Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mynář měl za zády hygieniků zabijačku, obstaral i rychlotesty. Kancléř: Prase by pošlo

Aktualizováno -
18. dubna 2020
16:15
Autor: Sabina Dračková, kal - 
18. dubna 2020
13:30

V hospodě hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Zlínsku se konala v pátek zabijačka. I přes nouzový stav, který v Česku platí, se akce zúčastnilo šest lidí. Podle kancléře bylo potřeba prase zabít, protože bylo nemocné a zemřelo by. Mynář všem nechal udělat rychlotesty na přítomnost koronaviru. Ty ale prokážou nákazu jen na konci karantény. Na zabijačku spolu s Mynářem dorazil i starosta obce Aleš Pfeffer. Krajská hygiena o zabijačce nevěděla. Mynář tvrdí, že s ní vedl neoficiální konzultace.

Mynářova hospoda Na Srubu, která je součástí areálu s penzionem a lyžařskou sjezdovkou, v pátek hostila zabijačku. V obci Osvětimany ve Zlínském kraji se s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem sešlo několik dalších lidí. A to i přesto, že v Česku stále platí zákaz shlukování se. Mimo domov je možné se pohybovat pouze po dvou lidech.

„...s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti, účasti na pohřbu a zachovávat při kontaktu s ostatními osobami odstup minimálně dvou metrů, pokud je to možné,“ stojí v ustanovení ministerstva zdravotnictví, které je platné od 24. března.

Mynář se hájí záchranou prasete

„My jsme si tady pěstovali soukromě prase tak jako mnoho let,“ popsal Blesk Zprávám kancléř Mynář. Protože tak jako všechny ostatní podniky, byla i Mynářova restaurace v době krize způsobené šířením nového typu koronaviru zavřená, prase podle něj nebylo čím krmit.

„Byli jsme rádi, když se podařilo otevřít tady ty hobby podniky a koupili jsme alespoň šrot. Omlouvám se, že to takhle vesnicky popisuju,“ pokračoval Mynář. Jenomže kvůli šrotu prý Mynářovo prase přestalo jíst.

„Já mám informaci ze čtvrtečního rána, že to prase zřejmě pojde nebo zdechne, jak se u nás říká a najednou musím narychlo udělat zabijačku,“ zmínil kancléř. To Mynářovi volal jeho švagr, který zabijačku pak organizoval.

„To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo, jenom se rychle zabilo prase, rozbouralo se na maso, rychle se to ukončilo. Já jsem k tomu přijel včera odpoledne, to už byl skoro konec tý zabijačky,“ popsal Blesk zprávám hradní kancléř. „Já jsem rád, že se to prase podařilo zachránit a nemuselo pojít,“ dodává.

Starosta souhlasil a taky přijel

Mynář se obrátil nejprve i na starostu obce. „Já jsem mu řekl, že jestli to má zdravotní problém, tak asi se to musí zabít, protože co s tím jinak. Ale říkal jsem mu, že by bylo dobré, aby ty lidi, co tam budou, byli otestovaní, aby měli roušky a aby to bylo v uzavřeném prostoru,“ řekl Blesk Zprávám starosta Osvětiman Aleš Pfeffer.

„Řezník plus čtyři nebo pět,“ odpověděl kancléř na dotaz, kolik lidí na zabijačce bylo. „Ráno se to zabilo a odpoledne bylo hotovo. Nedělalo se nic, žádné jitrničky, žádná jelita, jenom se to rozhodilo na maso,“ dodal.

„Já jsem tam mohl dojet tak kolem deváté se podívat. Byl jsem tam asi dvě hodiny,“ přiznal starosta Pfeffer. „Zabili prase, rozporcovali. Bylo to tam na tom jeho pozemku uzavřeném. Nebyla to klasická dvoudenní akce jak bývá zabijačka na vesnici, trvalo to dvě až tři hodiny,“ zmínil starosta kratší délku akce než Mynář. „Nejedlo se nic,“ prohlásil.

„Všichni měli roušky, od sebe byli vždycky... no tak jak, když se dělá prase. Tak dva lidi a tři metry od toho další,“ popsal starosta.

Kancléř připomíná, že se akce odehrála ve veřejnosti nepřístupném a soukromém areálu. „Všichni měli roušku a ještě podmínkou těch lidí bylo, že by rádi věděli, že nikdo, kdo bude na té zabijačce účasten, nemá vir,“ řekl Mynář s tím, že se domluvil s místní doktorkou, která přijela a udělala testy, které měla koupené pro své pacienty. Možnost, že by se akce mohly pořádat po otestování přítomných, ale zákon nijak nezmiňuje.

Mynář: Na hygieně jsem to konzultoval. Neoficiálně

„Váš dotaz jsem ověřovala a žádnou zabijačku v obci Osvětimany nemáme hlášenu. Za dodržení hygienických podmínek by zabijačka byla možná pouze pro členy domácnosti,“ napsala Blesk Zprávám Vendula Ševčíková z hygienické stanice Zlínského kraje.

Mynář v reakci na to řekl, že s někým z krajské hygieny celou věc konzultoval. „Pravdou je, že to můj švagr nenapsal oficiálně na hygienu, že bude zabijačka, protože nám chcípá prase, ale já jsem to konzultoval,“ řekl Blesk Zprávám Mynář. S kým komunikoval, uvést nechtěl.

„Za normálních okolností zabijačka není žádný problém a pokud vím, tak vláda říká, že do práce se může chodit,“ říká kancléř. Zaplacenou firmu na bourání prasete ale neměl. „To se tak u nás na vesnici nedělá,“ dodal s úsměvem.

Prezidentův kancléř si také posteskl, že zkreslené informace o jeho zabijačce šíří jeho někdejší švagr, se kterým mají dlouhodobé spory. Podle Mynáře je jejich jádrem někdejší velký dluh vůči kancléři.

Testy zaplatím, říká kancléř

Večer před zabijačkou tak lékařka otestovala ty, kteří měli druhý den na zabijačku jít. „Normálně mně vystaví fakturu na konci měsíce, kterou já zaplatím,“ říká Mynář. „Žádné státní, žádné darované, žádné moje, ani ty, co dostává ona. Ona má oficiálně koupené, dokonce mi i ukazovala fakturu,“ brání se Mynář možným spekulacím o původu testů. Těch stáních je obecně ve Zlínském kraji nedostatek.

Výsledky měli Mynář a jeho známí do půl hodiny. „Ve čtvrtek na večer mi volala, že teda otestoval lidi, já jsem tam dojel, nechal jsem se otestovat taky,“ popsal starosta Pfeffer.

Testy se dělaly z krve. „Mě píchli do prstu a kapli na nějaké sklíčko nebo nějaká plast a bylo to,“ popsal Pfeffer. Šlo tedy pouze o rychlotesty. Už dříve vláda upozorňovala, že tyto testy se dají používat pouze pro lidi, kteří jsou na konci izolace. Nemoc covid-19 odhalí totiž jen u těch, kteří už ji mají několikátý den, zejména desátý. 

V Osvětimanech je Mynář zároveň zastupitelem. Před pěti lety tu měli svatbu s Alexandrou Mynářovou, dříve Noskovou. Na obřad dorazil i prezident Miloš Zeman, který šel Mynářovi za svědka.

V minulosti novináři upozornili, že právě v areálu penzionu kancléř zasněžuje sjezdovku z rybníku, který tam vybudoval nelegálně. Mynářova bývalá firma také získala dotace na zasněžování nedaleké sjezdovky, nádrž tam ale byla vybudovaná na černo. Byla navíc v chráněné krajinné oblasti. Svůj podíl ve firmě pak Mynář přepsal právě na Aleše Pfeffera, který je teď už zmíněným starostou Osvětiman. Zvolen byl za Stranu práv občanů Zemanovci.

Kocour1 ( 26. dubna 2020 02:51 )

To je mazec

iFender ( 22. dubna 2020 19:34 )

Ja jim take maso,ale ne z nemocnych zvirat.Jeste ted se mi dela zle.My prece nejsme hyeny,abychom takove veci zrali.Kdyz maso tak cerstve od reznika ne z Discountu.

motola ( 21. dubna 2020 18:22 )

poresch ! vím jaký měl vzděláni tvuj táta komu­nista,­udavač­,kři­vák,mi­lici­onář zrovna ty mluvíš o vzdělání hnupe!

PPP150W ( 21. dubna 2020 16:20 )

Prý zaplatil za rychlotesty 9000,-Kč. Za zo by bylo žrádla pro prase na půl roku.

motola ( 21. dubna 2020 09:56 )

vynikajicí kancléř zabil prase! a co retardu pitomcu novinářu,smažek podhradí knučí závidí špiní! za každého režimu vás měl hrad u prde.e luzo!At žije vynikajicí Zeman Ovčáček Mynář čisté to duše!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa