Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékař pacienta (†44) zemřelého na covid-19: „Nedalo se mu pomoci.“ Pustí nakaženého taxikáře z VFN domů?

Autor: jim - 
16. dubna 2020
05:00

V úterý šokovala celou republiku zpráva o úmrtí 44letého muže ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Příčinou smrti byla nejspíš přímo nemoc covid-19. Jeho ošetřující lékař a vedoucí Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF a VFN Praha Martin Balík popsal pro Blesk.cz, jak urputně zdravotníci bojovali o jeho život. Zároveň prozradil, jestli už pustí domů 53letého taxikáře, který jako první Čech dostal lék Remdesivir proti koronaviru.

Lékařský personál nemocnice se do posledních sekund rval o život 44letého muže, kterého přijali do nemocnice 24. března večer. Jeho stav se však začal rychle zhoršovat, a tak ho uvedli do umělého spánku a připojili na plicní ventilaci. O týden později ho napojili na mimotělní oběh a podle vedoucího lékaře Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Balíka vystřídal několik druhů mimotělní podpory formou ECMO (dočasné nahrazení funkce srdce a plic - pozn. red.).

Jenže ani to nepomohlo. „Zemřel na komplikaci, která se u něj rozvinula v souvislosti s touto infekcí. Jedná se o orgánovou komplikaci, kterou nelze v podstatě s intenzivní péčí sanovat, i s třeba pomocí mimotělního oběhu. S klidným srdcem mohu říct, že jsme vyčerpali všechny možnosti moderní medicíny. Pacientovi se pomoci nedalo,“ smutně konstatoval ošetřující lékař.

Taxikář domů nepůjde

V úterý večer děkoval Martinu Balíkovi a dalším jeho kolegům nakažený 53letý taxikář, který jako první Čech dostal americký lék Remdesivir proti koronaviru. Nacházel se ve velmi kritickém stavu, ale po podání léku se jeho stav natolik zlepšil, že je od konce března odpojený od mimotělního oběhu. Přesto si ještě v nemocnici počká.

Taxikář poslal dojemný vzkaz ošetřujícím zdravotníkům:

Video Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům. - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

„Nevím, kdy ho pustíme domů. Jeho zdravotní stav je uspokojivý, řekl bych optimální k tomu, čeho jsme mohli dosáhnout,“ uvedl pro Blesk.cz Martin Balík. Jak lék zabral, nechtěl lékař příliš komentovat, přesto Remdesivir pochválil: „Pacient neměl vedlejší účinky, které by zásadně ovlivnily jeho stonání. Více říct nemohu, protože jsem vázaný mlčenlivostí pro firmu Gilead Sciences, pro niž účinky léku monitoruji.“

Nadějná slova a varování

V domě, kde jsou pacienti nakažení koronavirem covid-19 hospitalizovaní, je podle Balíka na JIPce přibližně 10 pacientů. Situace je podle něj momentálně pod kontrolou: „Vrchol, který měl přijít po Velikonocích, se nekonal. Řekněme, že doléčujeme ten první náraz, co jsme měli, a v podstatě pacienty propouštíme. Na naší klinice je veliká rezerva, a ta je i na jiných klinikách, jak je mi známo,“ řekl lékař s tím, že ani personál není nijak zavalený a situaci dobře zvládá. Přesto se obává dalších týdnů.

Všeobecná fakultní nemocnice, stejně jako další zdravotnická zařízení, v nichž se léčí lidé s koronavirem, musela přijmout speciální opatření a omezit naplánované operace a svůj běžný provoz. Martin Balík by se rád opět věnoval běžným pacientům: „Museli jsme přivřít provozy a bojím se, že se nám nahrnou jiné diagnózy, které nyní nejsou adekvátně diagnostikované a léčené. To, že teď zanedbáváme jiné pacienty, se vymstí jim a nám taky,“ varuje lékař.

dajanca ( 18. dubna 2020 02:41 )

Příčinu smrti odhalí většinou až pitva.

pepe23 ( 17. dubna 2020 10:06 )

Už jste s tou "matkou přírodou" poněkud trapný. Jistě, že to takto v přírodě funguje, ale mluvil byste takto smířeně, kdyby umřel někdo mladý ve vaší rodině? Pomůže nějak pozůstalým, když si řeknou: no jo, byl slabý, příroda zavelela a tak šel?

zamyslete ( 17. dubna 2020 08:48 )

Lékaři je třeba popřát hodně sil, aby úspěšně vyléčil i komplikované případy jako taxikáře Roberta a aby se ve své práci co nejméně setkával se smrtí jako je smutný případ pana Jaroslava v nedožitých 44 letech, který svou bitvu s covidem prohrál, ač byl jinak zdráv.

fakt.fakt ( 17. dubna 2020 08:30 )

Manželka zemřelého 44 lého muže samozřejmě s nemocnicí o Remdesiviru mluvila, chtěla aby ho zachránili, ale údajně jeho vážný stav podání neumožňoval. RIP.

fakt.fakt ( 17. dubna 2020 07:11 )

alumno Doktor přece mluví (v tomhle článku) o dvou různých případech tak jsou skutečně dva to je tedy objev. Kde bereš, že má být jen jeden?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa