady nemáme policejní stát, my tady rozhodně nebudeme rozhodovat o tom, kdo kam pojede na dovolenou. My jsme řekli, že je možné vycestovat, a je na vás, abyste si zjistili, zda vás tam země, kam chcete vycestovat, přijme. Pokud si koupíte letenku do Mongolska, tak je potřeba si zjistit, zda vám Mongolsko umožní vstup do své země, a je celá řada zemí na světě, které omezují přístup cizinců do dané země. Tam se to řídí předpisy přijímající země. My jako ČR v této fázi nikoho na výjezdu neomezujeme,“ uvedl Hamáček na tiskovce po pátečním jednání Ústředního krizového štábu.

I na nákupy v příhraničí se přitom vztahují kontroly a nutnost předložit negativní výsledek testu při návratu do Česka, případně jít do karantény.

„Je potřeba předtím, než naši občané vyrazí do zahraničí, si zjistit, jaké jsou podmínky na druhé straně hranice,“ upozornil Hamáček na omezení ze strany Rakušanů či Poláků. Čechům může hrozit německá karanténa, varuje.

„Je potřeba zajistit, aby tady nehrozilo riziko zavlečení infekce ze zahraničí,“ upozornil. Vycestovat je možné už dnes - s tím, že člověk půjde do povinné karantény na 14 dní.

Rychlotest nestačí

Od pondělí 27. dubna pak platí, že se lidé mohou na hranicích prokázat potvrzením o negativním testu na koronavirus ne starším než 4 dny. V opačném případě půjde český občan do karantény. „Cizince, pokud nebude schopen předložit výsledek testu, kontrola nepustí,“ uvedl Hamáček.

„U pendlerů je třeba negativní test jednou za 14 dní, není nutné, aby ho měli každé 4 dny,“ dodal ministr vnitra. K testům na hranicích Hamáček podotkl, že „není možné se prokázat tzv. rychlotestem“. „Není schopen zachytit nemoc v prvních fázích, kdy ten člověk je potenciálním šiřitelem té nákazy. Tím odpadají rychlotesty na hranicích,“ upozornil.

Stát přitom nezajišťuje testování českých občanů v zahraničí, řekl Hamáček. Každý si ho musí opatřit sám, případně po návratu nastoupit do karantény.

Ochrana hranic s Německem a Rakouskem na dalších 20 dní

Hamáček také uvedl, že vláda ve čtvrtek znovu rozhodla o prodloužení kontrol na hranicích s Německem a Rakouskem o 20 dnů. Trvat by tak měly do půlnoci 14. května.

Kabinet obnovil hraniční kontroly s Německem a Rakouskem v souvislosti s hrozbou šíření nového koronaviru od soboty 14. března původně na pět dnů. Následně je prodloužila do 4. dubna, posléze do dnešní půlnoci a nyní opět. K hranicím s Polskem a se Slovenskem se vládní usnesení ke kontrolám nevztahují.

Specifické podmínky pro občany EU

Občané států EU budou moci od pondělí přicestovat do České republiky, pokud přicestuje za účelem výkonu ekonomické činnosti a doba jejich pobytu nepřesáhne tři dny. Musí samozřejmě předložit nejdéle čtyři dny starý negativní test na koronavirus.

Výjimka má podle ředitelky odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavly Novotné platit od pondělí pro případy, kdy občan EU přicestuje do Česka například za účelem obchodního jednání nebo kvůli vyřízení jiných formálních náležitostí. Účel cesty bude muset na hranicích prokázat, stejně jako bude mít povinnost předložit nejdéle čtyři dny starý negativní PCR test na koronavirus.

Do Česka budou moci od stejného data přicestovat i cizinci na delší dobu, podle Novotné půjde typicky o sezonní pracovníky. Podmínkou je opět negativní test na koronavirus, navíc ale musí další podmínky splnit jejich zaměstnavatel. Tito pracovníci navíc budou mít omezený pohyb na území ČR, i když nebudou muset nastoupit povinnou čtrnáctidenní karanténu.

marmat ( 25. dubna 2020 12:20 )

Jen si zkuste představit,že TOHLE vycestuje a bude podstupovat testy ...???
-------------------
Driga­lin:Ha­máček­..dal­ši z.rd co smrdí na zbytečným místě...max.dvě davky gaunerovi
(24. 04. 2020 13:41)
sumecekkapr:Co bereš za matroš?
(24. 04. 2020 13:44)
Drigalin:Ty budeš stejná ***..ty ***e
(24. 04. 2020 13:52)
Drigalin:Kchurwa...
(24. 04. 2020 13:52)

marmat ( 25. dubna 2020 12:14 )

Tohle je dobrý test tuposti.....
Kdo ho nezvládne v Německém/Rakouském lese , zabedněn u hranic zůstane....
Neb se jaksi nezeptal m.j.
Jestli si to ONI představují jako ON/supertroll !!!???§§§

marmat ( 25. dubna 2020 12:10 )

viho.no: Děláte ze sebe TOHO VOLA dobrovolně, nebo Vás kdosi navedl ???
Provokujte od 25.5. u Vás na zahrádce...před hospodou....
ale vezměte si radši
CELOTĚLOVÝ štít !
Seďte na zadku a počkejte až se vzpamatujete....a změřte si teplotu !
Takový ani za hranice nepouštěj....co mají tak horkou a dutou hlavu !

marmat ( 25. dubna 2020 12:05 )

e.lesanova: A zpět do karantény, pokud nemají testy .....vědí to vůbec ???

e.lesanova ( 24. dubna 2020 19:44 )

emakessner...nikdo po vás nechce, abyste seděla na zadku, pokud vám Čechy "nevoní"...ale dodržujte pravidla a pokud vám někde nastanou problémy, neotravujte stát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa