Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Končí zákaz volného pohybu osob, Češi mohou i na dovolenou. Nouzový stav do 25.5.?

Aktualizováno -
24. dubna 2020
08:31
Autor: simao, ČTK, vei - 
23. dubna 2020
21:00

Vláda od pátku ruší zákaz volného pohybu osob. Lidé nemusí již dbát na to, že by měli jezdit pouze do práce, na nutné nákupy, k doktorovi apod. Čechům se vrací volnost pohybu. A je také možné vycestovat do zahraničí. Má to však háček. Lidé se mohou nově pohybovat ve volném prostoru ve skupinách do max. 10 osob. Při návratu do Česka pak musí do karantény. Podle Jana Hamáčka (ČSSD) bude chtít vláda požádat o prodloužení nouzového stavu do 25. května, dokdy jsou naplánovány fáze na rozvolňování dalších opatření.

Kvůli příznivému vývoji pandemie koronaviru v Česku vláda nejprve o 14 dní urychlila harmonogram otevírání obchodů a služeb nebo konání některých akcí v Česku. Místo 8. června by nově měl skončit 25. května. Právě do této doby by dle Babišovy vlády měl ideálně platit nouzový stav. O jeho prodloužení se však bude ještě jednat. Vláda ve čtvrtek vedle toho rozhodla o dalších zásadních opatřeních.

Konec zákazu volného pohybu osob

Již od pátku ruší zákaz volného pohybu osob. „Přijali jsme krizové opatření, které ruší zákaz volného pohybu osob na území ČR, což je poměrně významná věc. Víte, že tady bylo mimořádné opatření, které zakazovalo volný pohyb osob, velmi zjednodušeně řečeno bylo postaveno na tom, že lidé mají chodit do práce a pak domů a nikde se zbytečně nezdržovat (...). Domníváme se, že ta situace v ČR z hlediska epidemiologického již je taková, že můžeme rozvolnit volný pohyb osob na území ČR, ale za určitých podmínek,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který ve čtvrtek dříve potvrdil, že černé scénáře ohledně Velikonoc se nenaplnily.

Výjimkou byly v pohybu po Česku doposud cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Od pátku se mohou Češi opět pohybovat volně. I když ne zcela úplně.

Ven nejvýše v 10 osobách

Lidé se však budou moci ve volném prostoru pohybovat ve skupinách 10 osob, a ne maximálně dvou, jak platilo dosud. Vláda zakázala volný pohyb osob od 16. března, 24. dubna tak toto nařízení končí.

Dále samozřejmě platí např. povinnost nosit na veřejnosti roušku či zachovávat odstupy od ostatních nejméně dva metry.

Dovolené jsou možné, zmínil Vojtěch na okraj

„Je možné vycestovat do zahraničí i na dovolenou,“ potvrdil až při dotazech novinářů následně Vojtěch. Při návratu do Česka je však nutné podstoupit 14denní karanténu, nebo předložit potvrzení o negativním testu na covid-19. „Člověk sice bude moci vyjet za hranice, ale pokud se bude vracet, tak bude muset být buď negativně testován, a pokud nebude mít tento doklad, bude muset absolvovat 14denní karanténu,“ řekl ministr.

Epidemiolog a Vojtěchův náměstek Roman Prymula ke kontrole na hranicích při návratu Čechů dodal: „To je otázka průchodu přes hranici, protože tady pokud se nevykážu platným testem, musím do karantény. Bude to evidováno na hranici, protože jinak to nelze. Tzn. při průchodu hranice a pak logicky bude možnost kontrolovat tyto jedince, aby tuto karanténu dodržovali.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek ráno upřesnil, jak to bude s návraty Čechů ze zahraničí. Podle nového nařízení vlády, podle kterého se může od pátku cestovat za hranice, mají platit pro návraty jiná pravidla do neděle. Od pondělí bude režim volnější. „Pokud jde o cestování do zahraničí, tak do neděle platí, že při návratu člověk musí do karantény, od pondělí jsou pak nová pravidla - negativní test, nebo karanténa,“ upozornil při dotazu Blesk Zpráv Babiš.

Nouzový stav do 25. května?

Vláda se chystá požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května. Blesk Zprávám to potvrdil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Schválili jsme soudem zrušená opatření ministerstva zdravotnictví jako krizová opatření vlády podle krizového zákona a zítra vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Nouzový stav by se měl prodloužit do 25. května,“ vzkázal Hamáček.

Hotovo ještě není, odpovídající materiál k prodloužení nouzového stavu nyní musí sepsat ministerstvo zdravotnictví a zítra oficiálně předložit právě na vládě.

„Neschválila. Pokud vím, tak neschválila,“ reagoval Vojtěch na dotaz, zda již vláda odsouhlasila prodloužení nouzového stavu do 25. května. Ministr však uvedl, že všichni ministři souhlasí s prodloužením. „Já si nedokážu představit, že bude proti tomuto někdo něco protestovat, my v tomto směru musíme vycházet z rozsudku městského soudu,“ podotkl.

25. květen byl zvolen kvůli tomu, že právě do této doby jsou naplánována rozvolňovací opatření v rámci krizového zákona u obchodů a dalších služeb. Ta by v případě, že by neplatil nouzový stav, který je nyní vyhlášen do 30. dubna, přestala platit také.

Nadále přitom v Česku platí i další mimořádná opatření včetně zákazu akcí s větším počtem osob.

„Nechystáme žádné změny, spíše teď se ty změny budou týkat v rámci rozvolňování daných vln, které jsme schválili. Bude docházet k těm postupným změnám až do 25. května s tím, že pravděpodobně ještě po 25. květnu budou platná a budeme chtít zachovat zákaz hromadných akcí a skutečně těch akcí, kde se pohybují stovky, tisíce, desetitisíce lidí,“ upozornil ministr s tím, že toto opatření by mělo být platné „pravděpodobně i v průběhu léta“.

Kadeřnictví i restaurace se zahrádkou od 11. května

Vláda vpodvečer prostřednictvím Karla Havlíčka (za ANO) uveřejnila nový jízdní plán rozvolňovacích opatření. Počítá mj. s tím, že již od pondělí 27. dubna se otevřou obchody s plochou do 2500 metrů čtverečních, které mají vlastní vchod a nejsou v obchodním centru.

27. dubna se mají rovněž otevřít autoškoly, knihovny, venkovní prostory zoologických zahrad, posilovny a fitness centra bez využití sprch a šaten, povolené budou bohoslužby do 15 osob.

Od 11. května pak mají být otevřeny všechny provozovny v obchodních centrech. Otevřena budou však i holičství a kadeřnictví a salóny krásy, solária či masérské služby.

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

Hrady a zámky mohou od 11. května přivítat návštěvníky ve svých venkovních prostorech, do vnitřních je pak mohou pozvat od 25. května.

Taktéž od 11. května mají začít fungovat restaurace se zahrádkou či výdejním okénkem, kadeřnictví, muzea a galerie. V poslední fázi 25. května by mohly v běžném provozu fungovat restaurace a ubytovací zařízení včetně hotelů či divadla.

Návrat vysokoškoláků do škol a další novinky

Ministr Vojtěch také uvedl, že se od pondělí mohou na vysoké školy vrátit studenti nejen posledních ročníků.

„Od 27. dubna se umožňuje účast ve všech ročnících vysokých škol, už to není pouze ten poslední ročník tak, jak to bylo definováno původně,“ uvedl, aby ČTK následně dodal, že i pro tyto studenty platí, že se pro ně vysoké školy otevřou v omezeném režimu pro nanejvýš pět lidí.

Rozvolňovat se má i režim v rámci lázní, kterým bylo zakázáno přijímat nové pacienty. Podmínky, za jakých budou moci lázně přijímat pacienty do lázeňské rehabilitační péče, zatím nezveřejnil. „Rušíme zákaz přijímat nové pacienty do lázní a i v tomto směru je to jeden ze segmentů zdravotnictví, který z našeho pohledu může být rozvolněn,“ podotkl Vojtěch.

Úpravy se dočkaly i poměry v nemocnicích. Krajům bylo původně nařízeno mít rezervováno 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel pro pacienty s covid-19, nyní je to 10 lůžek. 

Pendleři budou moci překračovat hranice každý den a absolvovat testy na covid-19 každých 14 dní.

Umožněna jsou v Česku ode dneška nově zasedání spolků. I ta ale mají svá omezení. „Zasedání orgánu spolku nebo jiného spolkového setkání se účastní ve stejný čas nejvýše 10 osob, mezi účastníky se dodržují odstupy nejméně 2 metry, bude k dispozici nádoba s dezinfekčním prostředkem na dezinfekci rukou,“ vypočítává vláda ve svém usnesení.

Video  V Praze začalo testování na koronavirus. Zájemci museli čekat několik hodin, na řadu z nich se ten den vůbec nedostalo.  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Prymula: Fronty na testy? Zájem překvapil

V Praze a Brně se ve čtvrtek tvořily velké fronty na testy na covid-19 do studie o promořenosti Česka, během které má být otestováno na 27 tisíc lidí. Zatím bylo pořízeno přes 3800 vzorků.

Roman Prymula připustil, že tak velký zájem o otestování se nečekal. „To, co se dělo dnes, tak musím říci, že byl obrovský zájem v těchto centrech mezi populací. Došlo k tomu, že tady byl opravdu přetlak takový, který nebyl očekáván,“ uvedl na tiskovce ve Strakově akademii.

„My jsme proto zavedli nový systém podobně, jak tomu bylo v Olomouci - tzn. rezervační systém, aby nedocházelo k tvorbě takových front. V podstatě dojde k tomu, že každý dostane lísteček s časem, kdy přijde, aby nemusel stát tyto fronty,“ dodal.

Video  Čtyři hodiny, 300 metrů dlouhá fronta a chaos! Brňané trpěli ve frontě na koronatesty  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Kasační stížnost na verdikt soudu

Pražský městský soud přitom dnes zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která omezila v Česku volný pohyb, maloobchod a služby. Podle rozsudku jsou nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona, ale právě jako mimořádná opatření Vojtěchova resortu.

„Ta mimořádná opatření byla shledána jako nezákonná, byť Městský soud v Praze v tom svém rozsudku, který je do jisté míry přelomový, a sám městský soud konstatuje, že neexistuje žádná obdobná judikatura z minulosti díky tomu, že ta situace je natolik výjimečná, že nikdo podobné situaci nečelil v historii minimálně moderní ČR. Není ani úplně z čeho vycházet a v tomto směru městský soud ve svém rozsudku nikterak nezpochybňuje ten záměr ministerstva zdravotnictví z hlediska obsahu. Soud nijak nezpochybňuje ta opatření jako taková, ale zpochybňuje, že jsme je vydali podle zákona o ochraně veřejného zdraví a nikoli krizového zákona jakožto krizová opatření rozhodnutím vlády,“ uvedl Vojtěch.

Upozornil na to, že jeho ministerstvo je zodpovědné, aby činilo kroky k omezení a zabránění epidemie.

Dnes byla požadovaná krizová opatření vládou schválena. Ministerstvo zdravotnictví však přesto podá kasační stížnost proti dnešnímu rozhodnutí soudu, řekl Vojtěch. „Respektujeme rozsudek Městského soudu v Praze, byť proti němu budeme podávat kasační stížnost,“ potvrdil ministr.

Vojtěch odstoupit nehodlá. A proč znovu nepřišel Babiš?

Vojtěch odstoupit neplánuje, reagoval i na dotazy ohledně své vlastní budoucnosti v Babišově kabinetu. „Já rozhodně neplánuji odstoupit nebo rezignovat,“ vzkázal.

„Rozhodně neplánuji rezignovat na základě toho, že jsem vydával mimořádná opatření, která měla zabránit šíření největší pandemie za sto let na území České republiky. (...) Opatření byla klíčová pro zvládnutí pandemie. Debata je dnes odlišná od té před pěti až šesti týdny, tehdy tu byly výzvy k akčnosti, řešení situace, snažili jsme se to řešit proaktivně a ukázalo se, že správně,“ dodal.

Vojtěch však reagoval i na absenci premiéra Babiše na tiskovce, kde se řešily takto zásadní otázky. „Pokud jde o pana premiéra, tak to se musíte zeptat jeho. On samozřejmě byl přítomen na vládě, resp. v rámci telekonference. Nedokážu na to odpovědět, proč tu není, ale pověřil mě, abych vás seznámil s těmi závěry, protože jsou primárně v oblasti zdravotnictví a našeho resortu,“ uvedl ministr.

Chtějí přesvědčit poslance. Varují před 2. vlnou nákazy

„Jediná možnost je pokračovat v nich (opatřeních) v rámci nouzového stavu. Jiná možnost by byla v zásadě zrušit dnes, co dnes platí, vlastně ze dne na den. V takovém případě tady skutečně reálně hrozí mimořádná druhá vlna epidemie covid-19, to je zkrátka jistota, to potvrdí každý epidemiolog v této zemi. Znamenalo by to kompletně otevření všech restaurací, všech obchodů, obchodních center apod. To je zásadní problém pro ochranu veřejného zdraví a já věřím tomu, že kolegové ze Sněmovny toto pochopí. V opačném případě by vystavovali celou ČR mimořádnému nebezpečí,“ varoval Vojtěch před ukončením stavu nouze k 30. dubnu.

Video  Ministr zdravotnictví Vojtěch o koronaviru a výsledcích po Velikonocích  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Najetí na zcela běžný režim od 1. května by považoval Vojtěch za mimořádné riziko. „Kdyby Poslanecká sněmovna neschválila prodloužení nouzového stavu, tak by to znamenalo, že od 1. května v zásadě veškerá ta klíčová opatření týkající se omezení fungování restaurací, obchodů, holičství, kadeřnictví, všech těchto rizikových oblastí, kde může objektivně docházet k přenosu nákazy, tak všechna tato omezení by padla ze dne na den, a tím pádem by tady bezesporu nastala poměrně masivní vlna šíření onemocnění,“ říkal Vojtěch.

Profesor Prymula k tomu dodal, že jsme se dostali do stavu, „kam jsme se dostali poměrně náročnými opatřeními, která vůbec nebyla zadarmo“. „My jsme tuto zemi v podstatě uvrhli do složité ekonomické situace, abychom zachránili zdraví a životy mnoha lidí. Teď kdybychom vše zrušili z jedné vody na čisto, tzn. nebylo by tady žádné opatření, tak bychom dokázali jediné. Že bychom se za 1,5 měsíce dostali do podobné situace jako na začátku a mohli bychom začít odznova,“ upozornil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

22855 ( 4. května 2020 18:02 )

to jsem rád že žijme v právním státě, tak hurá udělat volby at konečně sebranka ODS, PIRÁTI, Kalousek a spol vypad­nou.!!­!!!!!!­!!!! Bude to legální a hlavně spravedlivý když žijeme v právním státě !!!!!!!!!!!!!!!!

BoziMilda ( 24. dubna 2020 15:47 )

Melete páte přes deváté. Kam chtějí lidé cestovat ? No třeba podnikatelé chtějí cestovat ke stávajícím i novým svým obchodním partnerům, aby v obtížné době udrželi a získali nové zakázky. Jinak někteří chtějí cestovat i na dovolenou, mnozí pomyšlení i peníze mají, protože nežijí z ruky do huby, ale mají rezervy, mnohdy i na několik let. Plošné testování probíhalo v pondělí a úterý, předběžné výsledky už vláda má. Důchodci chodí nakupovat i mimo jejich vyhrazený čas, je to jejich právo, mnozí už prostě po vládě ochranu nevyžadují. A mnohé lékařské kapacity potvrzují, že naše zdravotnictví je připraveno dobře, kapacity na Covid mnohonásobně předimenzované a je potřeba léčit mnohem častější komplikace, infarkty, ledviny, plánované operace. Ale nikdo vám nebraní opatření dodržovat dobrovolně, seďte doma, jídlo si objednávejte přes dovážkovou službu, na procházku choďte na balkón a čekejte na lepší časy.

BoziMilda ( 24. dubna 2020 15:36 )

Před volbama tvrdil, že spát nemusí a pokud už náhodou spí, tak sní o tom, co všechno pro nás udělá.

villon ( 24. dubna 2020 11:10 )

Mně fascinuje jak spousta lidí rezignuje na to, aby politici dodržovali zákony.
Kdyby to ANOferťáci dělali jak se mám, tak k ničemu nedošlo. Teď svou neschopnost svedou na soudce a z toho právníka co podal žalobu udělají vlastizrádce a masovího vraha.

Btw - spousta lidí ma za hranicema příbuzný, práci atd. Nesjezdí tam jenom ližaři a jachtaři. Ale nenávist ke každýmu, co je trochu mimo čecháčkovskou normu je v tomhle národě nekonečná.

villon ( 24. dubna 2020 11:05 )

Bureš řídí stát jako svou firmu = mimo zákony. Docela překvapivě zatím ještě žijeme v právním státě, to mě docela mile překvapilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa